Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čtyři ubodané a uškrcené děti na Svitavsku: Matka se pokusila o sebevraždu

Autor: šim, ljš, jp, rys, mivr - 
2. září 2011
20:27

Tragédie, která nemá v Česku obdoby, otřásla obcí Široký Důl na Svitavsku. V domě v tratolišti krve ležely tři mrtvé děti, jinde policie pak našla také mrtvé čtvrté dítě. Bylo jim 2 měsíce a 2 a 5 a 8 let. Událost ohlásil Jaroslav Š., druh jejich matky (36), která se pokusila o sebevraždu. Nyní je v péči lékařů.

Jaký motiv vedl pachatele k tak hrůznému činu, zatím není známo. Vše nasvědčuje tomu, že děti, dva chlapce a dvě holčičky, zavraždila jejich matka a následně se neúspěšně pokusila o sebevraždu. Vzhledem k velmi nízkému věku nejmladšího děvčátka se v médiích spekuluje o tom, že matka mohla trpět poporodní laktační psychózou. Všechny čtyři děti měly bodná a řezná poranění a byly škrceny - na krku měly stopy po škrtidle.

A co je laktační psychóza?

Je to vážný duševní stav matky po porodu, kdy je žena po fyzickém vyčerpání navíc vystavena rozsáhlým hormonálním změnám a velkému náporu do té doby většinou jí neznámých emocí.

Převládající část případů se odehrává mezi 2. a 4. týdnem šestinedělí s útlumem v řádech dnů až měsíců - záleží případ od případu včetně toho faktoru, jak rychle byla vyhledána lékařská pomoc. Ačkoliv je poporodní psychóza vážnou duševní poruchou, vražda novorozeněte se děje jen ve 4 % případu, sebevražda pak v 5 %.

Chtěla se oběsit

Tragédii oznámil na policejní stanici druh matky čtyř mrtvých dětí na služebně v Poličce, která je od Širokého Dolu vzdálena asi 4 kilometry. Policisté okamžitě zalarmovali záchranku. Mrtvé děti jsou dva chlapci a dvě dívky. Pouze nejmladší, dvouměsíční miminko, měla žena s druhem, který mrtvé objevil. Starší děti měla z dřívějška. Reportérům Blesku se podařilo na místě zjistit, že starší z holčiček se jmenovala Eliška.

"Ve 12:03 jsme přijali hlášení o ženě, která se pokusila spáchat sebevraždu a jednom dítěti v kritickém stavu. Na místo okamžitě vyjela posádka z Poličky. Pak byly nahlášeny další mrtvé děti. Do Širokého Dolu pak vyjela záchranka i ze Svitav," řekl Blesk.cz ředitel Záchranné služby Pardubického kraje MUDr. Pavel Svoboda.

Potvrdil, že se žena pokusila spáchat sebevraždu oběšením. Podle výpovědi dřívějšího majitele domu, v němž se tragédie stala, se žena pokusila oběsit zřejmě ve stodole. "Žena se při činu utrhla a spadla z pětimetrové výšky. Záchranářům se ji podařilo oživit, zavedli umělou plicní ventilaci a uvedli ji do umělého spánku. Žena na sobě měla také řezné rány. Vrtulník ji transportoval do nemocnice v Hradci Králové," popsal Svoboda.

Matka to asi přežije

Její stav se lepší. Podle aktuálních informací to vypadá, že žena svůj pokus o sebevraždu přežije. "Žena ztratila asi litr a půl krve. Má poraněnou lebku a podřezané zápěstí. Nyní se ale pomalu začíná probouzet z umělého spánku, do kterého byla lékaři uvedena," řekl Blesk.cz v pátek v podvečer náměstek ředitele FN Hradec Králové Zdeněk Tušl.

Tušl v podvečer řekl, že ženu umístili na oddělení ARO. „Zdá se, že její stav se vyvíjí příznivě a že přežije. Právě se ji pokoušejí odpojovat od dýchacích přístrojů, protože se postupně probouzí z umělého spánku a reaguje na podněty. Další informace k jejímu zdravotnímu stavu zveřejníme ráno,“ dodal.

1001419:gallery:true:true

V obci byli noví

Starosta obce Václav Vopařil Blesk.cz řekl, že rodina byla v obci nová. "O této rodině bohužel nemohu podat žádné informace, snad jen, že jsou v obci úplně noví a na jaře tu koupili dům. Tu paní s dětmi jsem v životě neviděl," řekl Blesk.cz starosta obce Široký Důl Václav Vopařil.

Policie, která je na místě, případ zatím odmítá komentovat, řekla to mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová. Pouze sdělila, že kriminalisté v obci vyšetřují "závažný případ". Uvedla, že policie k případu později vydá tiskové prohlášení.

Celá obec je zahrazená policejní páskou, na místě stále probíhá rozsáhlé vyšetřování. Už nyní je jasné, že tahle tragédie nemá v novodobé historii u nás obdoby.

Matka počkala, až přijde nejstarší ze školy

Sousedé z obce vypověděli, že rodinu příliš často nevídali. Prý do Širokého Dolu několik měsíců jezdili spíše jako na chalupu, dům opravovali. "Přítel matky dětí podniká v zemědělství nedaleko odtud. Ji jsme moc nevídali," řekl Blesk.cz jeden ze sousedů, jehož babičce dům, kde se všechno stalo, patřil.

Jeho manželka Blesk.cz řekla, že nejstaršího desetiletého chlapce viděla ještě v pátek ráno, když šel na nákup. "Matka občas dělala neuvážené věci, ale děti byly hrozně hodné. Na nejstaršího si dokonce počkala, protože ráno byl ve škole," řekla serveru iDNES.cz jedna ze sousedek rodiny.

"Nic nenasvědčovalo tomu, že nechce žít. Měla plány do budoucna. Ptala se mě, jak to tady vypadá se školkou. Teprve se totiž dokončuje," vzpomněla si jedna ze sousedek.

Redaktorce Blesku se podařilo najít rodinu druha, který celou věc ohlásil. "Je to pro nás obrovský šok, neumíme si to vysvětlit. Rodiče jsou zhroucení," řekl Blesku bratranec Jaroslava Š.

Názor psychologa

Jak se vlastně může stát, že matka zabije své děti? Je to jednání v afektu, nebo je takový člověk psychicky nemocný? Blesk zpovídal psychiatra a soudního znalce Ivana Davida. Podle indicií odhaduje, že matka spáchala takzvanou rozšířenou sebevraždu v rámci těžké deprese. Ta ale mohla přijít až po porodu!

Co by matku mohlo vést k tomu, že zavraždí čtyři své děti?

„Mohu pouze spekulovat, tu ženu jsem nevyšetřoval. Přikláním se ale k tomu, že jde o rozšířenou sebevraždu v rámci těžké deprese. Rozhodla se spáchat sebevraždu a vzít s sebou své blízké.“

Ale proč? Je deprese psychická porucha?

„Ano. Nazývá se velká depresivní epizoda, dříve melancholie a jde o nejtěžší stupeň deprese. Takový člověk má pocit, že je špatný, zlý a že špatné jsou i jeho děti. Vraždou je podle sebe vysvobodí, zabrání, aby prožily tak strašný život jako on.“

Žena nedávno porodila dítě. Může to mít souvislost s laktační psychózou?

„Ano. Bylo by typické, kdyby se ta těžká deprese vyvinula jako laktační psychóza, tedy deprese po porodu. Do porodu mohla být ta žena úplně v pořádku. Laktační psychóza se vztahuje na veškeré okolí, tedy ženě se zdá, že je svět hnusný, manžel zlý, nikdo ji nemá rád.“

Není možné, že matka své děti zabila kvůli sociální situaci, či problémům s partnerem?

„Tento způsob se nazývá bilanční sebevražda. Ale opravdu se přikláním spíš k té první variantě. I kvůli té drastičnosti činu. U bilančních sebevražd jsou časté nenásilné a nebolestné způsoby. Sebevraždy v rámci psychické poruchy probíhají brutálně, tedy podřezáním, vyhozením z okna, zapálením domu a podobně.“

Je člověk, který vraždí kvůli psychické poruše, odsouditelný?

„Neodpovídá za důsledky svého jednání, protože v rámci té poruchy není schopný své jednání posoudit, ovládnout se a řešit důsledky. V tom případě není trestně odpovědný. Ale tohle se nasimulovat nedá.“

Sledujte Blesk.cz, případ aktualizujeme.

anasyi ( 4. září 2011 23:33 )

e.44,jak ale poznat,ze uz nejde reagovat....

e.44 ( 4. září 2011 12:05 )

anasyi, pokud se ti neotiskly odpovědi na moje poslední příspěvky, je to prostě tím, že se na ně už nedá reagovat, což ovšem z téhle nové, příšerně pomršené , diskuse nepoznáš. Proto je tam taky můj novější příspěvek nelogicky nad starším

anasyi ( 3. září 2011 23:53 )

vazeny blesku,z jakeho duvodu mi nejsou otisteny prispevky?Nejsou vulgarni.......

petulcha ( 3. září 2011 10:42 )

Zajděte si do sámošky pro mozek, evidentně máte v hlavě místo něho pyliny. Musela být v nějakém stresu, jinak by to neudělala!!!! Kdybyste byl žena a zažil ten psychický stav po porodu a v šestinedělí, mluvil byste jinak!

e.44 ( 3. září 2011 09:26 )

blbe fenmetrak se jí taky snaží omlouvat, ovšem režimem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání