Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Elišce chybí část páteře, školu si však vybojovala!

Autor: Ivana Žáková, ljšk - 
2. září 2011
06:40

Malá bojovnice Eliška Bočanová (6) z Bohumína se narodila jen s půlkou páteře. Lékaři tvrdili: Nebude se hýbat ani sedět. Těžce postižená dívenka jim včera, už po několikáté, dokázala, jak se umí statečně rvát se svým nelehkým osudem. Společně se zdravými dětmi totiž zasedla do lavic první třídy.

Blesk jako první upozornil na krutý osud Elišky, které chybí 15 cm dolní páteře, a proto je ochrnutá na obě nohy. Dívenka prolomila veškeré medicínské prognózy, naučila se pohybovat pomocí svých rukou a prakticky ve všem se přizpůsobit zdravým dětem. Od včerejška dokonce začala chodit do 1.B Základní školy ČSA v Bohumíně.

Podle odborníků Speciálního pedagogického centra ve Frýdku- Místku je natolik mentálně vyzrálá a až nadprůměrně chytrá, že odklad v jejím případě zamítli. „Její tělesný handicap se nezmění a Eliška je tak šikovná, že by bylo jen na škodu, kdyby měla odklad,“ řekla Blesku ředitelka ZŠ ČSA Jiřina Fismolová. Eliška nemohla dospat, jak se do školy těšila. Doprovázela ji její máma Božena, táta Miloš a spolužák Šimon.

Byla radostí celá bez sebe, když při vítání prvňáčků v tělocvičně školy zjistila, že bude chodit do třídy společně se svými nejlepšími kamarády ze školky. „Já z té školy dneska ani ne - odejdu, jak se mi tady líbí. Moc se těším na děti, ale hlavně na hodnou paní učitelku, která mě naučí číst a psát. Kreslit já totiž už dobře umím,“ pochlubila se Blesku Eliška.

Ve třídě jí bude pomáhat s pomůckami a s přemísťováním pedagogická asistentka. Protože je dívenka plně inkontinentní, potřebuje také osobního asistenta. Toho škola nemůže zaměstnat, proto jí bude nablízku její máma Božena. A Blesk jí bude držet palce!

crakazasecrak ( 2. září 2011 11:54 )

nemáš jiný starosti??

e.44 ( 2. září 2011 10:44 )

Proč smutný? Ta holčička má ze svého zatím krátkého života možná mnohem víc, než šedesátníci, co celý život jenom přežívaj. Její postižení jí díky její bojovnosti a pevné vůli nutí prožívat každý den naplno a každý den bojovat o nový úspěch, který jí naplňuje a přináší radost. Včera mi přišel opět mejl o šestadvacetileté dívce, která se narodila bez rukou. Její osud již delší dobu sleduji s obdivem a dá se říci i s trochou závisti. Ta dívka toho dokáže víc, než leckterý člověk, kterému nic nechybí. Vykonává veškerou činnost nohama. A nejen tu běžnou, jako zvládání všedního života, najíst se, perfektně se nalíčit, umýt si vlasy, uklidit, uvařit nakoupit........, ale ona zvládá i řízení auta se vším všudy, má neomezený řidičák, a kdyby jenom to, ona už dva roky sama létá, pilotuje malé letadlo. Vůbec se nelituje, naopak, pomáhá druhým a má poradnu pro děti po amputaci končetin

nutelka0 ( 2. září 2011 09:47 )

Dlouho sleduji Eliscin osud ale co tato mala holcicka uz dokazala je neuveritelne.Je to uzasna a chytra holcicka ktera nam vsem jeste ukaze!!!

anna1234 ( 2. září 2011 09:25 )

Naprostý souhlas

pea.p ( 2. září 2011 08:10 )

Snad je to vzkaz pro nás všechny. Že i člověk, který to má v životě tak těžké se o svůj život dokáže rvát a mít radost i z maličkostí a věcí, které jiní považují za samozřejmé. Hluboká úcta. .

Zobrazit celou diskusi