Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bojovnice Eliška si našla stejně postiženého kamaráda

Autor: Ivana Žáková, evakk - 
17. října 2011
08:53

Eliška Bočanová (6) z Bohumína se narodila s půlkou páteře. S tímto vzácným postižením žije ve světě jen hrstka dětí. V Česku jsou tyto případy naprosto výjimečné. A přesto, sto kilometrů od Elišky, jejíž osudy Blesk sleduje, žije stejně postižený Filípek Dvořák (8) z Bruntálu. Také jemu lékaři nedali žádnou naději a on jim stejně jako Eliška vytřel zrak a naučil se sám pohybovat po rukou. Díky Blesku se obě děti potkaly!

Bylo to neuvěřitelné setkání dvou téměř stejně starých dětí a se shodně výjimečným postižením. Filípek navštívil doma Elišku a oba si s rozzářeným úsměvem hned padli do oka. Navzájem se předváděli, kdo toho na rukou více zvládne. „Byla jsem v šoku z toho, jak jsou si podobní a že si hned rozuměli,“ řekla Blesku překvapená máma Eliška Božena Wijová (48).

Stejně ohromená byla i Filípkova máma Andrea Dvořáková (37). „Oni nejen že se naučili stejně pohybovat pomocí rukou, na kterých zvládnou i stojky, ale oba mají také velmi podobnou povahu. Jsou velmi živí, až hyperaktivní.“

A právě díky své živelné a zvídavé povaze nezůstali  nepohybliví, jak jim lékaři předvídali. Do tří let se po rukou plazili, pak se naučili i sami sedět. A právě obrovská zvídavost přiměla Elišku a Filípka k tomu, že se začali pomocí rukou také pohybovat. Dokážou na nich hravě zvládat stojky, umějí tančit a Filípek dokonce válí jeden klik za druhým.

Lékaři jsou překvapeni obdivuhodnou vůlí těchto milých dětí, které prolomily veškeré medicínské prognózy a bariéry. Pomoci jim ovšem nedokážou. V případě nevyvinuté páteře jsou bezradní. Filípek si pobyl stejně jako Eliška v motolské nemocnici v Praze, kde se kvůli jejich postižení sešlo i lékařské konzilium.

Video Eliška s Filipem musejí chodit po rukách - Iva Žáková
Video se připravuje ...

Lékaři pochybili

A ještě další osud mají děti neuvěřitelně společný. Při vyšetření jejich těhotných maminek pochybili lékaři. Obě ženy prošly speciálními vyšetřeními, která údajně potvrdila, že jejich děti jsou v pořádku. Lékaři Fakultní nemocnice v Ostravě z ultrazvuku nepoznali, že Elišce chybí část páteře. Stejně tak lékaři Fakultní nemocnice v Olomouci Filípkově mámě do zprávy napsali, že páteř je bez zjevného defektu. Obě ženy měly cukrovku. Andrea Dvořáková ale ve skryté formě. Eliška má tři starší bratry, Filípek jednu starší sestru. Všichni jsou naprosto zdraví.

fenice ( 3. listopadu 2011 10:24 )

Nerozumím už vůbec ničemu.......

marie60 ( 17. října 2011 08:44 )

Chudery děti a přesto mají radost ze života.Kéž by byly pořád tak pozitivně naladěny a hlavně zdravé.

Zobrazit celou diskusi