Proč jíst borůvky?

Bobule jsou zdrojem vitaminu C, také pomáhají jako prevence a lék při nachlazení, chřipce a infekčních onemocněních. Když sníte menší misku plodů, získáte tím denní dávku vitaminu C. Také tlumí menstruační problémy či silné krvácení, pomáhají při přechodu.

Díky vysokému obsahu antioxidantů chrání organismus před volnými radikály, viry a bakteriemi. Borůvky ochraňují sliznice a napomáhají k  jejich rychlejší regeneraci, zejména při respiračních a zánětlivých onemocněních. Prospívají také při léčbě cukrovky. Pomáhají i zažívání, zmírňují průjmy, pomáhají při kolikách nebo otravách a čistí ledviny.

Pro diabetiky se hodí čaj z borůvčí

Připravíte ho tak, že dvě lžičky řezaných listů borůvek nasypete do 0,25 l vody a 10 minut povaříte. Pijte 2 vychlazené šálky denně. Čaj pomáhá snížit hladinu cukru v krvi.

Na léčení aftů

Lidé, kteří mají problémy s afty, si mohou vyplachovat si ústa odvarem z borůvkového listí.

Na podporu erekce

Alespoň podle studie Indiana University, která borůvky doporučuje kvůli vysokému obsahu antokyanů. To jsou velmi silné antioxidanty, které zlepšují krevní zásobení penisu.

Jak je správně sbírat?

Nejefektivnější způsob česání je za použití hřebenu. Není to žádným nařízením zakázáno, pokud tím ovšem nepoškozujete borůvčí. V případě, že si takto natrháte borůvky pro svou vlastní potřebu a při česání hřebenem nevytrháváte nebo trvale nepoškozujete borůvčí, je tato metoda povolená.

Jak dlouho vám vydrží?

Bobule z lesa jsou poměrně choulostivé, je třeba je rychle zpracovat (zamrazit, zavařit) nebo sníst. V ledničce vám vydrží jen dva až tři dny. Ty pěstované na zahrádkách vydrží v chladu i několik dní.

Znáte druhy borůvek?

V lese sbíráte borůvky odrůdy brusnice. Nepokoušejte se keříky přesazovat, mají specifické požadavky a nikde jinde než v lese vám neporostou. Plody borůvky brusnice jsou více aromatické a také víc barví.

Na zahradu se zase hodí kanadská borůvka (borůvka chocholičnatá), která je brusnici i chutí nejpodobnější. Další variantou je kamčatská borůvka, tzv. zimolez.

Recept: Borůvkové čatní

Budete potřebovat: 700 g borůvek, 200 g třtinového cukru, 250 g hrozinek, 1 lžičku kurkumy, 350 ml jablečného octa, 1 lžičku skořice, 1 lžičku soli.

Postup: Do hrnce vložíme borůvky, hrozinky, přilijeme ocet, cukr, skořici, sůl, kurkumu a promícháme. Směs přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Ještě horkou směs pak plníme do zavařovacích sklenic, které vzduchotěsně uzavřeme.

Jak odstranit skvrny od borůvek?

Z rukou je omyjete pomocí citronové šťávy.

Ze lněných látek je odstraníte kyselým mlékem, do kterého namočte látku asi na půl hodiny.

Z vlny dostanete skvrny od borůvek citronem

Z hedvábí skvrny odstraníte alkoholem.

Nakonec oděv nezapomeňte vymáchat v teplé vodě! Můžete vyzkoušet také žlučové mýdlo, při jeho použití postupujte podle návodu.

Fotogalerie
8 fotografií