Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Léto je tu! Víte, jak chránit svůj zrak?

/
  • Léto je tu! Víte, jak chránit svůj zrak?
    1. července 2016 ● 10:00

    Slunce, vítr, sinice, ba i dokonce lidská moč ve vodě! V létě dostávají naše oči pořádně zabrat a tak je důležité řádně je chránit, víte jak?

  • 1.

    Škodlivé sluneční paprsky

    Nadměrné sluneční záření je pro lidský zrak největším strašákem. Sluneční paprsky mohou způsobit šedý zákal a ve výjimečných případech i poškození sítnice! Ovšem, slunce nejenže škodí našemu zraku, ale dokonce i naší kůži. Sluneční záření totiž může způsobit rakovinu kůže, avšak i rakovinu víček a spojivky. „Většina Čechů při nákupu slunečních brýlí upřednostňuje cenu před kvalitou a riskuje tím poškození zraku. Tmavé brýle bez UV filtru ale mohou být pro oči škodlivější než brýle žádné. Pod tmavými skly totiž dochází k rozšíření zornic, a do očí tak – nejsou-li chráněny kvalitním UV filtrem – proniká více slunečních paprsků, které mohou vést k poškození zraku. Jde i o správný tvar brýlí,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, přednosta oční kliniky Gemini, deníku Aha!

    Škodlivé sluneční paprsky. Chraňte své oči kvalitními brýlemi.
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Bacha na kontaktní čočky

    Lidé, kteří nosí kontaktní čočky, by měli v létě volit čočky s UV filtrem a při koupání čočky jednorázové. Používat by se také měli plavecké brýle, jinak se ve vodě může pod kontaktní čočku dostat virová či bakteriální infekce. Po koupání nejlépe kontaktní čočky vyhoďte.

    Bacha na kontaktní čočky. Do vody používejte jednorázové!
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Dalším rizikem při koupání je moč ve vodě!

    Až 90% stojatých vod v České republice je zamořeno sinicemi a až 70% Čechů se při koupání vymočí do vody. Koupání ve vodě zamořené sinicemi způsobuje zánět spojivek nebo rohovky. Léčba takovýchto zánětlivých onemocnění bývá komplikovaná a může vézt k trvalému poškození zraku. Proto se doporučuje po koupeli oči propláchnout vodovodní vodou nebo použít umělé slzy, které oko propláchnou a zbaví ho případných nečistot a zároveň zklidní.

    Dalším rizikem při koupání je moč ve vodě! Po koupeli si své oči pořádně opláchněte.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Během grilování pozor!

    Grilování patří k letním radovánkám a i během něho byste měli být opatrní! Popílek z grilu může spadnout do oka a popálit ho. Popel kromě kůže na očním víčku může popálit i spojivky či rohovku. „Právě popálení rohovky patří k tomu nejhoršímu, co se očím může stát. Může totiž způsobit i trvalé oční vady, v krajním případě slepotu,“ říká Michaela Netuková, lékařka oční kliniky Gemini, deníku Aha!

    Během grilování pozor! Popílek vám může spadnout do oka a popálit sítnici či rohovku.
    Autor: Shutterstock

    Fotogalerie
    5 fotografií

Dnešní horoskopy