V syrovém stavu ji můžete použít do salátů, dbejte však na to, abyste vždy použili jen světlé listy, zelené jsou za syrova hořké. Čekanka snižuje hladinu cholesterolu, dokáže přírodním způsobem odbourat nebezpečné tuky, zamezuje ukládání nebezpečných těžkých kovů v těle a funguje také jako prevence proti rakovině. Čistí a uzdravuje totiž sliznici střev.

Zapečená čekanka

Co budete potřebovat: 4 velké čekanky, 100 g šunky, 100 g ementálu. Na směs: 200 mililitrů smetany, 1 vejce, 100 gramů na kostičky nakrájeného ementálu, pepř, špetku muškátového oříšku.

Postup: Čekanky očistěte a rozřízněte na půl. Několik minut povařte v osolené vodě a nechte okapat. Vymažte zapékací misku máslem, čekanku zabalte do plátku libové šunky, poté do plátku ementálu. Vzniklé závitky narovnejte do zapékací misky a zalijte rozmíchanou směsí smetany, vajec, sýra a koření. Zapékejte asi čtvrt hodiny v troubě rozehřáté na 200 °C. Podávejte s čerstvým chlebem nebo vařenými brambory.

Čekanková polévka

Co budete potřebovat: 2 velké čekanky, 1 litr zeleninového vývaru, 200 ml šlehačky, citron.

Postup: Čekankové puky očistěte, rozpulte a propláchněte. Střed nakrájejte na proužky. Litr zeleninového vývaru smíchejte se smetanou na šlehání, solí a pepřem. Přidejte čekankové listy a několik minut vařte, dokud čekanka není měkká. Polévku rozmixujte a podle chuti můžete přidat pár kapek citronové šťávy.

 

Fotogalerie
4 fotografie