Každý ze salátového tria měl v 80. letech svou specifickou chuť, která se neměnila, ať jste byli v kterémkoliv městě. Ručily za to závazné státní normy, které určovaly jak výrobní postup, tak i použité ingredience. Vlašský salát neboli vlašák se má připravovat ze sladkokyselých okurek, salámu, brambor, hrášku, celeru, mrkve a majonézy.

Za vynálezce českého vlašáku je považován pražský prvorepublikový lahůdkář Alois Linka. Původní salát ale vyráběl z jablek, sledě, hrášku, mrkve, pražské šunky od kosti, kyselé okurky, majonézy, soli a pepře.

Po roce 1948, kdy bylo jeho lahůdkářství znárodněno, začal výrobek v pozměněné receptuře vyrábět národní podnik Pramen. Z výrobku zmizel sleď, jablka, pražská šunka a místo nich se začaly užívat brambory a salám a přidaly se také další ingredience.

Pařížskému salátu dává jméno a chuť pařížský salám. Dále do něj podle původní receptury patří sladkokyselé okurky, cibule, hrášek a majonéza. „Dnes je tento salát oblíbený jako podklad chlebíčků,“ říká Tomáš Fábel ze společnosti Procházka, která je jedním z největších producentů klasických českých lahůdek.

Pochoutkový salát tvoří především šunkový salám, majonéza, okurka, hrášek a cibule. Je velmi jemný a hodí se k bílému nebo celozrnnému pečivu. „Je to jeden z nejoblíbenějších salátů. Ročně ho vyrobíme okolo 300 tun,“ dodává Fábel.

Fotogalerie
5 fotografií