Vysočina vznikla na příkaz shora. Tehdejší politické struktury si objednaly salám, který měl být českou alternativou k maďarskému uheráku.

A protože v Hodicích byla (a stále ještě je) přírodní sušárna, v níž se salámy přirozeně zauzují a suší okolním vzduchem bez technologických vymožeností a která fungovala už od konce 30. let minulého století, padla výroba nového salámu na zdejší výrobnu.

Receptura se pak velmi rychle rozšířila i do ostatních masokombinátů a z Vysočiny se stala národní uzenina.

Peklo v Hodicích

Vysočina se v Hodicích vyrábí stále. Jednotlivé štangle salámu jsou zavěšovány ke stropu zdejší sušárny. Pod ní je místnost zvaná peklo, kde se zapalují po skončení směny bukové štěpky. A stoupající dým zauzuje salámy zavěšené v sušárně.

DALŠÍ TESTY BLESKU:

LISTOVÁ TĚSTA - MÍSTO MÁSLA PALMOVÝ OLEJ

SALÁMY GOTHAJ A SALÁMY JUNIOR - KDYŽ MASO NENÍ MASO

TEST MÁSEL - POZOR NA NEMÁSLA

Fotogalerie
6 fotografií