Zázračné zelí: Lék našich prababiček, který stále funguje!

/
  • Zelí je jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C, který byste si v chladnějších měsících a období viróz měla dopřávat co nejčastěji.
    Zelí je jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C, který byste si v chladnějších měsících a období viróz měla dopřávat co nejčastěji. (profimedia.cz)
    19. října 2016 ● 09:31

    Kysané zelí nechybělo v žádné domácnosti našich předků a jeho moci využívali obzvlášť v zimě. Jeho účinky na zdraví jsou vědecky prokázané, a proto se opět vrací do našich kuchyní. Prozradíme, proč je tak zázračné.

  • 1.

    Proč je zdravé

    „Kysané zelí a jakákoliv jiná kvašená zelenina obsahují tzv. probiotické kultury. Tedy se řadí se mezi probiotika, látky produkující kyselinu mléčnou, která podporuje vstřebávání vápníku a železa,“  vyjmenovává výživový specialista Martin Škába a dodává: „Vyživují rovněž buňky tlustého střeva, tlumí růst patogenních baktérií, podporují trávení bílkovin a cukrů a vytváří antimikrobiální látky tlumící růst patogenních baktérií.“

    Zelí je nejen skvělá zásobárna vitaminů, ale platí i na vředy.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Na plodnost i zácpu

    Kysané zelí však naši předci považovali doslova za přírodní zázrak. Není se čemu divit. Podporuje prevenci aktuálních nachlazení, ale také onemocnění trávicího traktu a různých forem zhoubných onemocnění, degenerativního onemocnění mozku, snižuje krevní tlak, podporuje plodnost, působí jako prevence zácpy, onemocnění močových cest a gynekologických problémů, podporuje detoxikaci těla, tvorby krve a dokonce prý dokáže zmírnit špatné nálady.

    Zkuste si sami vyrobit kysané zelí. Je skvělé jako prevence nachlazení a onemocnění, pomůže při detoxikaci, a tak budete hubnout.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Zelí vybírejte pečlivě

    Kysané zelí by zejména přes zimu mělo být základem každodenní stravy.  Domácí zelí je nejlepší, vyrábí si ho už však jen málokdo. Při jeho nákupu sledujte údaje na etiketě, kde byste měli najít složení: zelí (nebo i další druhy zeleniny), kmín (případně i jiná koření), sůl. Nic víc. Žádné konzervanty, či jiné přidané látky. Dále nesmí být na etiketě napsáno pasterizováno.

    Salát Coleslaw
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Jak připravit kysané zelí a jak ho užívat

    Zelí nakrájíte, přidá se sůl, kmín, cibuli pokud máte rádi. Uložíte do sudu a zalijete 6 až 8 % roztokem kuchyňské soli. Nálev odstraní vzduch a vytvoří se podmínky pro mléčné kvašení. Kysané zelí nepoužívejte do teplé kuchyně. „Tepelnou úpravou dojde k likvidaci enzymů probiotických kultur a snižuje se i aktivita kyseliny mléčné v těle. Doporučuji jíst kysané zelí každý den, nejlépe v podobě salátu,“ doporučuje Martin Škába.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Léčivý salát z kysaného zelí

    Potřebujeme 3 lžíce kysaného zelí (pro změnu můžete využít jakékoliv podoby kvašené zeleniny), lžičku rozemletého lněného a lžičku rozemletého konopného semínka a 1 lžičku konopného oleje. Vše smícháte a dostanete pokrm, který je prohlašován za detoxikační zázrak.

    Léčivý salát z kysaného zelí
    Autor: skaba.cz

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy