Jak vybrat svatomartinskou husu?
„Všechno začíná nákupem. Chlazené husy z Česka jsou rozhodně lepší než ze zahraničí dovážené mražené maso,“ radí Vít Morkus z Pražského řeznictví. Dávejte pozor, aby husa neměla potrhanou kůži, polámané kosti nebo podlitiny. Pro pečení je také důležitý tukový obal.
Tajemství dokonalé pečínky
Pečení husy vypadá jako kuchařský majstrštyk, ale zvládne ho i začátečník. Trik spočívá v pomalém pečení na nízkou teplotu, pak bude drůbež krásně šťavnatá a křupavá. Ideálně pečení podle velikosti husy trvá osm až dvanáct hodin.
Svatomartinská husa se zelím!
To ale není vše. K huse patří také dobrý knedlík a dva druhy zelí – červené a bílé. Každý druh je jiný, liší se nejen obsahem důležitých látek, ale také chutí. Zatímco bílé zelí je lehčí, obsahuje méně sacharidů, a je tak dietnější, červené se vyznačuje větším množstvím vitaminů. Díky své červenofialové barvě má až desetkrát více vitaminu A než bílá odrůda.
NÁVOD NA SVATOMARTINSKOU HUSU
Potřebujete: ➤ na husu: 3,5 kg – 4 kg husu, celý kmín, 3 jablka, sůl ➤ na zelí: 640 g červeného zelí, 2 lžíce másla, 1 červenou cibuli, 100 ml červeného vína, 2 hřebíčky, 2 lžíce cukru, sůl ➤ na lokše: 600 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky + na posyp pracovní desky, 3 vejce, lžíci bramborového škrobu, sůl.
Postup: Večer před podáváním husu očistěte a naporcujte. Oddělte stehna od páteře a prsa odřežte od hrudní kosti. Kostru s křídly ale nevyhazujte, poslouží jako základ na omáčku.
Troubu předehřejte na90 °C. Skelet s křídly osolte a poprašte moukou. Dejte zvlášť do hlubšího pekáče a přiklopte. Ostatní části husy osolte, posypejte kmínem. Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte. Spolu s nimi dejte naporcovanou husu do hlubšího pekáče, přiklopte a spolu s pekáčem s kostrou a křídly dejte přes noc do trouby.
Ráno vyndejte skelet s křídly a teplotu trouby zvyšte na 170 °C.
Husu občas podlijte výpekem. Hodinu před podáváním maso odklopte a teplotu zvyšte na 220 °C. Pečte dozlatova.
Kostru s křídly dejte do hrnce s vařící vodou, tak aby byly zčásti ponořené, a nechte zhruba 30 minut vařit. Pak vývar sceďte a nechte na mírném ohni zredukovat na požadovanou hustotu omáčky.
Uvařené brambory na lokše nechte vychladnout a nastrouhejte. Přidejte vejce, mouku, škrob, osolte a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučněné pracovní desce vyválejte 25cm placky (zhruba 1 cm tlusté), osmahněte nasucho na pánvi a ihned potřete výpekem z husy.
Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přisypejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte okapané zelí a rozdrcený hřebíček, podlijte vínem a duste doměkka (cca 20 minut). Hotovou husu podávejte se zelím, bramborovými lokšemi a omáčkou.