Jak vybrat svatomartinskou husu?

„Všechno začíná nákupem. Chlazené husy z Česka jsou rozhodně lepší než ze zahraničí dovážené mražené maso,“ radí Vít Morkus z Pražského řeznictví. Dávejte pozor, aby husa neměla potrhanou kůži, polámané kosti nebo podlitiny. Pro pečení je také důležitý tukový obal.

Autor: archiv

Tajemství dokonalé pečínky

Pečení husy vypadá jako kuchařský majstrštyk, ale zvládne ho i začátečník. Trik spočívá v pomalém pečení na nízkou teplotu, pak bude drůbež krásně šťavnatá a křupavá. Ideálně pečení podle velikosti husy trvá osm až dvanáct hodin.

K svátku svatého Martina patří husa a červené víno.
Autor: archiv Blesku

Svatomartinská husa se zelím!

To ale není vše. K huse patří také dobrý knedlík a dva druhy zelí – červené a bílé. Každý druh je jiný, liší se nejen obsahem důležitých látek, ale také chutí. Zatímco bílé zelí je lehčí, obsahuje méně sacharidů, a je tak dietnější, červené se vyznačuje větším množstvím vitaminů. Díky své červenofialové barvě má až desetkrát více vitaminu A než bílá odrůda.

Autor: Facebook

NÁVOD NA SVATOMARTINSKOU HUSU

Potřebujete:  ➤ na husu: 3,5 kg  – 4 kg husu, celý kmín, 3 jablka, sůl ➤ na zelí: 640 g červeného zelí, 2 lžíce másla, 1 červenou cibuli,  100 ml červeného vína, 2 hřebíčky, 2 lžíce cukru, sůl ➤ na lokše: 600 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky  + na posyp pracovní desky, 3 vejce, lžíci bramborového škrobu, sůl.

Postup: Večer před podáváním husu očistěte a naporcujte. Oddělte stehna od páteře a prsa odřežte od hrudní kosti. Kostru s křídly ale nevyhazujte, poslouží jako základ na omáčku.

Troubu předehřejte na90 °C. Skelet s křídly osolte a poprašte moukou. Dejte zvlášť do hlubšího pekáče a přiklopte. Ostatní části husy osolte, posypejte kmínem. Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte. Spolu s nimi dejte naporcovanou husu do hlubšího pekáče, přiklopte a spolu s pekáčem s kostrou a křídly dejte přes noc do trouby.

Ráno vyndejte skelet s křídly a teplotu trouby zvyšte na 170 °C.

Husu občas podlijte výpekem. Hodinu před podáváním maso odklopte a teplotu zvyšte na 220 °C. Pečte dozlatova.

Kostru s křídly dejte do hrnce s vařící vodou, tak aby byly zčásti ponořené, a nechte zhruba 30 minut vařit. Pak vývar sceďte a nechte na mírném ohni zredukovat na požadovanou hustotu omáčky.

Uvařené brambory na lokše nechte vychladnout a nastrouhejte. Přidejte vejce, mouku, škrob, osolte a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučněné pracovní desce vyválejte 25cm placky (zhruba 1 cm tlusté), osmahněte nasucho na pánvi a ihned potřete výpekem z husy.

Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přisypejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte okapané zelí a rozdrcený hřebíček, podlijte vínem a duste doměkka (cca 20 minut). Hotovou husu podávejte se zelím, bramborovými lokšemi a omáčkou.

Další recepty najdete ZDE>>>

Autor: archiv