Pečení podle hvězd: Recepty Bohdalky, Medřické i Růžičkové! A tip na martinské rohlíčky s mákem
-
Milujete pečení a sladký dezert nesmí na vašem stole chybět? Vyzkoušejte osvědčené recepty filmových hvězd. Co chutnalo Daně Medřické či Heleně Růžičkové? Co ráda peče Jiřina Bohdalová? A jako bonus tradiční martinské rohlíčky.
- 1.
Trubičky s vanilkovým krémem Dany Medřické (†62)
Hereckou kariéru zahájila ještě během druhé světové války, kdy začala v roce 1940 vystupovat na jevišti Zemského divadla v Brně. O čtyři roky později se poprvé objevila ve snímku Skalní plemeno. Po válce její hvězda začala stoupat jak na divadle, po angažmá v Městských divadlech pražských v roce 1960 nastoupila do Národního divadla, tak ve filmu, kdy zazářila ve snímcích, jako Měsíc nad řekou či Ošklivá slečna. Její postavy lidé milovali v pozdějších letech, nezapomenutelná byla jako maminka z Takové normální rodinky či doktorka Fastová z Nemocnice na kraji města. V její kuchyni zpočátku kralovala její maminka, teprve po její smrti se vaření a pečení ujala herečka sama. Zkuste oblíbený moučník.
POTŘEBUJETE: ❖ 500 g listového těsta ❖ 1 vejce na potření Na krém: ❖ 500 ml mléka ❖ 120 g cukru krupice ❖ 2 vanilkové pudinky ❖ 125 g másla ❖ ½ vanilkového cukru ❖ 1 lžíci rumu.
Postup: Těsto vyválíme do tvaru čtverce a namotáme na trubičky na kremrole. Potřeme vajíčkem. Pečeme na 220 °C dozlatova. Na krém svaříme dvě třetiny mléka s cukrem a v třetině rozmícháme pudinky, které vlijeme do vroucí směsi. Povaříme 2 – 3 minuty a šleháme do vychlazení, aby se nevytvořil na povrchu škraloup. Do pudinku nakonec zašleháme změklé máslo, vanilkový cukr a rum. Plníme z obou stran.
- 2.
Strouhaný kakaový koláč Jiřiny Bohdalové (87)
Legendární »Bohdalku« není třeba představovat ani jako herečku, ani jako kuchařku. Je autorkou a spoluautorkou mnoha kuchařských knih, svoje recepty i recepty svých kolegů pravidelně představuje televizním divákům v pořadu Hobby naší doby, který každou sobotu vysílá Česká televize. Zároveň herečka v současné době natáčí nový televizní film Cvrček s režisérem Jiřím Strachem.
POTŘEBUJETE: ❖ 400 g hladké mouky ❖ 250 g cukru ❖ 30 g kakaa ❖ 1 žloutek ❖ 250 g hery ❖ 1 prášek do pečiva ❖ 1 lžíci mléka Na náplň: ❖ 750 g tvarohu ❖ 3 žloutky ❖ 1 lžíci pudinkového prášku ❖ 200 g cukru ❖ 250 ml mléka ❖ rozinky ❖ máslo a mouku na vymazání a vysypání plechu.
Postup: Z mouky, cukru, žloutku, hery, kakaa a mléka vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme je na dvě koule a uložíme alespoň na 20 minut do lednice. Tvaroh smícháme s cukrem, žloutky, mlékem a pudinkem a připravíme hladkou náplň. První kouli nastrouháme na vymazaný a vysypaný plech (nebo do formy), navrch rovnoměrně rozetřeme vrstvu tvarohové náplně. Na ni nastrouháme těsto z druhé koule a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 – 30 minut podle trouby.
- 3.
Bulharský hruškový koláč Heleny Růžičkové (†67)
Na prknech Národního divadla se objevila už ve čtyřech letech, kdy tu hostovala jako žačka soukromé baletní školy. Ve stejnou dobu si stoupla i před filmovou kameru, kdy si zahrála malou roli v první filmové adaptaci Babičky. Po období studií, kdy se stala zubní laborantkou, se opět vrátila k herectví, přičemž její doménou byl film a televize. Že byla vynikající kuchařka, je o ní všeobecně známo. Ve vaření ji ovlivnila její maminka, která pocházela z bývalé Jugoslávie, a tak Helena často kombinovala českou a balkánskou kuchyni.
POTŘEBUJETE: ❖ 3 vejce ❖ 1 hrnek cukru krupice ❖ ½ hrnku oleje ❖ 1 lžíci kakaa ❖ ½ lžičky mleté skořice ❖ 100 ml teplé vody ❖ 2 hrnky oloupaných a nakrájených hrušek ❖ ½ hrnku rozinek ❖ 2 lžíce rumu ❖ ½ hrnku nasekaných ořechů ❖ 2 hrnky polohrubé mouky ❖ 1 prášek do pečiva ❖ máslo a mouku na vymazání a vysypání plechu.
Postup: Žloutky utřeme s cukrem a olejem, přidáme kakao a skořici, postupně zašleháme vodu. Vmícháme nakrájené hrušky, v troše rumu namočené rozinky a sekané ořechy. Přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Nalijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech, upečeme v předehřáté troubě do zlatova.
- 4.
Makové rohlíčky sv. Martina
Křehké rohlíky patří neodmyslitelně k svátku svatého Martina. Podle pověsti proměnil podkovy svého oře právě v tyto rohlíky, aby nakrmil chudé. Dle krajových zvyklostí se plnily makovou či ořechovou náplní či se nechaly prázdné. My si připravíme lahodnou makovou variantu.
POTŘEBUJETE: 450 g hladké mouky ❖ 60 g cukru moučka ❖ 100 g másla❖ 4 žloutky❖ 1 vanilkový cukr❖ ½ l mléka❖ špetku soli❖ kvásek (40 g droždí, 10 lžic mléka, 2 lžíce) ❖ vejce na potření: na náplň❖ ½ l mléka❖ 250 g mletého máku❖ 100 g cukru krupice❖ 70 g másla❖ cukr moučku na posypání.
Postup: Ze žloutků a cukru moučky si utřeme jemnou pěnu a přimícháme předpřipravený kvásek. Poté přisypeme přesetou mouku, vanilkový cukr a sůl a přilijeme mléko. Uhněteme v těsto a necháme skoro hodinu kynout. Mezitím si připravíme makovou náplň. Smícháme mléko s mákem a cukrem a přivedeme k varu. Po vyvaření mléka, až nám mák začne houstnout a lepit, přimícháme kousek másla a odstavíme.
Z připraveného těsta si na posypaném válu vyválíme tenké placky a rozkrájíme je na malé trojúhelníčky, na které naneseme makovou náplň dle libosti, a poté zabalíme do úhledných rohlíčků. Doporučujeme cípy rohlíčků před srolováním nejprve zahnout dovnitř, aby nám náplň při pečení neutekla. Rohlíčky necháme zhruba 15 min odpočinout a zatím si předehřejeme troubu na 180 °C. Na pečicím papíru si rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme zhruba 15 min. Po vychladnutí nezapomeneme dozlatova upečené rohlíčky ozdobit moučkovým cukrem.
Zdroj:Korunní cukr