V 80. letech šel z role do role. Ženy mu padaly k nohám. Jenže vážná nemoc v roce 1997 převrátila Nedorostovi život naruby. Za všechno mohla láska k archeologii a s ní spojená výprava do okolí Českých Budějovic.

„Jednou pršelo a my jsme se potřebovali někde schovat. Šli jsme do kravína, kde zrovna dodojili krávy. Jedna paní mi nabídla, jestli se nechci napít mlíka… A já to, bohužel, udělal!“ stýská si herec.

Za tři dny dostal vysokou horečku a v křečích padal na zem. „Doktoři zjistili, že to byla klíšťovka… Jsem asi jeden případ ze sta, kdo měl klíšťovou meningoencefalitidu a neměl klíště!“ konstatuje Nedorost, který měl po požití mléka horečky vysoké až 41 °C.

Meningoencefalitida je virové onemocnění. Mezi příznaky patří bolest hlavy, ztuhlá šíje, zvracení, těžká dezorientace, bezvědomí. Dlouhodobé následky jsou ochrnutí různých částí těla, poruchy paměti, pozornosti, myšlení, velké změny nálad. Nemoc je tak zákeřná, že může způsobit i smrt.

„V nemocnici jsem byl jenom tři neděle, ale stalo se, že mi to zasáhlo perorální nerv na noze, což je ten, který ovládá pohyb nártu nahoru,“ vypráví o problémech, ze kterých se léčil rok.

„Nemohl jsem v podstatě ani chodit. Sebral jsem se až v rehabilitačním ústavu, protože tam byli lidi, kteří na tom byli mnohem hůř…“ říká Josef Nedorost ve své 13. komnatě, kterou v pátek vysílá ČT1.

Chůze se mu sice zlepšila, ale protože nemoc poškozuje i nervy, narušila mu psychiku. Herec od té doby trpí výkyvy nálad. Přišel také o svůj vzhled lva salonů. V poslední době si nechal narůst dlouhé vlasy a oholil si i svůj pověstný knír.

Herce vyměnil za Kelty

Podle režiséra filmu Pěsti ve tmě Jaroslava Soukupa (71), který herce proslavil, byl hollywoodským typem s velkou kariérou. Jenže osud mu nepřál. Odstěhoval se do rodných Českých Budějovic, kde žije v domku s matkou. Po nemoci se před kameru vrátil jen kvůli filmu Bony a klid 2. V současné době se věnuje archeologii, ke které ho přivedl kamarád. Hledání předmětů z dob Keltů mu prý dává smysl života a klid.  

VIDEO: Ukázka z filmu Bony a klid 2: Skamene ve vířivce s prostitutkami!

Video
Video se připravuje ...

Skamene ve vířivce s prostitutkami! Podívejte, jak zestárli další veksláci z Bony a klid! archiv

Fotogalerie
24 fotografií