Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lahodné moučníky ke kávě: Co chutnalo hvězdám první republiky?

/
  • 4. listopadu 2018 ● 16:06

    Honí vás mlsná? Dopřejte si v prvorepublikovém stylu a vyzkoušejte osvědčené recepty na oblíbené dobroty Věry Ferbasové, Růženy Šlemrové či Marie Rosůlkové. 

     

  • 1.

    Mrkvový koláč Věry Ferbasové

    K herectví se dostala vlastně náhodou. Když Divadlo Vlasty Buriana hledalo sekretářku, přišla žádat o místo, ale samotného principála napadlo, že by to měla zkusit na jevišti. A tak se zrodila další prvorepubliková hvězda, ve filmu představitelka roztomilých uličnic. Na rozdíl od jiných hereček se prý ale v kuchyni uměla otáčet, například spisovatel Ondřej Suchý vzpomíná, jak mu uvařila vynikající svíčkovou. Velmi ráda prý i pekla, hlavně kuřata a kachny, ale i skvělé moučníky.

     

    Potřebujete: ❖ 4 vejce ❖ 100 g moučkového cukru ❖ 140 g nastrouhané mrkve ❖ 100 g mletých mandlí ❖ 60 g mletých vlašských ořechů ❖ 2 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry ❖ 1 lžičku prášku do pečiva ❖ sůl ❖ tlučený hřebíček ❖ 1 lžíci koňaku ❖ máslo a strouhanku na formu.

     

    Postup: Žloutky a cukr utřeme do pěny, zlehka vmícháme mrkev, mandle, ořechy, pomerančovou kůru, kypřicí prášek, hřebíček a koňak. Bílky osolíme a vyšleháme na tuhý sníh. Opatrně ho zapracujeme do žloutkové směsi, vlijeme do vymazané a vysypané koláčové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C 30 – 40 minut dozlatova. Podáváme posypaný moučkovým cukrem nebo můžeme polít citronovou polevou.

     
    Autor: archiv, Profimedia.cz

  • 2.

    Karamelové laskonky Růženy Šlemrové

    Jako byla již zmiňovaná Antonie Nedošinská prototypem hospodyň, Růžena Šlemrová byla její pravý opak. Vždy hrála dámy z vyšších kruhů, které bez honosné róby a šperků nevyjdou z domu. V těchto rolích byla tak populární, že šla z filmu do filmu. Od roku 1914 do roku 1948, kdy její kariéru ukončili komunisté, natočila na 60 snímků. Vznešená ale nebyla herečka jen na plátně, se svým manželem Robertem, který byl členem správní rady barrandovských studií, si rádi užívali v dobré společnosti. V kuchyni si ji představit nedovedeme, ale v kavárně u zákusku ano.

     

    Potřebujete: ❖ 3 bílky ❖ 165 g krupicového cukru ❖ 85 g lískových oříšků ❖ 50 g moučkového cukru Na krém: ❖ 1 plechovku sladkého kondenzovaného mléka (375 g) ❖ 250 g másla.

     

    Postup: Uzavřenou konzervu s kondenzovaným mlékem vložíme do hrnce s vroucí vodou, necháme asi 2 hodiny na mírném ohni zkaramelizovat. Necháme vychladnout a karamel vyšleháme s máslem na krém. Bílky šleháme s krupicovým cukrem asi 15 minut do hodně tuhé pěny, pak misku postavíme do vodní lázně a dále šleháme 5 minut do zhoustnutí.

     

    Necháme mírně zchladnout a zašleháme ořechy s moučkovým cukrem. Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech s pečicím papírem stříkáme oválky. Pečeme v troubě vyhřáté na 130 °C 15 minut, pak teplotu snížíme na 80 °C a laskonky dosušíme (necelou hodinu). Vychladlé laskonky slepujeme krémem.

     

    Autor: archiv, Profimedia.cz

  • 3.

    Borůvkový koláč Jiřiny Šejbalové

    Pocházela z úřednické, ale umělecky založené rodiny, a tak není divu, že odmalička projevovala herecký talent. Zprvu navštěvovala operní oddělení konzervatoře, ale pak ji zlákala činohra. Ve filmu se poprvé objevila v roce 1929 a na stříbrném plátně ztvárnila celou řadu hezkých rolí, i když se nikdy nestala tou hvězdou první velikosti. Na rozdíl od nich však byla špičková kuchařka, dokonce v pozdějších letech jako první herečka vydala svou kuchařskou knihu Vaříme na chatě, z níž je i tento recept.

     

    Potřebujete: ❖ 250 g polohrubé mouky ❖ 150 g tvrdého nastrouhaného tvarohu ❖ 125 ml mléka ❖ 1 žloutek ❖ 50 g másla ❖ 100 g moučkového cukru ❖ 10 g droždí ❖ sůl ❖ borůvky ❖ máslo na vymazání formy a na potírání ❖ hrubou mouku na vysypání formy.

     

    Postup: Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, trošku vlahého mléka a uděláme kašičku. Poprášíme moukou a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy dáme zbylou mouku, trochu ji osolíme, do důlku dáme žloutek, část cukru a několik lžic rozpuštěného másla. Přidáme vykynutý kvásek a zbylé mléko a vše vypracujeme v hladké těsto. Necháme ho v teple vykynout.

     

    Do formy na koláč, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou, rozložíme vyválené těsto, aby přesahovalo přes okraj. Na dno nasypeme nastrouhaný tvaroh, pocukrujeme ho a pokapeme máslem. Na tvaroh rozprostřeme omyté a osušené borůvky. Podle chuti ještě pocukrujeme, založíme převislé těsto a hotový koláč vložíme do trouby. Pečeme dozlatova, okraje před koncem pečení potřeme máslem.

    Autor: archiv, Profimedia.cz

  • 4.

    Tažený závin Marie Rosůlkové

    Většina z nás si tuto herečku pamatuje z dob, kdy hrála čiperné a lehce potrhlé babičky (například v seriálu Taková normální rodinka). Marie Rosůlková však začala svou hereckou kariéru už v útlém mládí, ve svých dvaceti letech začala hrát v Městském divadle Plzni a pak prošla řadou významných souborů. Ve filmu se poprvé objevila v roce 1937 a poslední snímek natočila pro televizi tři roky před svou smrtí. Většinu života prožila se svým bratrem, který byl kněz. Vždy si potrpěla na dobré jídlo, a i když v posledních letech svého života měla naordinovanou přísnou dietu, vždy si jídlo dochutila podle sebe.

     

    Potřebujete: ❖ 300 g hladké mouky ❖ sůl ❖ 1 lžíci moučkového cukru ❖ 1 vejce ❖ 150 g rozpuštěného másla ❖ 1 lžíci bílého vinného octa ❖ 120 ml vlažné vody Na náplň: ❖ 125 g másla ❖ 100 g nastrouhaného perníku ❖ 750 g nakrájených jablek ❖ 1 hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů ❖ 4 lžíce krupicového cukru ❖ 1 lžičku mleté skořice.

     

    Postup: Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, cukr, vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, ocet a vodu. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v teple 30 minut odpočívat. V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme perník a orestujeme ho. Přidáme jablka, ořechy a cukr a vše opékáme, až cukr zkaramelizuje.

     

     

    Přisypeme skořici a necháme zchladnout. Těsto rozválíme na co nejtenčí plát, potřeme ho rozpuštěným máslem a přeložíme. Tento postup ještě dvakrát, až třikrát zopakujeme. Pak na rozválené těsto dáme náplň, zavineme a dáme na plech s pečicím papírem. Potřeme zbylým máslem a pečeme asi 35 minut dozlatova.

    Autor: archiv, Profimedia.cz

  • 5.

    Tvarohové šátečky Vlasty Fabianové

    Také Vlastu Fabianovou máme v povědomí spíše z pozdějších filmů a televizních inscenací. V divadle však začínala již v roce 1932, kdy nastoupila do Švandova divadla, pak hrála ve Státním divadle v Brně a od roku 1941 až do odchodu do důchodu hrála v Národním divadle v Praze. Ve filmu si poprvé zahrála v roce 1940 ve snímku Pohádka máje s Natašou Gollovou (†76). Asi nejvýraznější rolí z té doby byla kněžna v romantické komedii Martina Friče Prstýnek z roku 1944. Se svým druhým manželem Bohušem Záhorským (†74) pořádali na své chatě v Kamenném Přívozu pro přátele doslova hody, jídlo ale připravoval spíše Záhorský, který si potrpěl na českou kuchyni.

     

    Potřebujete: ❖ 200 ml vlažného mléka ❖ 1 lžičku cukru ❖ 21 g droždí ❖ 2 vejce ❖ 500 g hladké mouky ❖ sůl ❖ 1 lžíci krupicového cukru ❖ 100 g rozpuštěného másla Na náplň: ❖ 300 g měkkého tvarohu ❖ 1 vejce ❖ 1 vanilkový cukr.

     

    Postup: Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, rozmícháme v něm lžičku cukru, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozšleháme vejce. Prosetou mouku osolíme, přidáme cukr, mléko s vejcem, máslo a kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 30 minut v teple kynout. Tvaroh rozmícháme s vejcem, vanilkovým cukrem a zlehka osolíme.

     

    Vykynuté těsto rozválíme, rozkrájíme na čtverce, dáme na ně tvarohovou náplň a protilehlé cípy složíme dovnitř. Přimáčkneme, dáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě asi 10 minut kynout. Pak šátečky potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, pokapeme máslem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15 až 25 minut.

    Autor: archiv, Profimedia.cz

Dnešní horoskopy