Původně student medicíny, který se po smrti otce ujal rodinného divadla, se nekonečným filmováním nakonec upracoval k smrti. „Zemřel na infarkt. Měl jich několik za sebou a ten poslední ho dostal. Pořád hrál, neodpočíval, takže dnes by se asi řeklo, že to bylo z velkého vypětí. Natočil desítky rolí během jednoho roku,“ vzpomíná na herce jeho vnuk Jan Pištěk (57) a syn oscarového výtvarníka Theodora Pištěka mladšího (85).

Dal své peníze

Proč Pištěk musel točit tolik filmů? Měl na tu dobu nepředstavitelný půlmilionový dluh! „Financoval sám film Takový je život. Dědeček mu strašně věřil, ale na poslední chvíli odstoupil producent a on to pak platil z vlastní kapsy,“ popisuje hercův vnuk.

Propadák

„Byl to jeden z nejlepších snímků, co se umění týče, jenže to byl asi úplně poslední němý film, který byl kdy natočen. Přišel v momentu, kdy už začínal zvukový film, a proto o něj nebyl zájem. Děda do něj dal veškeré své peníze a celý život se je potom snažil získat zpátky tím, že extrémně pracoval,“ dodává Jan Pištěk.

Častý herecký partner Antonie Nedošínské (†65) se naposledy objevil v nesmrtelné pohádce Princezna se zlatou hvězdou (1959) v roli pobočníka prince Radovana. Zemřel 5. srpna 1960.

Fotogalerie
4 fotografie