Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sladké moučníky ve stylu prvorepublikových hvězd! Recepty Mandlové, Baarové i Nedošinské

/
  • 1. listopadu 2018 ● 13:00

    Honí vás mlsná? Dopřejte si v prvorepublikovém stylu a vyzkoušejte osvědčené recepty na oblíbené dobroty Adiny Mandlové, Lídy Baarové, Zity Kabátové či Jiřiny Štěpničkové. 

  • 1.

    Kynuté jahodové knedlíky Antonie Nedošinské (†65)

    O její kuchyni básnili všichni kolegové z divadla i od filmu. Herečka, známá z filmů Otec Kondelík a ženich Vejvara, Barbora řádí, Matka Kráčmerka třeba Dívka v modrém, byla proslulá nejen svými vydatnými jídly, ale také bezkonkurenčními sladkostmi. Pekla výborné koláče po jejích kynutých knedlících se prý mohli všichni utlouct. Udělejte také!

     

    Potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 1 lžičku krupicového cukru, 250 ml vlažného Mléka, 1 vejce, sůl, 300 g jahod, 250 g tvrdého tvarohu, 100 g moučkového cukru, 150 g másla.

     

    Postup: Mouku prosejeme do mísy, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Přidáme cukr a polovinu vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé mléko, vejce a špetku soli. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme tužší nelepivé těsto, které necháme v teple asi hodinu kynout. Pak těsto rozválíme na asi centimetr silný plát, vykrájíme stejné čtverce a do každého zabalíme jednu jahodu, kterou jsme předem zbavili stopky, omyli a osušili.

     

    Do velkého hrnce dáme vodu, kterou lehce osolíme, přivedeme k varu a knedlíky do ní vložíme. Vaříme asi 8 minut, až vyplavou, pak je vyjmeme, propíchneme vidličkou, aby vyšla pára. Podáváme polité rozpuštěným máslem, posypané cukrem a strouhaným tvarohem.

    Autor: archiv, Profimedia.cz

  • 2.

    Žemlovka Zity Kabátové (†99)

    Pocházela ze šlechtické rodiny, která však milovala umění. Oba rodiče kromě jiného hráli ochotnicky divadlo, a tak cesta půvabné Zity byla jasná. Její filmovou kariéru odstartoval snímek Světlo jeho očí, kde zabodovala i díky přirozenému vystupování. Od té doby šla z filmu do filmu, až po válce přišel útlum, protože do komunisticky laděných snímků se elegantní Zita opravdu nehodila. Ona však nikdy svůj původ na odiv nedávala, i co se týče kuchyně, milovala obyčejná jídla.

     

    Potřebujete: 10 rohlíků, 1 l mléka 1000 g jablek (můžeme použít i oloupané meruňky, broskve nebo rebarboru), 100 g cukru, 100 g másla, 1 vejce, mletou skořici, citronovou kůru, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce nasekaných ořechů.

     

    Postup: Rohlíky nebo veku nakrájíme na plátky a navlhčíme polovinou mléka. Do pekáče dáme vrstvu navlhčených rohlíků, na ně nastrouháme polovinu oloupaných a jádřinců zbavených jablek. Posypeme je cukrem, skořicí, citronovou kůrou, rozinkami a ořechy. Pak dáme další vrstvu rohlíků a opět jablka s příchutěmi. Navrch přijde poslední část rohlíků. Ty pokapeme máslem a zalijeme zbylým mlékem, do kterého jsme rozšlehali vejce. Pečeme asi půl hodiny ve středně horké troubě.

    Autor: archiv, Profimedia.cz

  • 3.

    Mramorová bábovka Lídy Baarové (†86)

    Narodila se v rodině úředníka v pražských Nuslích. Její maminka toužila být sólistkou v opeře, což se jí ale nepodařilo, proto své ambice přenesla na prvorozenou dceru. Ta měla štěstí, že vynikala nevšední krásou, a tak si jí brzy všimli filmaři. Nakonec se stala se jednou z největších hvězd stříbrného plátna, která si mohla užívat luxusu. Vybraná musela být i jídla, neboť si herečka udržovala štíhlou linii. A když už si dopřála nějakou sladkost, musela to být opravdu nóbl záležitost.

     

    Potřebujete: 170 g másla, 4 vejce, 300 g moučkového cukru, kůru z ½ citronu, 200 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, sůl, 6 lžic mléka, 200 g nastrouhané čokolády, 3 lžíce kvalitního kakaa,  4 lžíce malinového sirupu, máslo a hrubou mouku na formu,  moučkový cukr na poprášení.

     

    Postup: Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou. Máslo, žloutky, cukr a nastrouhanou citronovou kůru utřeme do světlé pěny, z bílků vyšleháme tuhý sníh. Obě mouky smícháme s kypřicím práškem, osolíme a směs pomalu přimícháváme k žloutkové směsi střídavě se sněhem a mlékem. Hotové těsto rozdělíme na tři díly. První necháme světlý, druhý obarvíme kakaem a čokoládou a třetí malinovým sirupem.

     

    Do formy vrstvíme jedno těsto na druhé a pak ho lžící lehce obkroužíme, aby vrstvy trochu prolnuly. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 45 minut až hodinu. Vyzkoušíme špejlí, pak vyjmeme, necháme vychladnout a vyklopenou posypeme moučkovým cukrem.

    Autor: archiv, Profimedia.cz

  • 4.

    Jablečný srnčí hřbet Jiřiny Štěpničkové (†73)

    Z počátku byla hlavně divadelní herečkou, ve filmu se objevila v první polovině 30. let, přičemž jednou z nejvýraznějších rolí byla Maryša. Ani ona, podobně jako Adina Mandlová, s níž se mimochodem zrovna moc nemusely, si na vaření a pečení zrovna nepotrpěla. To ovšem neznamená, že by neuměla ocenit dobré jídlo či sladkost. Tohle byl například její oblíbený moučník.

     

    Potřebujete:150 g cukru krupice, 140 g nahrubo nastrouhaných jablek, 100 g nasekaných ořechů, 3 vejce, 2 lžíce krupice, 1 lžíci kakaa, citronovou kůru, strouhanku, máslo a strouhanku na formu.

     

    Postup: Utřeme žloutky s cukrem, přidáme kakao, nastrouhaná jablka a krupici. Promícháme a necháme 15 minut stát. Pomalu přidáme do směsi ořechy, nastrouhanou citronovou kůru a sníh ze tří bílků. Formu na srnčí hřbet vymažeme moukou a vysypeme strouhankou, nalijeme do ní těsto a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Zda je hotový, zkusíme špejlí. Po vychladnutí vyklopíme, krájíme na kousky a zdobíme šlehačkou, nebo můžeme vždy dva kousky slepit zavařeninou.

    Autor: archiv, Profimedia.cz

  • 5.

    Tartaletky Adiny Mandlové (†81)

    Dnes bychom řekli, že to byla asi největší sexbomba prvorepublikového filmu. Ne nadarmo se už tehdy říkalo, že Baarová má oči mandlové a Mandlová barové. Adina byla prostě jedinečná, a proto režiséři obsazovali, co jí čas dovolil. Ví se o ní, že milovala večírky, které prý i s chutí pořádala. Podávaly se na nich vybrané pochoutky, v tom si nezadala ani s vyhlášeným gurmánem Vlastou Burianem.  Na menu nechyběly ani elegantní sladkosti…

     

    Potřebujete: 70 g cukru krystal, 4 žloutky, 200 g másla, 400 g hladké mouky, sůl, máslo na formičky. Na krém: 500 g mascarpone, 4 žloutky, 100 g moučkového cukru, 1 citron, 20 g vanilinového cukru, ovoce a moučkový cukr na ozdobu.

     

    Postup: Ušleháme cukr, žloutky, změklé máslo a mouku smíchanou se solí. Vzniklé tužší těsto vypracujeme na vále, zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice ztuhnout. Po vyndání z lednice těsto zpracujeme, vyválíme a nakrájíme na čtverce o trochu větší než formičky na košíčky, které vymažeme máslem. Vložíme do nich těsto, přebytečné okraje odřízneme, propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 20 minut.

     

    Vychladlé vyklopíme. Na krém ušleháme mascarpone, žloutky, moučkový cukr, šťávu z citronu a vanilinový cukr. Krémem naplníme cukrářský sáček a zdobíme košíčky. Navrch poklademe ovoce a posypeme moučkovým cukrem.  

    Autor: archiv, Profimedia.cz

Dnešní horoskopy