Brambůrky nemusíte jen chroupat u televize, můžete z nich i vařit: 3 netradiční chipsy recepty
-
Říkají se jim »televizní mor«, protože když jsou v misce před vámi, nedávám to a musíte je stále uzobávat. Napadlo vás někdy, že z nich můžete i vařit? Prozradíme vám tři recepty, které vás asi překvapí.
- 1.
Pečený řízek v chipsech
Potřebujete: 4 kuřecí prsa, sůl, pepř, 250 ml (1 hrnek) acidofilního mléka, 2 sáčky chipsů s oblíbenou příchutí
Postup:
*S přípravou tohoto pokrmu je dobré začít den dopředu, aby se maso v marinádě pořádně rozleželo.
*Maso očistíme, osolíme a opepříme. Se solí raději opatrně. Nesmíme zapomenout, že chipsy jsou slané samy o sobě, a proto není nutné maso výrazně solit.
* Dbejme na to, abychom měli všechny plátky stejně vysoké, to kvůli propečení.
*Acidofilní mléko smícháme se stroužkem česneku, vzniklou směsí maso zalijeme a uložíme v uzavíratelné krabičce do lednice. Takto naložené maso necháme přes noc odpočívat.
*Druhý den rozdrtíme bramborové lupínky. Buď mixérem, stačí i válečkem přes pytlík.
* Z lednice vyndáme maso a jednotlivé plátky obalíme v rozdrcených chipsech. Obalené plátky pečeme v troubě na pekáčku vyloženém pečícím papírem anebo osmažíme na pánvi v oleji z každé strany do zlatova.
- 2.
Burgr »nadívaný« slaninovými chipsy
Potřebujete: 500 g mleté hovězí maso, 4 sezamové bulky, zelenina podle chuti, dresink podle chuti, sůl, pepř, cibule, chipsy Lay’s s příchutí grilovaná slaniny
Postup:
*Nejprve nadrobno nakrájíme cibuli, kterou smícháme v míse s hovězím masem, osolíme, opepříme a směs důkladně prohněteme.
*Vytvoříme burgery, které následně grilujeme anebo smažíme na pánvi. Mezitím si pokrájíme zeleninu.
*Bulky rozkrojíme, a pokud grilujeme, necháme je maličko opéct na grilu. V případě, že maso připravujeme na pánvi, bulky opečeme v troubě.
*Když máme maso a bulky opečené, zeleninu nakrájenou, vrhneme se do sestavení celého burgeru. Tajemství tohoto receptu spočívá ve slaninových chipsech, díky kterým se nemusíme nikterak zdržovat se smažením slaniny. Stačí k masu do bulky přidat hrst lupínků a je hotovo.
* Vyzkoušejte tuto variantu »slaninového« burgeru. Budete překvapeni autentičností chuti! Použít můžete i kteroukoliv jinou příchuť a svůj burger tak ozvláštnit podle svého.
- 3.
Brownies s chipsy
Potřebujete: 1 a ½ šálku hladké mouky, 2 kávové lžičky kypřícího prášku, 1 lžička soli, 1 šálek másla, 285 g hořké čokolády (min. 50%), 1 lžička holandského kakaa, 2 a ¼ šálku cukru, ½ lžičky vanilkového cukru, 5 vajec, 3 šálky rozdrcených slaných bramborových lupínků
Postup:
*Ve vodní lázni rozpustíme máslo, čokoládu a cukr. Směs necháme vychladnout.
*Mezitím v míse smícháme mouku, sůl, kakao, kypřící prášek, vejce a vanilkový cukr.
*Následně do směsi postupně vlíváme čokoládovou hmotu a mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto bez hrudek. *Těsto nalijeme do vyššího pekáčku vyloženého pečícím papírem a navrch nasypeme rozdrcené lupínky.
*Pečeme zhruba 30 minut na 180 – 250 °C (podle typu trouby). Dezert vychladíme a můžeme podávat. Vznikne vám originální dezert překvapující chuti.
Zdroj: Lay´s