Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chipsy jsou návykové jako drogy. Zdravé jídlo už nás neuspokojí, říká expertka

Autor: ula - 
2. června 2017
05:40

Milujete chipsy, nedovedete si představit, že byste si aspoň jednou týdně nedali sáček křupavých brambůrků? Vědci z londýnské univerzity Imperial College provedli test, při kterém zjistili, že při pohledu na chipsy mozek lidí reaguje úplně stejně, jako když drogově závislí vidí kokain, nebo alkoholici láhev vína. S informací přišel portál DailyMail. Česká výživová specialistka řekla Blesk.cz, zda skutečně můžeme být na chipsech závislí.

Britové jsou podle DailyMail národem milovníků chipsů. Ročně do jejich nákupu investují 2,8 miliardy liber, průměrně konzumují brambůrky 7x týdně, častěji než např. Italové a Francouzi. Možná i proto se Británie momentálně potýká s přibýváním obyvatel, kteří trpí nadváhou. 

Reakce jako u drogově závislých

Právě dobrovolníky s nadváhou testovali vědci z univerzity v Londýně. Za pomoci neurologů sledovali, jak mozek reaguje, když lidé vidí „junk food“, tedy nezdravé potraviny, mezi které chipsy rozhodně patří.

Naše chutě samozřejmě ovládají hormony, které produkuje náš žaludek, ale také mozek.

Neurolog Tony Goldstone pouštěl dobrovolníkům obrázky jídla, zatímco jim monitoroval reakce v mozku. Výsledky byly prý překvapivé. Všem při pohledu na pytlík chipsů reagovaly určité části mozku úplně stejně, jako když drogově závislí vidí kokain, nebo alkoholici láhev alkoholu.

Při sledování televize se nekontrolujeme

Zároveň lékaři nechali dobrovolníky sledovat televizi, číst si nebo telefonovat, hrát hry a u toho jim nechali chipsy. Lidé pak byli často překvapeni, kolik toho snědli. Když jsme totiž rozptýleni např. sledováním filmu a cpeme se chipsy, často ztrácíme kontrolu nad tím, kolik jsme toho snědli. Proto byste si pochutiny neměli brát k televizi nebo knize, kdy se nesoustředíte na jídlo, ale na něco jiného. 

VIDEO: Za dětskou obezitu nemůže fast food, ale rodiče. Jak je na tom vaše dítě?
Video  Za dětskou obezitu nemůže fast food, ale rodiče. Jak je na tom vaše dítě?  - Vím co jím
Video se připravuje ...

Česká expertka: Návyk na výrazné chutě

Potraviny typu junk food jsou jídla o vysoké energetické hodnotě, ale nízké nutriční - minimum vlákniny, prospěšných tuků, vitaminů, minerálních látek, zato bohaté na tuk, cukry a sůl. Navíc jsou primárně vyráběny tak, aby chutnaly.

„Kombinace výrazné chuti dané přídatnými látkami a tuku (v tuku se rozpouští chuťové a aromatické látky) vytváří ideální podmínky pro přejídání. Sůl zvyšuje chuť na sladké, takže k chipsům se báječně hodí cola nebo jiné slazené nápoje a problém v podobě energetické bomby je na světě,“ řekla Blesk.cz Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Těžko říci, zda jsou závěry londýnských lékařů skutečně prokazatelné, pravdou je, že závislost se na junk food skutečně vypěstovat dá.

„Lidé stravující se na vlně fast foodu/junk foodu si navyknou na výrazné chutě a běžné potraviny nebo neslazená voda je neuspokojí,“ vysvětlila Hlavatá.

Vysoký cholesterol a kardiovaskulární potíže

Pokud si často dopřáváte chipsy, jejich zvýšeným příjmem si zaděláváte na vysoký cholesterol a tedy i kardiovaskulární rizika.

„Problémem je především vysoká energetická hodnota daná smažením a vysoký obsah soli. Na smažení se často používá palmový tuk, který je složen především z nasycených mastných kyselin,“ řekla výživová specialistka.

VIDEO: Jak na chipsy? Koukněte na 3 triky!

Křupání se nám líbí

„Na chipsech je mimo chuti populární i to, že křupou. A lidé křupou rádi,“ řekla Blesk.cz Hlavatá. Vše se dá ale nahradit.

Ideální je nakrájet si na proužky různé druhy zeleniny (různobarevné papriky, řapíkatý celer, okurku, mrkev), k tomu si připravit dip z jogurtu nebo tvarohu a oblíbeného koření. Namísto chipsů si můžu vzít i chipsy ze sušené zeleniny (řepánky, celerínky).

„Ale pozor, nejedná se o zeleninu smaženou podobně jako v případě bramborových lupínků, ale zeleninu nakrájenou na slabé plátky a usušenou. Popř. si vybírat namísto chipsů spíše méně solené tyčinky, grahamové tyčky, apod.“ radí výživová poradkyně.

djaba ( 2. června 2017 19:33 )

 To je nehoráznost a drzost ,řadit milovníky brambůrek mezi feťáky .Když vám páni vědci chutná polystyten , lisované obilí a jiné "dobroty" ,tak si zkoumejte na této straně barikády .Jistě na něco příjdete .

joudajoudovy ( 2. června 2017 09:49 )

blivaci prekracuji povolene kompetence a kritizuji prece, tento zpusob zivota kor-po-ra-ce vesele podporuji aby mely vice? to se sefikovi lybuny nebude libit?

Zobrazit celou diskusi