Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rostlinné oleje že způsobují demenci? Český expert „smaží“ britskou studii

Autor: ula, pet - 
7. února 2017
19:50

Rostlinné oleje jsou toxické a způsobují Alzheimerovu chorobu nebo demenci. Takový je aspoň výsledek vědeckého výzkumu, na který upozornil web britského deníku Daily Mail a který zaujal i čtenáře Blesk.cz. Oslovili jsme proto českého odborníka, který se zjištěním polemizuje. Tuky nám podle něj škodí pouze v případě, pokud jich konzumujeme příliš nebo pokud je špatně tepelně upravíme. Expert poukázal i na to, že nám škodí spíše skryté tuky v potravinách.

Podle britské poradkyně na výživu a doktorky pro rodinu Catherine Shanahan mají rostlinné oleje dopad na lidské tělo. Mohou vyvolávat v člověku pocit únavy nebo migrénu. Dokonce mohou vést k onemocnění, jako je Alzheimerova choroba nebo později demence. Doktorka také poznamenala, že i když budou lidé jíst zdravou stravu připravovanou na rostlinném oleji, možným následkům se nevyhnou.

Český odborník: Podobnou studii jsem nenašel

S tím však nesouhlasí Jiří Brát, odborník Iniciativy Vím, co jím a piju. „Nevím, že by nějaké studie prokazovaly souvislost mezi vznikem Alzheimerovy choroby a konzumací rostlinných olejů. Pokud by takové studie existovaly, určitě by se závěry dostaly do výživových doporučení renomovaných společností,“ řekl Blesk.cz Brát.

Odvolává se přitom na web World Cancer Research Fund, kde je řada informací o různých druzích rakoviny. A o tom, co je způsobuje. Že by tuk nebo olej souvisel se vznikem rakoviny, tam přitom nenajdete.

Poslední doporučení, které se týkalo konzumace olejů, se tu podle Bráta objevilo před rokem a bylo určené obyvatelům Ameriky. „Stále preferuje konzumaci rostlinných olejů s převahou nenasycených mastných kyselin nad tuky živočišnými a tropickými, které mají převahu nasycených mastných kyselin,“ dodal odborník.

S tuky zacházejte podle doporučení

„Pro tuky a oleje a jednotlivé mastné kyseliny platí doporučení, která pokud jsou dodržována, tak jejich konzumace neškodí. Tuky by neměly být konzumovány v množství, které vede k nadbytečnému příjmu energie, který převládá nad jejím výdejem. Jedná se přibližně okolo 60 až 90 gramů tuků
denně,“ upozornil Brát. 

Důležitější je však, jaké tuky konzumujeme. Omezovat bychom měli příjem tuků, které obsahují více než třetinu nasycených mastných kyselin, a vyhýbat bychom se měli tukům s vyšším podílem transmastných kyselin. Ty už však na našem trhu mezi roztíratelnými tuky nenajdete.

„Jsou jen v některých druzích potravin, kde byl částečně ztužený tuk použit jako surovina při výrobě. Naopak bychom měli preferovat tuky s vyšším obsahem omega 3 mastných kyselin, kterých máme ve stravě nedostatek. Tady nám spíše škodí to, že těchto tuků konzumujeme málo,“ shrnul Brát.

Užitečný řepkový olej a nebezpečné skryté tuky

V potravinách se hodně používají tuky, které mají vyšší podíl nasycených mastných kyselin. Ty dávají výrobkům požadovanou konzistenci a texturu. Patří mezi takzvaně skryté tuky, jejich konzumaci si ani neuvědomujeme.

„Díky vyšší konzumaci těchto potravin proto často překračujeme tolerovaný příjem pro nasycené mastné kyseliny,“ zmínil český odborník, aby dodal: „Vyhýbat bychom se měli potravinám s částečně ztuženými tuky (obsahují zdraví škodlivé transmastné kyseliny). Ty škodí asi nejvíce. Ne všechny potraviny jsou však správně označeny, což ztěžuje spotřebiteli orientaci.“

Pokud používáte tuky v teplé kuchyni, může škodit použití méně vhodných olejů. Vše ale záleží na podmínkách a druhu oleje. Zase ovšem záleží na podmínkách a druhu oleje. „Preferovat bychom měli obecně vaření a dušení před smažením. U smažení je zase vhodnější jednorázové smažení, před opakovaným nebo fritováním. Pro domácí krátkodobé smažení je lepší použít řepkový olej než slunečnicový,“ doporučil na závěr Brát.

mak ( 31. března 2019 19:01 )

Takové studie nebyly - je ta studie az ted. Proc to zpochybnuje? Protože ta studie je prvni? Lze, jak když tiskne a snaží se nam vnutit, ze je ok cpát do sebe řepku, dýchat řepku - stat to tak chce - to sam napsal. Neni vetsi hnus nez tyhle šílený nahrazky, co se nedají jist. Na smazeni jedine sádlo, na některý veci olivovej olej. Dp studeny kuchyně olivivej olej. Řepku strčte Hrabisovi a státu do zadele. To si žerte sami.

nezadat1 ( 8. února 2017 23:56 )

1pravda1:Je,že sádlo je sádlo a nic na smažení se mu nevyrovná,ale nesmí se používat do nekonečna,ale měnit aby nebylo přepálený a černý jak vix.

1pravda1 ( 7. února 2017 20:43 )

Když usmažím řízek na slunečnicovém oleji tak voní, když na řepkovém, tak má divný čuch často po rybině. Takže za mě olej slunečnicový a může si říkat, kdo chce, co chce, řídím se vlastní chutí. Olivový olej používám jen do studené kuchyně, mi prostě v teplém stavu jaksi nechutná, přebíjí často chuť jídla.

Zobrazit celou diskusi