Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor na kuřecí maso v Jablonci a okolí. Je z Polska, prošlé a se salmonelózou

Kuřecí stehna (ilustrační foto)
Kuřecí stehna (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, ula - 
7. února 2017
14:45

V Jablonci nad Nisou prodala firma Karapetjan zhruba 1900 kilogramů kuřecího masa obsahujícího bakterie způsobující salmonelózu. Datum spotřeby masa bylo do posledního ledna, lidé jej však mohou mít zamražené doma. Celkem do Česka přišlo z Polska 3,6 tuny závadného masa, část veterináři stáhli, část šla do odpadu při úpravě. V úterý o tom informovala Státní veterinární správa.

Větší část masa prodala firma jako nebalené ve své podnikové prodejně v centru Jablonce.  Kuřecí prsní řízky a stehna se prodávala mezi 25. a 27. lednem.

Přestože vzhledem k datu spotřeby (31. 1. 2017) již není maso v tržní síti, může se část inkriminované šarže nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů. Pokud jej tedy máte doma, můžete jej vrátit v místě prodeje.

Identifikace výrobku:

  • kuřecí prsní řízky chlazené, nebalené, prodávané ve dnech 25. – 27. 1. 2017
  • kuřecí spodní stehna chlazená, nebalená, prodávaná ve dnech 25. – 27. 1. 2017
  • kuřecí stehna chlazená, nebalená, prodávaná 25.1 a 27. 1. 2017

Další případ kuřecího z Polska

Přes 1,26 tuny masa veterináři našli v mrazírně prodejny, bude zlikvidováno v asanačním podniku. Veterináři dostali informace o nebezpečné zásilce systémem rychlého varování RASFF, kam je vložilo Nizozemsko. Tam šla také zásilka od stejného polského dodavatele.

Naposledy se ve větším množství objevila bakterie v polském kuřecím mase předloni během prázdnin v Bruntále. I tehdy byla zásilka 210 kilogramů už prodaná. O několik měsíců dříve šlo o dvě třítunové zásilky.

Salmonelóza může ohrozit nemocné a děti

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi.

Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

„Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla,“ dodal mluvčí SVS Petr Pejchal. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

la.ma ( 17. února 2017 11:53 )

pěkně pročistí střeva, dobrej klystýr

panbaron ( 7. února 2017 15:48 )

 Polsky zidi

Zobrazit celou diskusi