Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krysa kradla prodejci rýži, ten ji veřejně mučil. Fotky znechutily internet

Autor: Mii - 
26. ledna 2017
20:10

V Asii se hlodavcům krást potraviny z obchodů nevyplácí. Naštvaný obchodník jednoho takového krysího zloděje ve svém podniku našel a rozhodl se jej veřejně potrestat. Krysu provázky spoutal a připevnil na ni ceduli s nápisem „už to nikdy neudělám“. Fotografie zvířete okamžitě obletěly celý svět a rozohnily řadu organizací na ochranu zvířat.

K incidentu došlo v Číně, v provincii Guangdong. Fotografie zveřejnil na čínské sociální síti uživatel Jiu lian shan she zhang s komentářem: „Jeden můj kamarád našel malou krysu ve skladu svého obchodu. Jakmile ji chytil, veřejně ji zostudil. Chudák krysa! Jak jí tohle mohl udělat na začátku lunárního roku?“ Uživatel následně potvrdil, že s krysou skutečně manipuloval personál obchodu.

Fotografie na sociální síti vyvolaly velký rozruch. Během několika dní příspěvek nasbíral více než 6000 komentářů. „Některým lidem je krysy líto, někteří lidé ji nenávidí a někteří se tomu smějí,“ řekl pro server Mailonline Jiu lian shang she zhang. „Mně osobně je té krysy líto. Je to jen malé zvíře. Asi umřela, když s ní takhle zacházeli.“

Většina komentářů souhlasí. „Krysu můžete zabít, ale nemučte ji. Vím, že jsou tato zvířata škodlivá, ale prosím respektujte, že jsou to živoucí bytosti,“ stojí v jednom z komentářů. „Vždyť je živá, jak ji můžete mučit? Pokud byste byli krysou, nepřišlo by vám to špatné? Kradení rýže je prostě v její povaze,“ píše další uživatel.

Majitel obchodu veřejně mučil krysu, jelikož mu kradla rýži. Majitel obchodu veřejně mučil krysu, jelikož mu kradla rýži. | reprofoto Weibo

Mnoho lidí zacházení s krysou srovnávalo s poměrem, jaký v Číně panoval za kulturní revoluce Mao Ce-tunga. Tehdy byli lidé, které stát považoval za nepřátele, veřejně zostuzováni a následně popraveni.

Obchodník: „Byla to jen krysa“

Člověk, který za umučením krysy stojí, své pochybení nevidí. Podle něj to „byla jen krysa“ a celá záležitost „je malý incident“, který média zbytečně rozebírají. Pochybení nevidí ani místní policie. Poté, co uživatelé fotografie předali schenzenskému policejními oddělení, je strážníci jen okomentovali třemi smajlíky.

Umučená krysa není první incident, který v posledních letech upozornil na problematické zacházení se zvířaty v Číně. V lednu 2016 se objevilo video, ve kterém žena z Číny svazuje myš a ubližuje jí, protože jí ukradla banán.

Podle viceprezidenta mezinárodních kampaní neziskové organizace za práva zvířat PETA, Jasona Bakera, se však situace v Asii lepší. Ačkoli fotografie odsoudil jako „nechutnou věc“, reakce lidí podle něj ukazují, že Asiatům už práva zvířat nejsou tak lhostejná jako dříve.

nemocna ( 27. ledna 2017 02:51 )

Škoda že atomovky nespadly na Čínu místo Nagasaki a Hirošimu, už dávno měli Čínu srovnat se zemí, všichni jsou to bezcitní h...... a týrají co můžou, zvířata pro ně nic neznamenají, za živa je dávají do vroucí vody a stahují z kůže jim bych to udělala a i děti jsou mnohdy utýrané k smrti, už nevědí i co za hmyz by žrali jsou to prasata, takové lidstvo nemá místo na této planetě a Zeman to chce ještě dotáhnout k nám potěš Pán Bůh s námi a pozor na mazlíčky budou je unášet a žrát hlavně kočky a psy, chudák krysa to si nezasloužila, je to malé zvíře a také cítí bolest, vždyt si jen hledala potravu a jemu by té trocha rýže co snědla neubyla spráskat jej a to pořádně

Zobrazit celou diskusi