Probiotika v jogurtech jako placebo? Odbornice řekla, komu a jak pomáhají
Účinky jogurtů a nápojů s probiotiky a laktobacily jsou mizivé, uvedla nedávno britská studie. Čeští odborníci na zdravou výživu považují výzkum za jeden z mnoha dalších, který je namířen proti jedné skupině potravin. Připouští však, že probiotika obsažená v zakysaných mléčných výrobcích pomáhají střevní mikroflóře pouze za určitých okolností.
Britští vědci rozdělili dobrovolníky do tří skupin. První požívala klasické probiotické jogurty, druhá skupina pila kefír a třetí skupina měla stravu bohatou na probiotickou vlákninu. Výsledek?
Vědecká studie dospěla k tomu, že tyto potraviny nedělají prakticky nic. Nikdo z účastníků nevykázal žádné výrazné změny v průběhu měsíce, kdy potraviny užívali. Nejlepší výsledky měli ti, kteří pili kefír. I tak nebyly nálezy ve střevní mikroflóře nijak převratné.
Odbornice: Žádná potravina není zázračná
„Vnímám tento průzkum jako jeden z mnoha dalších mediálních výkřiků namířených proti jedné určité skupině potravin. Z průzkumu se však můžeme inspirovat myšlenkou, že pro účinnou podporu střevní mikroflóry nestačí jen pít kefír či jogurtový nápoj,“ řekla Blesk.cz Zuzana Douchová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.
Douchová zároveň upozornila: „Probiotika obsažená v zakysaných mléčných výrobcích podporují správnou funkci střevní mikroflóry, ale pomáhají v případě, že zbytek našeho jídelníčku a životního stylu je v pořádku. Žádná potravina není sama o sobě zázračná, jde vždy o vyváženost celku.“
Pokud chcete podpořit svoji střevní mikroflóru, nestačí vypít jednu sklenici kefíru, ale je nutné upravit celkově jídelníček a mnoho dalších faktorů, které ovlivňují stav našich střev.
Zdrojem probiotik je i kváskové pečivo
„Preferuji přirozeně vyskytující se probiotika v potravinách, protože náš organismus potřebuje kombinaci různých makro a mikro živin ke svému fungování. Záleží však vždy na individuálních podmínkách a celkovém zdravotním stavu. Někdo z důvodu například laktózové intolerance nebo potravinové alergie nemůže přijmout dostatek přirozeně se vyskytujících probiotik, a pak jsou tablety vhodné,“ říká k užívání probiotik v lécích Douchová.
Pokud chcete konzumovat probiotické bakterie, zkuste kvašenou zeleninu všeho druhu, kváskové pečivo a fermentované sójové výrobky (například miso, tempeh). „Doporučuji tak zdroje probiotik kombinovat, střídat a hlavně pravidelně konzumovat,“ říká odbornice.
Pomáhá méně léků a více pohybu
Zakysané mléčné výrobky, stejně jako další fermentované potraviny do zdravého jídelníčku patří. Pro obnovu či udržení mikroflóry zároveň však odborníci doporučují celkově vyváženou a pestrou stravu – to znamená omezení průmyslově upravených potravin a sladkostí.
Zároveň byste měli omezit léky, pokud můžete, neustálé uzobávání růžových léků na bolest příliš neprospívá. Zároveň byste si měli naordinovat dostatek pohybu i odpočinku a přestat se neustále stresovat.
Já bych teda nespoléhal jenom na probiotika v jogurtech. těžko říct, jak to tam s nimi je
. Já jím skoro denně řecký jogurt a stejně ještě k tomu užívám probiotika z https://www.all-the-best.eu/ . Lepší víc než míň. Rozhodně se nebojím toho, že bych se jimi předávkoval
.