Probiotika v jogurtech jako placebo? Odbornice řekla, komu a jak pomáhají

Autor: ula - 
7. února 2017
05:20

Účinky jogurtů a nápojů s probiotiky a laktobacily jsou mizivé, uvedla nedávno britská studie. Čeští odborníci na zdravou výživu považují výzkum za jeden z mnoha dalších, který je namířen proti jedné skupině potravin. Připouští však, že probiotika obsažená v zakysaných mléčných výrobcích pomáhají střevní mikroflóře pouze za určitých okolností.

Britští vědci rozdělili dobrovolníky do tří skupin. První požívala klasické probiotické jogurty, druhá skupina pila kefír a třetí skupina měla stravu bohatou na probiotickou vlákninu. Výsledek?

Vědecká studie dospěla k tomu, že tyto potraviny nedělají prakticky nic. Nikdo z účastníků nevykázal žádné výrazné změny v průběhu měsíce, kdy potraviny užívali. Nejlepší výsledky měli ti, kteří pili kefír. I tak nebyly nálezy ve střevní mikroflóře nijak převratné.

Odbornice: Žádná potravina není zázračná

„Vnímám tento průzkum jako jeden z mnoha dalších mediálních výkřiků namířených proti jedné určité skupině potravin. Z průzkumu se však můžeme inspirovat myšlenkou, že pro účinnou podporu střevní mikroflóry nestačí jen pít kefír či jogurtový nápoj,“ řekla Blesk.cz Zuzana Douchová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Douchová zároveň upozornila: „Probiotika obsažená v zakysaných mléčných výrobcích podporují správnou funkci střevní mikroflóry, ale pomáhají v případě, že zbytek našeho jídelníčku a životního stylu je v pořádku. Žádná potravina není sama o sobě zázračná, jde vždy o vyváženost celku.“

Pokud chcete podpořit svoji střevní mikroflóru, nestačí vypít jednu sklenici kefíru, ale je nutné upravit celkově jídelníček a mnoho dalších faktorů, které ovlivňují stav našich střev.

Zdrojem probiotik je i kváskové pečivo

„Preferuji přirozeně vyskytující se probiotika v potravinách, protože náš organismus potřebuje kombinaci různých makro a mikro živin ke svému fungování. Záleží však vždy na individuálních podmínkách a celkovém zdravotním stavu. Někdo z důvodu například laktózové intolerance nebo potravinové alergie nemůže přijmout dostatek přirozeně se vyskytujících probiotik, a pak jsou tablety vhodné,“ říká k užívání probiotik v lécích Douchová.

Pokud chcete konzumovat probiotické bakterie, zkuste kvašenou zeleninu všeho druhu, kváskové pečivo a fermentované sójové výrobky (například miso, tempeh). „Doporučuji tak zdroje probiotik kombinovat, střídat a hlavně pravidelně konzumovat,“ říká odbornice.

Pomáhá méně léků a více pohybu

Zakysané mléčné výrobky, stejně jako další fermentované potraviny do zdravého jídelníčku patří. Pro obnovu či udržení mikroflóry zároveň však odborníci doporučují celkově vyváženou a pestrou stravu – to znamená omezení průmyslově upravených potravin a sladkostí.

Zároveň byste měli omezit léky, pokud můžete, neustálé uzobávání růžových léků na bolest příliš neprospívá. Zároveň byste si měli naordinovat dostatek pohybu i odpočinku a přestat se neustále stresovat.

Přečtěte si o probioticích pro děti ZDE

Lubica258 ( 22. února 2024 05:50 )

Já bych teda nespoléhal jenom na probiotika v jogurtech. těžko říct, jak to tam s nimi je . Já jím skoro denně řecký jogurt a stejně ještě k tomu užívám probiotika z https://www.all-the-best.eu/ . Lepší víc než míň. Rozhodně se nebojím toho, že bych se jimi předávkoval .

koliaska ( 31. prosince 2021 05:42 )

Díky za článek. Já teda obsahu probiotik v různých jogurtech nikdy moc nevěřila. Myslím si, že pokud už se člověk rozhodne probiotika užívat, tak je určitě lepší je brát zvlášť, než se cpát obřím množstvím různých jogurtů. Co se probiotik týče, tak já mám třeba dobrou zkušenost s těmi od https://www.celtic-probiotika.cz/

Zobrazit celou diskusi