Sobota 23. října 2021
Svátek slaví Teodor, zítra Nina
Polojasno 11°C

Syrová strava je „in“, dá se sehnat levně? Expertka: Ano, ale není pro každého

  • Autor: ula - 
    24. 9. 2016
    05:50

    Raw food neboli syrová strava je hitem posledních měsíců a je čím dál více populárnější. Při praktickém využití potravin ale záhy zjistíme fakt, že raw strava je poměrně drahá. Pokud jste někdy uvažovali, že tento způsob stravování zkusíte, máme pro vás tipy, jak ho zlevnit. Nejdříve ale musíte zvážit, zda je pro vás raw strava vůbec vhodná, protože s sebou nese i určitá rizika.

  • 1.Co je raw strava?


    Raw strava je také známá pod názvem vitariánství. Jedná se o formu stravování bez tepelné úpravy. Maximální povolená tepelná úprava je pouze do 42 °C. Do této teploty zůstávají v potravině zachované všechny živiny společně s enzymy. Mezi hlavní kuchyňské úpravy patří mixování, klíčení a zmíněné vysoušení do 42 stupňů.

    Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) | Eva Fornálová


  • 2.Je raw strava opravdu tak zdravá?


    „Vše není černé ani bílé,“  říká Iva Rychnovská Veselá z výživové poradny Food Life. „Vzhledem k tomu, že proces výroby raw produktů neprochází vysokou tepelnou úpravou – maximálně do 42 °C –, jsou tak zachovány veškeré živné látky, zejména vitaminy a enzymy, které se jinak tepelnou úpravou ničí. Na druhou stranu je raw strava bohatá na polysacharidy (škroby z obilovin a zeleniny), monosacharidy (jednoduché cukry z ovoce) a tuky z olejů, semínek a ořechů. Velkým problémem je to, že vitariánům chybí ve stravě bílkoviny, které jsou klíčové pro udržení zdraví. Často od vitariánů slýchávám, že bílkoviny jsou obsažené v oříšcích nebo rostlinném mléce. Ale pár gramů bílkovin v jedné porci tělu určitě nestačí,“ doplňuje Rychnovská.

    Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) | shutterstock.com

  • 3.Raw ano, ale každému nesvědčí


    „Na rozdíl od tepelně upravené stravy mohou být některé raw potraviny hůře stravitelné nebo způsobovat nadýmání,“ uvádí Rychnovská s tím, že vitariánské potraviny bývají také chudé na bílkoviny a hrozí deficit některých typů aminokyselin, vápníku a horší vstřebávání karotenoidů. „U žen hrozí riziko podvýživy a často i ztráty menstruace. Navíc raw food má ochlazující charakter, což také není vhodné pro každého,“ doplňuje odbornice.

    Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) | shutterstock.com


  • 4.Riziko nedostatku bílkovin


    Nedostatek bílkovin v jídelníčku s sebou nese řadu potíží. Ty se ovšem neprojeví za pár dnů nebo týdnů, ale měsíců. Proto se začínajícím vitariánům doporučuje sledovat příznaky nedostatku bílkovin a hlídat veškeré změny na těle. Mezi potíže nejčastěji patří odbourání svalové hmoty a zpomalení bazálního metabolismu. To vede k nabírání podkožního tuku nebo hmotnosti, přestože jíme zdravé potraviny. Obecně sacharidy a tuky jsou v raw food v převaze a vedou k nabírání.


    Dále můžeme zaznamenat únavu, snížení imunitní schopnosti organismu a náchylnosti na infekční onemocnění nebo záněty. Úplně nejdříve ale pocítíme nedostatek bílkovin na kvalitě vlasů, nehtů, zubů a pokožky.

    Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) | Profimedia


  • 5.Jak na bílkoviny v raw jídelníčku?


    Odbornice doporučuje používat raw protein (např. rýžový, konopný, chia, dýňový, mandlový apod.). Tyto proteiny obsahují od 35–83 procent bílkovin. „Osobně si je kupuji všechny, přestože nejsem vitarián. Ale jsou výborné nejen chuťově, ale jsou perfektní i pro nutriční obohacení jídelníčku,“ říká Rychnovská.

    Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) | Profimedia


  • 6.Raw levně


    Raw tyčinky stojí 30 Kč a více, smoothie nad 50 Kč, krekry 65 Kč, rostlinný nápoj 60–70 Kč, kousek dortu 80 Kč apod. Ořechy a sušené ovoce jsou zkrátka drahými ingrediencemi, proto se opravdu vyplatí si raw stravu připravovat doma. Máme pro vás pár receptů, které můžete vyzkoušet.

    Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) | Profimedia



  • 7.Raw mandlové mléko



    Co potřebujete:

    • 100 g mandlí
    • 1 litr vody
    • vanilkový extrakt
    • Fytostevin (nekalorický) nebo Xylitol (přírodní sladilo, méně kalorický než cukr, má nízký glykemický index a nezpůsobuje zubní kaz)
    • mixér

     


    Postup:
    1. Mandle namočíme přes noc do vody.
    2. Ráno mandle přendáme do mixéru, dolijeme 1 litr vody, přidáme sladidlo, vanilku a mixujeme nejméně minutu, až vznikne mléčná tekutina.
    3. Tekutinu slijeme přes jemný cedník nebo plátýnko do lahve. Mléko přelijeme do lahve, uskladníme v lednici a spotřebujeme do tří dnů (např. do kaší, koktejlů, freshů, pudinků nebo kávy).


    TIP: K oslazení mléka také používám namočené datle, které rozmixuji společně s mandlemi.

    Raw smoothie Raw smoothie | Zdravá kuchyně


  • 8.Raw energetická tyčinka

    • 200 g sušených datlí
    • 70 g arašídů (pražené v troubě)
    • 30 g kešu ořechů
    • špetka soli
    • 25 g čokoládových peciček

     

    1. V mixéru rozmixujeme datle (podle potřeby namočte na chvíli do vody, pokud nemáte datle Medjool), upražené arašídy, kešu oříšky a špetku soli, až vznikne hladká směs. Směs přendáme do mísy a zapracujeme do ní čokoládové pecičky. Pak ji dáme do obdélníkové formy vyložené pergamenovým papírem a rozetřeme do stran. Tyčinky dělejte vysoké asi 1,5 cm.


    2. Formu uložíme do ledničky a necháme zatuhnout (min. 2–3 hodiny). Po vytažení z lednice nakrájíme ztuhlou směs na tyčinky a zabalíme do pergamenového papíru, aby nelepily.

    Raw tyčinka Raw tyčinka | Zdravá kuchyně


  • 9.Raw proteinová tyčinka

    • 40 g namočené pohanky ve vodě
    • 50 g čokoládového raw proteinu
    • 1 čl nepraženého kakaového prášku
    • 160 g datlí Medjool (bez pecek) nebo bio sušených datlí
    • 30 g pekanových ořechů
    • 10 g strouhaného kokosu
    • 1 pl nastrouhané hořké čokolády
    • špetka soli

     

    Postup: Datle a pekanové ořechy rozmixujeme na jemný krém, a pokud ho samou chutí nesníte samotný, tak ještě do něj zapracovávejte ostatní ingredience. Z hmoty vytvoříme 1–1,5 cm vysoký obdélník, rozkrájíme ho na čtyři tyčinky, zabalíme do pergamenového papíru a necháme vychladit v lednici.

    Raw proteinové tyčinky Raw proteinové tyčinky | Zdravá kuchyně

  • 10. Nepečený (téměř raw) čokoládovo‐vanilkový dort


    Tento dort je vynikající a až ho zkusíte, nebude chtít jiný. Vypadá skvěle, přitom příprava vám zabere méně než půl hodiny.

    Korpus – základ:

    • 100 g vloček (ovesných nebo bezlepkových)
    • 90 g rozinek (nesířených, neslazených)
    • 1 čl skořice
    • 1 čl perníkového koření
    • 20 g nepraženého kakaového prášku
    • 120 g banánu

     

    Čokoládový krém:

    • 1 zralé avokádo (140 g)
    • 125 g datlí Medjool nebo klasických sušených
    • 15 g nepraženého kakaového prášku
    • 20 g kokosového oleje
    • 1 čl agáve sirupu, troška stévie
    • 1 čl vanilkového prášku
    • voda

     

    Vanilkovo‐citronový krém:

    • 200 g silken tofu (bílého) – je důležité, aby bylo silken!
    • 50 g kešu oříšků
    • 50 ml citronové šťávy
    • stévie na doslazení
    • 1 čl vanilkového prášku
    • voda

     

    1. Ingredience na korpus rozmixujeme a přilijeme pár lžic vody, aby směs byla pevná a mírně lepkavá. Směs vymačkejte prsty do dortové formy (použila jsem formu o průměru 20 cm) a vytvořte asi 2,5 cm vysoké okraje. Po obvodu korpusu rozmístěte podélně rozříznuté banány a mírně je zamáčkněte do rohu. Korpus uložte do lednice vychladit.

    2. Ingredience na čokoládový krém opět rozmixujeme, dosladíme stévií a podle potřeby přiléváme po troškách vodu, aby vznikl krásně hladký krém. Čokoládový krém rozetřete tak, aby mírně překrýval banány. Bude zasahovat asi do poloviny korpusu.

    3. Ingredience na vanilkový krém také rozmixujeme, dosladíme stévií a přiléváme po troškách vodu, aby vznikl hladký krém. Krém rozetřeme na dort k horním krajům korpusu a uložíme do lednice.


    4. Dort můžete posypat kakaem, oříšky a dozdobit podle své fantazie. Lze dozdobit malinami.

    Nepečený dort Nepečený dort | Zdravá kuchyně


  • 11.Raw lněné plátky s kustovnicí



    • 50 g lněného semínka
    • 50 g kustovnice čínské
    • 100 ml vody
    • skořice podle chuti

     

    Postup: Lněné semínko smícháme v misce s kustovnicí a zalijeme vodou nad povrch. Pokud všechnu vodu vsákne, ještě trochu vody přilijte. Po změknutí polovinu směsi rozmixujte v mixéru a vraťte zpět do misky a promíchejte. Směs rozetřete stěrkou na pečicí papír (cca 2 mm plát) a vložte do trouby na 40–50 °C asi na hodinu (nebo na 150 °C po dobu cca 20 minut). Dávejte pozor, aby semínka a kustovnice nezčernala.

    Lněné plátky Lněné plátky | Zdravá kuchyně


  • 12.Raw mrkvánky

    • 100 g slunečnicových semínek
    • 50 g zlatých lněných semínek
    • 30 g nastrouhané mrkve
    • sůl
    • uzená paprika podle chuti

     

    Postup: Semínka namočíme přes noc do vody. Vodu slijeme a všechny ingredience rozmixujeme na jemnou hmotu. Tu rozetřeme na pečicí papír a sušíme do 42 stupňů Celsia, až placka ztvrdne a vysuší se. Placku nakrájíme na požadovaný tvar nebo rozlámeme na kousky.

    Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) | Profimedia


  • 13.Rawfaello



    (10 minut příprava, 15 kuliček)


    Ingredience:

    • 150 g strouhaného kokosu
    • 50 g kokosového oleje
    • 30 g kešu ořechů
    • 3 pl agávového sirupu
    • špetka soli
    • vanilkový extrakt
    • 12–14 ks mandlí dovnitř kuličky (nemusí být)

    Postup:
    Kešu ořechy namočíme do vody a necháme změknout. Poté je společně s agáve sirupem, špetkou soli a kokosovým olejem rozmixujeme na tuhou hmotu, kterou zpevníme kokosem. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, do kterých vložíme mandli a necháme vychladit.

    Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) Raw strava není pro každého. (Ilustrační foto) | Profimedia

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Další videa