Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Buďte v klidu: 7 rad, jak si o dovolené zabezpečit byt!

/
  • Mít kvalitní zárubně, dveře a zámek - to je základ, kterým zloděje odradíte.
    29. června 2017 ● 11:50

    Můra každého dovolenkám. Poté co se z odpočinku na dovolené vrátíte domů, najdete svůj byt či dům zničený nebo vykradený! Poradíme, jak si před dovolenou příbytek zabezpečit.

  • 1.

    Vypněte spotřebiče

    Projděte celý byt a zkontrolujte, zda jsou vypnuty všechny tepelné spotřebiče – topení, žehlička, rychlovarná konvice... Pro jistotu je vytáhněte rovnou ze zásuvky. Může se totiž stát, že se samy od sebe zapnou, a pokud jsou poblíž třeba nějaké papíry, může být průšvih na světě. Vypněte uzávěr vody i plynu.

    Před dovolenou vypněte všechny spotřebiče.
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Nastavte světlo

    Zloději nejčastěji »pracují« pod rouškou tmy. Investujte tedy do světelných čidel pohybu nejenom před hlavními dveřmi, ale třeba i přede dveřmi na terasu nebo do garáže. Dobré je také mít světelný spínač, který se večer rozsvítí, v některé z místností uvnitř domu. Málokterý zloděj bude riskovat, že v domě na někoho narazí. Řešením jsou také elektronické zabezpečovací systémy, které okamžitě přivolají bezpečnostní agenturu.

    Když odjíždíte na delší čas pryč, vyplatí se světelný spínač, který odradí zloděje.
    Autor: OBI

  • 3.

    Zkontrolujte zámky

    Tenhle bod rozhodně nepodceňujte. Bytaři na první pohled poznají, s jakým zámkem mají tu čest. Pokud narazí na cylindrickou vložku bezpečnostní třídy 3 až 4, opatřenou kvalitním kováním, vypraví se radši k jiným dveřím. „A pokud už by se zloděj přeci jenom odhodlal se do boje se zámkem pustit, bude se s ním bezvýsledně prát opravdu hodně dlouho,“ vysvětluje bezpečnostní expert Jan Hrnčíř.

    Mít kvalitní zárubně, dveře a zámek - to je základ, kterým zloděje odradíte.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Pro jistotu si pročtěte pojistku

    Při tomhle čtení pojistky nejde ani tak o to, co všechno jste si pojistili, ale zejména o to, jestli splňujete všechny podmínky pro pojistné plnění. To je totiž podmíněno také kvalitním zabezpečením domu nebo bytu. I kdybyste měli pojištěné šperky na milion, pokud je podmínkou zámek čtvrté bezpečnostní třídy – a to nejenom na vchodových, ale i garážových či balkonových dveřích – a vy máte někde jenom zámek nižší kategorie, máte zkrátka smůlu. „Pokud si nejste jistí, jakou cylindrickou vložku ve dveřích máte, zastavte se u certifikovaného zámečníka. Ten totiž úroveň vašeho zabezpečení pozná už podle klíče,“ doporučuje Hrnčíř.

    Pročtěte si pojistnou smlouvu, ať jste v klidu.
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Jmenovku napište v množném čísle

    Jednoduchá rada zadarmo. Pokud je na zvonku napsáno Josef Novák, automaticky to budí dojem, že v objektu bydlí pouze jeden člověk. Takže když je na dovolené, vzduch je nejspíš čistý. Když napíšete Novákovi, dá se jen těžko usuzovat, jestli někdo z početné rodiny nezůstal náhodou doma. Na jmenovku si také nepište tituly. Vzbuzují dojem, že v bytě bydlí někdo movitý.

    Jmenovku na byt volte v množném čísle a bez titulů.
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Cennosti uložte do trezoru

    Šperky a hotovost zavřete do trezoru. Ideální je uložit tam i účtenky od drahého vybavení bytu jako je elektronika, kola... Proč? Při případném prokazování škod pojišťovně vám mohou výrazně usnadnit situaci.

    Peníze a další cennosti ukliďte do trezoru.
    Autor: Profimedia.cz, scom

  • 7.

    Domluvte si vybírání schránky

    Naditá poštovní schránka, ze které už letáky vypadávají na zem, je přímo pozvánkou pro zloděje. Jasně říká: Nejsme doma! Domluvte se proto se sousedy nebo s někým z širší rodiny, ať se o vaší korespondenci postarají.

    Zdroj: nenechtesevykrast.cz

    Přeplněná poštovní schránka je jasným důkazem, že jsou majitelé pryč.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy