Marocká

Budete potřebovat: 15 ml /1 lžíci olivového nebo slunečnicového oleje, 15 g /1 lžíci másla, 1 nasekanou cibuli, 225 g nakrájené mrkve, 225 g nakrájeného pastináku, 225 g dýně, asi 900 ml hrnku zeleninového nebo kuřecího vývaru, citronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý černý pepř.

Na ozdobení: 1 ½ lžičky olivového oleje, ½ stroužku česneku nasekaného nadrobno, 3 lžíce směsi čerstvě nasekané petrželky a koriandru, špetku mleté papriky.

Postup: Ve velkém hrnci si na másle a oleji osmažíme cibulku. Stačí ji restovat za občasného míchání asi 3 minuty doměkka. Přidáme mrkev a pastinák, dobře zamícháme, přiklopíme a zvolna vaříme ještě asi 5 minut. Dýni oloupeme a nakrájíme na kousky. Dužinu vydlabeme a vše přimícháme do hrnce. Přiklopíme a vaříme 5 minut. Poté přidáme vývar a koření a pomalu přivedeme k varu. Přiklopíme a zvolna vaříme 30–40 minut, dokud zelenina nezměkne. Nakonec necháme polévku trochu vychladnout a rozmixujeme ji dohladka. Pak si připravíme směs na ozdobení. Na pánvičce rozpálíme olej a 2 minuty restujeme česnek a bylinky. Poté přidáme mletou papriku a vše dobře zamícháme. Polévku ještě dochutíme kořením a můžeme přidat i citronovou šťávou. Nalijeme ji na talíře a ozdobíme připravenou směsí.

Houbová s estragonem

Budete potřebovat: 1 lžíci másla, 4 jemně nasekané šalotky, 450 g hnědých žampionů nakrájených najemno, 300 ml hrnku zeleninového vývaru, 300 ml polotučného) mléka, 1–2 lžíce čerstvě nasekaného estragonu, 2 lžíce suchého sherry, sůl a čerstvě mletý pepř, snítky čerstvého estragonu na ozdobení.

Postup: Ve velkém hrnci si necháme na másle nebo margarínu změknout šalotku. Za občasného míchání ji smažíme na mírném plameni asi 5 minut. Poté přidáme houby a restujeme další 3 minuty, mícháme. Přilijeme vývar a mléko a přivedeme k varu. Pak vaříme pod poklicí asi 20 minut, dokud houby nezměknou. Nakonec do polévky přimícháme nasekaný estragon a dochutíme solí a pepřem. Necháme chvíli vychladnout, a poté rozmixujeme. Nalijeme zpět do vypláchnutého hrnce a znovu ohřejeme. Před podáváním přimícháme sherry.

Celerová se špenátem

Budete potřebovat: 1 vody, 250 ml suchého bílého vína, 1 pórek nakrájený na silnější kolečka, 500 g kořenového celeru nakrájeného na kostky, 200 g čerstvého listového špenátu, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek sůl a čerstvě mletý černý pepř.

Postup: Nejprve si ve džbánku smícháme vodu s vínem. Do hlubšího hrnce vložíme pórek, celer a špenát a zalijeme směsí vody a vína. Poté přivedeme k varu a pak vaříme 10-15 minut při snížené teplotě, dokud zelenina nezměkne. Směs rozmixujeme dohladka. Vrátíme do čistého hrnce a ochutíme solí, mletým černým pepřem a muškátovým oříškem. Znovu ohřejeme a můžeme podávat.

 

Cizrnová nakyselo

Budete potřebovat: 400 g uzeného, krájeného bůčku, 400 g cizrny v konzervě, 200 g mrkve, 200 g petrželového kořene, svazek petrželové nati, cibuli, 4 stroužky česneku, 100 ml oleje, 3 lžíce mouky, 200 ml mléka, 250 ml zakysané smetany, sůl a ocet podle chuti.

Postup: Bůček nakrájíme, ponoříme do vody a vaříme. Zeleninu nakrájíme a propláchneme studenou vodou. Poté, co je maso napůl hotové, přidáme k němu nakrájenou zeleninu a vše vaříme doměkka. Nakonec přidáme cizrnu. Pak si připravíme jíšku. Na oleji podusíme nadrobno nasekanou cibuli a česnek, přidáme mouku a lehce osmahneme. Rozředíme ji studeným mlékem a za rychlého promíchávání ji přilijeme k polévce. Polévku krátce provaříme. Hrnec sundáme z plotny a přidáme smetanu. Nakonec podle chuti dosolíme a před podáváním dochutíme octem.

Čabajková

Budete potřebovat: hovězí bujon, 2 velké žampiony, stroužek česneku, nožičku maďarské čabajky, 3 vejce, 5 brambor, kmín, sůl a mletý pepř .

Postup: Z bujonu, česneku a kmínu si připravíme vývar, do kterého přidáme dva oloupané a nastrouhané brambory. Nakrájíme si zbylé brambory, očištěné žampiony a klobásku, a když polévka začne vřít, připravené suroviny do ní přidáme. Vaříme do změknutí. Podle potřeby pak dochutíme. Můžeme přidat vejce. Polévku pak znovu necháme přejít varem a můžeme podávat.

Indická dýňová

Budete potřebovat: 1 kg dýně hokkaido, ½ lžičky kari koření, ¼ lžičky mletého černého pepře, lžíci strouhaného zázvoru, 2 ½ lžičky soli a 200 ml smetany na vaření.

Postup: Dýni vydlabeme a očistíme od semínek. Nakrájíme ji na kostičky, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Vaříme doměkka, poté rozmixujeme, osolíme a okořeníme. Přidáme smetanu a provaříme.

Fotogalerie
8 fotografií

Foto a zdroj: Debra Mayhewová: Hřejivé polévky pro tělo i duši, Euromedia

Další články na Blesk.cz: