Vraťte do hry strašáka školních jídelen: Podívejte se na netradiční recepty z kapusty!
-
Když se ve školních jídelnách podávala kapusta, všichni ohrnovali nos a odsouvali talíře! Za její špatnou pověst může stereotypní příprava. Zkuste jeden z netradičních receptů a uvidíte, že přijde na chuť celé rodině.
- 1.
Pro dobré zažívání
Kapustu nemají v lásce hlavně děti, jenže existuje spoustu důvodů, proč bychom se jí neměli vyhýbat. Kapusta je bohatá na vlákninu a udržuje tak v příznivém stavu náš trávicí systém. Kdo má problémy se žaludkem, játry nebo má střevní potíže, měl by kapustu jíst. Navíc kapusta působí příznivě i na cholesterol, který snižuje. Pomáhá zvyšovat imunitu a hojení ekzémů nebo jiných kožních potíží.
Kapusta navíc obsahuje také vitamín C, B, E, K, draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselinu listovou.
- 2.
Teplý salát
Ingredience: 2 kg malých brambor, 6 kusů kapusty, sůl, olivový olej, 1 avokádo, 3 lžíce citrónové šťávy.
Na zálivku: 1 bílý jogurt, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 3 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvě mletý pepř
Postup: Brambory pečlivě omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Rozložíme je na plech, poté pokapeme olejem, osolíme a dáme péct na cca 40 minut do trouby při 180 stupních. Posléze vezmeme listy kapusty, z nichž vykrojíme silné řapíky, nakrájíme na nudličky a vsypeme do vařící osolené vody – vaříme 3 až 5 minut, pak scedíme. Avokádo rozkrojíme, lžící vydloubneme ze slupky a nakrájíme, pokapeme citrónovou šťávou. V míse pak smícháme avokádo s kapustou, přidáme pečené brambory. Promícháme suroviny na zálivku a salát jí zalijeme.
- 3.
Dobře naložená
Ingredience: 1 kg hlávkové kapusty, 1 citron, sůl
Nálev: 1 l vody, 15 g soli, ½ lžičky kyseliny citronové
Postup: Kapustu očistíme a rozebereme jí na listy, které nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do vroucí osolené vody a povaříme asi 3 minuty. Poté je zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Připravenou kapustu rozdělíme do sklenic, zalijeme nálevem, zakápneme citronem a zavíčkujeme. Sterilujeme při teplotě 95°C 40 minut. Druhý den sterilujeme pouhých 30 minut a to při teplotě 90°C. Uložíme na tmavém a chladném místě.
- 4.
Jako zelí
Ingredience: 5 listů kapusty, sůl, kmín, ½ cibule, 1 kelímek smetany
Postup: Cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme na oleji, másle či sádle. Přidáme na proužky nakrájenou kapustu, zalijeme vodou, aby v ní byla veškerá kapusta. Dochutíme solí a kmínem a zakryté podusíme. Po změknutí přilijeme smetanu, případně znovu dosolíme a dle potřeby zahustíme hladkou moukou. Jíšky netřeba. Stačí poprášit a zamíchat.
- 5.
Bengálská
Ingredience: 150 g kapusty, 150 g brambor, 30 g tomatové šťávy, stroužek česneku, mletou skořici, mletý zázvor, mletou papriku, mletý hřebíček, mořskou sůl, chilli, olivový olej
Postup: Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Na teflonové pánvi potřené olivovým olejem zpěníme papriku, zázvor, chilli a vlijeme tomatovou šťávu. Přidáme pokrájenou kapustu, utřený česnek, sůl a dusíme. Pak přidáme brambory a ještě chvíli dusíme. Poté poprášíme cibulí a hřebíčkem.