Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Beránek, nádivka a boží milosti: 3 rychlé recepty na velikonoční dobroty!

/
  • Velikonoční beránek, nádivka a boží milosti k velikonocům prostě patří.
    Velikonoční beránek, nádivka a boží milosti k velikonocům prostě patří. (Orea Hotels)
    25. března 2016 ● 09:31

    Nejhezčí jarní svátky už jsou tu. Je to skvělý čas na setkání s rodinou i přáteli u
    stolu plného dobrot. Pokud vám chybí inspirace, přinášíme vám tři recepty, se kterými určitě nepochybíte.

  • 1.

    Velikonoční nádivka

    Potřebujete: 100 ml mléka, 250 g uzené krkovice, 250 g kuřecího masa, 250 g vepřové plece, 4 rohlíky, 6 vajec, sůl, mletý černý, pepř, špetku muškátového květu, hrst čerstvých bylinek nebo kopřiv, strouhanku a tuk na formu

    Postup: Maso uvařte zvlášť. Po vychladnutí pokrájejte na kostky. Rohlíky nakrájejte na kostičky, přidejte do mísy a přelijte je polovinou mléka. Bylinky nasekejte, kopřivy spařte. Vejce rozšlehejte ve zbytku mléka. Přidejte bylinky, osolte, okořeňte, zalijte mlékem a promíchejte. Zapékací formu vymažte tukem a vysypte strouhankou. Nádivku urovnejte do formy a pečte asi hodinu v troubě předehřáté na 180 stupňů do zlatova.

    Nádivka
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Boží milosti

    Potřebujete: 500 g hladké mouky, ½ balíčku prášku do pečiva, špetku strouhané citronové kůry, 4 vajíčka, 8 lžic rumu, tuk na smažení, moučkový a vanilkový cukr

    Postup: Z mouky, prášku do pečiva, špetky citronové kůry, rumu a vajíček vypracujte tuhé těsto. Vyválejte plát o síle cca tři milimetry a z něj vykrájejte pásky široké 3 cm, které potom rozdělte ještě na obdélníčky nebo je stočte třeba do srdíček. Smažte v oleji dozlatova z obou stran a ještě teplé obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

    Boží milosti
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Beránek

    Potřebujete: 4 vejce, 120 g cukru, 4 lžíce oleje, 200 g polohrubé mouky, kypřící prášek, hrste rozinek, sušená jablka, čokoládová poleva

    Postup: Rozklepneme vejce a oddělíme vejce od žloutků. Bílky ušleháme na tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem, 4 lžícemi horké vody a oleje. Lehce vmícháme mouku s kypřicím práškem, rozinkami a na drobno nakrájenými sušenými jablky. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme při 180 °C asi 45 minut. Vychladlého beránka přelijeme rozpuštěnou čokoládou. Až ztuhne, ozdobíme detaily polevou z vaječného
    bílku a moučkového cukru.

    Velikonoční beránek, nádivka a boží milosti k velikonocům prostě patří.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

     

     

     

Dnešní horoskopy