Velikonoční speciály, to není jen beránek, mazanec či nádivka. Svoji šanci cítí i pivovary a na Zelený čtvrtek navážejí do hospod a restaurací dnes již tradiční zelené pivo. Velikonoce a jejich tradice získávají nový rozměr.
Velikonoce - zelené pivní speciály
S velikonočním zeleným pivem přišel na trh pivovar Starobrno. A dnes jsou to již tisíce hektolitrů, které dokáže uvařit a prodat. Kromě klasických ingredienci je v zeleném pivu i speciální bylinný výluh, který dává jindy zlatavému moku neobvyklou zelenou barvu. O jaké byliny jde? To je tajné, ale jednou z nich je i kopřiva. Zelené pivo ovšem není jen brněnskou specialitou, ale vaří se i v Třebíči, Jihlavě či Litovli, kde ho nazývají Patrik. Protože tradičně je zelené pivo spojeno s irským národním svátkem sv. Patrika, který spadá na polovinu března.
K Velikonocům ovšem patří i speciální recepty. A i tady se dostane ke slovu kopřiva - pokud se rozhodnete upéct kopřivovou velikonoční nádivku. Je to jednoduché: do uzeného masa, housky nakrájené na kostičky a vajec se přidá najemno nasekaná kopřiva.
Velikonoce - beránek, mazanec a vajíčka
Není dobré zapomenout na beránka a mazanec, symboly Velikonoc. Mazanec je výrobně hodně podobý vánočce. Peče se ze sladkého kynutého těsta, tradičně na Bílou sobotu. Patří do něj rozinky, mandle a kandované ovoce. Nahoře pak bývá před pečením udělán ostrým předmětem kříž, symbol ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista, což je událost, kterou Velikonoce připomínají. Stejně tak je křesťanským symbolem i beránek, neboť Ježíš Kristus je považován za Beránka božího. A velikonoční vajíčka, ta jsou zase symbolem jara a tedy znovuzrození.
Podívejte se na velikonoční vychytávky:
Jarní dekorace na váš stůl, kterou za pár dní hravě změníte na velikonoční Adam Balažovič
Malý trik, jak barvit vajíčka, abyste neměli barevné i ruce. Irena Sládečková