Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Velikonoce jsou tu: Vyzkoušejte jarní kouzla a rituály!

/
  • Velikonoční kouzla mají velkou moc.
    24. března 2016 ● 09:37

    Příchod jara je vždycky radostná událost a lidé ho oslavovali, kam až pamět sahá. Připomeňte si staré zvyky a přivolejte si trochu jarního štěstí!

  • 1.

    Symboly jara

    * vejce - Symbolizují plodnost a znovuzrození. Žloutek je jako zlatá koule reprezentující boha Slunce. Skořápka je bílá (barva panenství) jako bohyně. Zdobení vajíček pastelovými barvami opět symbolizuje příchod jara.

    * zajíc - Kromě jara symbolizuje plodnost. Zaječí námluvy začínají již koncem února, samička může porodit za půl roku až čtyřikrát po 2 až 4 mláďatech, v době březosti je schopna ještě dalšího oplození.

    * kočičky - Jsou živou tradicí v lidových i v křesťanských zvycích. Pohlazení
    zelenými ratolestmi z vrby či jalovce je odedávna považováno za prostředech zachování zdraví. Ratolesti kočiček posvěcené na Květnou neděli měly i poté chránit před nemocemi, bleskem a dalšími katastrofami. Lidé si je uchovávali po celý rok.

    * beránek - v pohanských zvycích byl beránek obětním zvířetem,  křesťanské tradici symbolem Ježíše Krista. Podle křesťanské víry je Kristus jako beránek obětovaný za spásu světa.

    Kočičky vám přinesou jaro až do domu.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Zasaďte semínko přání

    Potřebujete k tomu jen semínko trávy nebo třeba jarního osení. Pošeptáte do něj své přání a pak zasadíte. Květináček se zeleníby také neměl chybět jako výzdoba vašich domácností.

    Jarní osení
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Aby vás beránek nepokakal...

    Tahle stará tradice potěší zejména dámy. Na Velikonoce je zvykem si pořídit nové oblečení. Ideální je pěkný už jarní či dokonce letní barevný kousek do vašeho šatníku.

    Na velikonoce si kupte něco nového na sebe.
    Autor: archiv firem

  • 4.

    Vajíčkový rituál

    Připravte si vajíčko (slepičí, ale klidně můžete i křepelčí, pokud vás víc inspiruje), obarvěte ho přírodními barvami, ozdobte a napište na něj své přání (pokud nechcete přání psát, můžete přání jen zašeptat), podržte ho v dlaních, aby se nabilo vaší energií, uvařte ho a snězte.

    Zdobení voskem
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Vyneste »zimní smrt«

    Můžete si vyrobit figurku, která bude symbolizovat zimu, nebo třeba starosti, kterých se chcete zbavit. Pak ji spalte nebo hoďte do proudící vody.

    doma vyrobená loutka
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy