Kdy mazanec koupit
Pokud kupujete balený mazanec, v neporušeném obalu vydrží 4 - 5dní. Po rozbalení je ale vhodné je spotřebovat do 24 hodin. Ideální je ho kupovat těsně před plánovanou konzumací.
Jak vybrat ten dobrý
Důležité je také dát pozor na to, jakou má výrobek barvu. Dobře vypečený mazanec má zlatavou barvu, není příliš bledý, nebo naopak připálený.
Skladování
Mazanec skladujte při pokojové teplotě a v šeru, na suchém místě. Po vybalení z fólie ho zabalte do utěrky, nebo je vložte do uzavřené nádoby.
Správný vzhled
Mazanec by měl mít kulatý tvar a zlatavou barvu. „Tradiční mazanec by měl být posypaný mandlemi a uprostřed bochánku by měl být naříznutý kříž, což symbolicky odkazuje na Kristovo utrpení,“ vysvětluje Jaroslav Heptner z pekárny Tesco.
Konzumace
Konzumace mazance se liší kraj od kraje, ale nejčastěji se jí samotný nebo namazaný máslem, marmeládou či medem.
Druhy mazanců
V obchodech můžete zakoupit mazanec klasický tukový nebo máslový s mandlemi, nebo s rozinkami.
»Zdravý« mazanec
Pro vyznavače správného stravovacího stylu existují i »zdravé« variace mazance. Například z celozrnné či špaldové mouky, ale i jeho bezlepková varianta.
Budete potřebovat:
550 g bezlepkové mouky
300 ml mléka
150 g cukru krystal
150 g rozinek
100 g másla
špetku soli
kostku droždí
3 vejce
lžičku citronové kůry
hrst plátkových mandlí
Postup: 100 ml vlažného mléka smíchejte s trochou cukru a droždím. Rozmíchejte na kvásek, který na teplém místě nechte vzejít. Mouku smíchejte s máslem, zbytkem cukru, 2 vajíčky, solí, citronovou kůrou a rozinkami. Přidejte kvásek, promíchejte, aby vzniklo vláčné těsto. Nechte hodinu kynout. Těsto zformujte do mazancového tvaru, pomažte rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi a nechte 30 minut kynout. Předehřejte troubu a mazanec pečte na 180°C asi 35 minut.
Foto Tesco, scom