1. Světlé barvy opticky zvětšují

Prostor laďte do světlých barev, malým místnostem opticky přidají na velikosti. Týká se to zejména stěn. Barvy rozhodně nejsou zakázané, místo ostrých a sytých odstínů ale volte raději tlumenější. Barevně se můžete vyřádit na textilních doplňcích, např. dekoračních polštářích.

2. Skládejtea rozkládejte

Nezabírá zbytečně místo a v pravou chvíli nabídne své služby – nábytek, který umožňuje skládání a rozkládání. Nemusí to být jen pohovka, která poslouží i jako lůžko, pořídit můžete stůl, který se zvětší jen při příchodu hostů, židle, které počkají na svou příležitost za skříní.

3. Bydlete ve výšce

Při vysokých stropech se nabízí pořídit patro, které lze využít nejen ke spaní, ale i k ukládání. Ve velmi vysokých místnostech může patro suplovat celou místnost – třeba pracovnu. V nižších prostorách umístěte do výšky vestavěné úložné prostory na sezónní předměty.

4. Ani centimetr na zmar

V malých bytech se dobře uplatní nábytek na míru. Umožní využít každý centimetr. Takže  zatímco vedle sériově vyráběné skříně by zůstal úzký prostor, kam se nic nevejde, skříň na míru se o tento kousek zvětší a víc se do ní schová.

5. Dva v jednom

Zařízení, které plní více funkcí, také pomůže. V pojízdném stolku s úložnými prostory uskladníte kuchyňské pomůcky, na vrchní desce připravíte jídlo a můžete na něm i servírovat. Taburet poslouží jako podnožka i k sezení, na stoličku si sednete nebo položíte květinu.

6. Co jde, zavěsit

Na pocitu dostatku místa i skutečné prostornosti bytu má vliv především volná podlahová plocha. Zbytečně ji tak nezaplňujte. Viset u stropu či na stěně mohou květiny, televize, reproduktory, knihovny, botníky, mnoho věcí pojmou police či policové systémy.

7. Uklízejte a schovávejte

Pokud nebudete ukládat věci na své místo, bude i velký byt působit stísněně. Pro ty, kteří nejsou pořádkumilovní, se hodí uzavíratelné úložné prostory, velké koše na prádlo apod., kam naházejí to, co překáží. Zda jsou předměty za dvířky skříně srovnané, není třeba řešit.

8. Méně znamená více

Pozor na hromadění! To je velké nebezpečí pro malé byty. Netýká se to chorobného sbírání věcí u kontejnerů. Neříkáte náhodou občas: „To ještě nevyhazuj, to se může hodit?“ Ti, kteří chtějí žít pohodlně i v malém bytě, se musejí umět takových věcí zbavovat.