Nejčastěji skloňovanými komplikacemi pohybového aparátu jsou bezesporu artróza, artritida, osteoporóza a dna.

Artróza postihuje zejména velké klouby. Kloub, u něhož se rozvinula, přichází postupně o chrupavku. Díky těmto projevům je artróza velmi nepříjemná a přichází s ní do života mnohá omezení.

Artritida se může objevit v každém věku a na rozdíl od artrózy, postihuje kromě kloubů také orgány. Při artritidě dochází vlivem dlouhodobých zánětů k poškození kloubů, ale uvádí se, že dokonce zkracuje život pacientům v průměru o 6 let.

Osteoporóza se vyskytuje nejčastěji u žen a projevuje se úbytkem kostní hmoty. Bývá obvykle spojena s obdobím menopauzy, kdy dochází k hormonálním změnám. Přehlížená osteoporóza může vést ke zvýšené lámavosti kostí, čím dochází k poškození také kloubů.

Dna se v organizmu projevuje tím, že se zvyšuje koncentrace kyseliny močové v krvi a následně dochází k její krystalizaci v kloubech a jiných tkáních. Krystalky pronikají do kloubů, kde se zabodávají a mohou způsobovat nepříjemné a vleklé záněty.

Autor: Swiss Pharmaceutical Investment

Co na tyto komplikace platí?

Při prvních známkách, že něco není v pořádku, zajděte nejprve za lékařem. Pokud se vám tedy špatně vstává, v kloubech cítíte drobné jehličky, jsou zarudlé, nateklé a citlivé na dotek nebo se rapidně omezila hybnost některého z nich, zamiřte ke svému lékaři, který provede podrobné vyšetření. Díky vaší pozornosti a včasnému zásahu můžete předejít vážným následkům.

Pokud už vám byla stanovena diagnóza, je třeba se pevně držet stanoveného jídelníčku i doporučeného pohybu. Například při artróze je velmi důležitá vaše hmotnost. Čím vyšší váha, tím vyšší zatížení kloubů a rychlejší opotřebení. Artritida zase vyžaduje specifickou dietu a pravidelný pohyb, jako je třeba jóga nebo nordic walking. Odpovědí na osteoporózu je vápník a zřeknutí se cigaret a nadměrného množství alkoholu. Diagnostikovaná dna vám nejspíše zredukuje jídelníček o maso, vnitřnosti, uzeniny, sardinky, silné vývary, čokoládu, alkohol a tučné sýry.

To ale neznamená, že byste měli celý den proležet na pohovce a vůbec se nehýbat. Naopak – pohyb posiluje svaly a protahuje šlachy, které klouby obklopují. Pokud na pohyb zanevřete, může se stát, že kloub zcela zatuhne a vy už jej nebudete moct používat. Mezi vhodné sporty a druhy patří například již zmiňovaný nordic walking, plavání, jóga, tanec nebo obyčejné procházky po okolí. Vyvarovat byste se měli nošení těžkých břemen, dlouhému stání na místě a také nadváze. Kloubům neprospívá ani nevhodná a laciná obuv, jež noze neposkytuje takřka žádnou oporu. 

Autor: Swiss Pharmaceutical Investment

A co výživa kloubů?

Na trhu se v poslední době objevila řada produktů, nabízející účinné látky pro výživu kloubů. Odborníci doporučují užívat tyto látky ve formách doplňků stravy alespoň 2× ročně.

Pokud se chystáte si některý takový přípravek pořídit, podívejte se, zdali obsahuje oba typy kolagenů. Kolagen typ I se běžně nachází ve šlachách a kostech, proto je podstatným prvkem pro komplexní péči. Kolagen typ II je přítomen přímo v chrupavkách, a právě díky nim je náš pohyb plynulý. Pojivová tkáň, která je nasycena dostatečným množstvím kolagenu se může správně vyvíjet a plnit svou funkci.

Další významnou složkou je boswellie. Jde o jedinečný strom rostoucí v Indii, severní Africe a na Středním Východě. Tato rostlina má významné účinky v medicíně, neboť extrakt z kůry obsahuje řadu biologicky účinných látek, které se využívají například při péči o revmatické či artritické klouby. Doplňky stravy s obsahem boswellie určené pro ochranu kloubů jsou proto velmi populární.

Kombinaci obou kolagenů a boswellie nabízí inovovaný doplněk stravy Priessnitz® Kloubní výživa Forte+, která je obohacena právě o kolageny typu I a II. Tato komplexní péče obsahuje glukosamin, látku tělu vlastní, zmiňovanou boswellii, která přispívá k podpoře hybnosti a pružnosti kloubů, vitamin C, jenž pomáhá k normální tvorbě kolagenu a vitaminy K a D pro udržení normálního stavu kostí. Pouze tato výživa vám poskytne srovnatelnou péči, jako měsíční pobyt v lázních.

V lékárnách k dostání jako dvouměsíční kúra s měsícem užívání zdarma!