1) Navštivte starší projekt

Prohlédněte si některý z již hotových areálů developera. Podle oken, která večer svítí, snadno poznáte, kolik lidí v bytech bydlí. Navíc se můžete přímo na ulici poptat místních, jak jsou s novým bydlením spokojeni.

2) Smlouvu připomínkujte

Smlouvu zkonzultujte s právníkem. Náklady na konzultaci jsou v porovnání s investicí do nemovitosti zanedbatelné. Všímejte si přesného stanovení splatnosti záloh nebo sankcí za nedodržení povinností ze strany developera (například prodloužení výstavby).

3) Chtějte přesnou definici záruk

V kupní smlouvě musí být jasně definovány záruční podmínky: délka záruční doby (není zákonem stanovená, bývá dva až pět let), na jaké vady v bytě se záruka vztahuje, jak a dokdy se bude případná reklamace řešit.

4) Zařiďte si vlastní dozor

Pokud je projekt teprve ve výstavbě, dohodněte se ještě před podepsáním smlouvy na vlastním technickém dozoru.

5) Žádejte projektovou dokumentaci

Společně se smlouvou byste měli získat kompletní projektovou dokumentaci pro provedení stavby. To umožní inspektorovi odhalit případné neshody s reálnou výstavbou a usnadní pozdější reklamaci.

6) Přeměřte plochu bytu

Platíte za každý metr čtvereční! Proto si byt důkladně přeměřte. Pokud rozměry nesedí, nárokujte si slevu podle ceníku za metr čtvereční. Pokud se jedná o víc než dvě procenta, požadujete finanční kompenzaci, rozdíl větší než pět procent už je zásadní nesrovnalost, pochybení stavby a důvod k odstoupení od smlouvy.

7) Zkontrolujte hlučnost

U dokončeného bytu si sami otestujte akustiku. Pokud váš byt sousedí s dalším bytem, vyžádejte si také jeho prohlídku a otestujte nejen hlasy a zvuky, ale také klapání podpatků a hlasitost tekoucí vody. S tím vším budete žít celé roky.

8) Ptejte se na poplatky

Většina nových bytů má dnes „něco víc“. Nezapomeňte si ale ohlídat, kolik vás dodatečné služby budou měsíčně stát. Je velký rozdíl platit za provoz bazénu nebo za nenákladnou údržbu dětských hřišť a sportovišť. Najdete ale i takové domy, kde je 3D kino s barem a dětským koutkem zcela zdarma.

9) Pozor na záplavové oblasti

Řeka pod okny je krásná. Pokud ale z povodňových map zjistíte, že dům stojí v záplavové oblasti, informujte se o nových protipovodňových opatřeních. Nový byt musí jít běžně pojistit.

10) Dostatečná občanská vybavenost

Mít obchodní centrum na dosah je dobré. Kupovat ve velkých komplexech i věci běžné denní potřeby ale není nic příjemného. Menší obchod s pečivem a drobným zbožím by měl být maximálně pět minut chůze daleko. Ideálním řešením jsou obchody, restaurace i školka přímo v objektu.

11) Chtějte zahradu

Aby se vám v bytě dobře bydlelo a v budoucnu jste nelitovali, chtějte terasu, předzahrádku, nebo alespoň pořádný balkon. „Byty bez balkónu, terasy nebo předzahrádky, na které si lidé mohou dát kafe nebo pěstovat bylinky, už jsou v podstatě neprodejné a ani se už téměř nestaví,“ upozorňuje Jan Kalaš ze společnosti Star Group.