Impuls k unikátnímu objevu odstartovaly zdravotní problémy, kterými začal Pavel Neudek trpět. „Každý den jsem v práci 90krát musel ochutnávat tavený sýr při jeho výrobě. Když mi bylo 55 let, lékaři mi objevili v močovém měchýři fosfátový kámen o velikosti 2 x 3 cm,“ vzpomíná Neudek.

15 let přemýšlení

Je přesvědčený, že za jeho problémy mohla konzumace tavených sýrů. „Jsou plné éček. Tavicí soli totiž nejsou nic zdravého,“ dodává Neudek. Dalších 15 let si lámal hlavu s tím, jestli by šel vyrobit tavený sýr bez tavicích solí. Nápad přišel až v roce 2011. „Zkusil jsem tavicí soli nahradit amarantovou moukou. To je ryze přírodní produkt. Nejdříve jsem zkoušel vařit sýry doma v kuchyni. Když jsem vychytal dávkování, pokusy se přesunuly na výrobní linku,“ říká Neudek, který si nový sýr nechal patentovat.

Kdy si nový sýr koupíme?

„Jedna česká firma bude můj objev vyrábět. Teď probíhají jednání s ní a řetězci. Byl bych rád, kdyby se můj sýr objevil na pultech obchodů ještě v tomto roce,“ říká Neudek. A kolik bude sýr stát? „Krabička s osmi trojúhelníčky tavených sýrů teď stojí 25 až 33 Kč. Můj výrobek by se měl pohybovat na té horní hranici, ale neměl by jí překročit,“ dodal Neudek.

Co na objev říkají odborníci?

* Kateřina Cajthamlová, dietoložka

„S taveným sýrem by se to nemělo přehánět. Obsahuje tavicí soli, které zatěžují především děti a mají špatné účinky na ledviny. Jsou v nich i fosforečnany, které napomáhají k odvádění vápníku z těla. Tudíž to neprospívá kostem a také se kazí zuby."

* Jiří Dvořák, šéfkuchař restaurace Golden Fish:

„Je tužší a lépe voní, než klasický tavený sýr, v kterém vůni překryje tavící sůl. Má ale méně výraznou chuť a to právě proto, že neobsahuje tavicí soli. Určitě tenhle nový sýr bude zdravější.

* František Buňka, docent Technologické fakulty Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně:

„Tento sýr je na sto procent úplně nová věc. Takže je to veliký objev. Učebnice totiž říkají, že výroba tavených sýrů je bez tavicích solí nemožná."

Fotogalerie
8 fotografií