Tady jsou názory profesionála chuti – kuchaře Jiřího Dvořáka a prezidenta Aliance výživových poradců Ivana Macha. Jak seřadili »taveňáky« od 1. místa po poslední 9. místo?

1. místo: Primátor

1. místo: Primátor
Výrobce Madeta

Cena: 39,90 Kč

Složení: sýry, voda, máslo, tavicí soli (E339, E450, E452), jedlá sůl 2,5 %

Kuchař: „Nejtvrdší z testovaných sýrů. Je z něj nejvíce cítit chuť sýra. Jeho chuť je vyvážená a není přesolený. Nejlepší z testovaných.“

Výživový poradce: „Tady, i u dalších sýrů, mi vadí údaj »sýry« ve složení, který není nijak specifikován, o jaké se jedná. Zřejmě to jsou jakési »směsky«, které nebudí mnoho důvěry.“

2. místo: Tavený sýr bez tavicích solí (název zatím nemá)

2. místo: Tavený sýr bez tavicích solí (název zatím nemá)
Výrobce: Vynálezce zatím s výrobci jedná

Cena: zatím neznámá

Kuchař: „Je tužší a lépe voní než klasický tavený sýr. Má ale méně výraznou chuť, a to právě proto, že neobsahuje tavicí soli.“

Výživový poradce: „Složení není známé. Tavicí soli v taveném sýru mají povahu fosfátů a fosfor v těle snižuje střebávání vápníku do kostí a ty můžou řídnout.“

3. místo: President smetanový

3. místo: President smetanový
Výrobce Mlékárna Klatovy

Cena: 35,90 Kč

Složení: sýry, pitná voda, máslo, sušené mléko, tavicí soli (E 450, E452), stabilizátor E407, konzervant E234

Kuchař: „Je středně tvrdý. Má zvláštní chuť, začíná nasládlou a končí lehce do hořka. Ale tato zvláštnost není na škodu. Není přesolený.“

Výživový poradce: „Pozor na významnou složku sušeného mléka, kterou je laktóza, na niž přibývá v populaci intolerancí, projevujících se například průjmy.“

4. místo: Lipno extra smetanové

4. místo: Lipno extra smetanové
Výrobce Madeta

Cena: 29,90 Kč

Složení: sýry, smetana (25 %), voda, máslo, tavicí soli (E339, E450, E452), rostlinná vláknina, jedlá sůl (max. 2,4 %)

Kuchař: „Má máslovo-smetanovou chuť, je trochu tužší, takže se hůř maže na pečivo. Není přesolený. Tenhle sýr neurazí ani nenadchne.“

Výživový poradce: „Rostlinná vláknina? Jaké je povahy – rozpustná či nerozpustná? Kde se vzala a proč? Aby výrobek lépe držel pohromadě, nebo představuje přidanou hodnotu (vláknina je obvykle nutričně ceněna)?“

5. místo: Želetava nový smetanový

5. místo: Želetava nový smetanový
Výrobce BEL sýry Česko

Cena: 28,90 Kč

Složení: sýry, pitná voda, máslo, sušené mléko, tavicí soli (E450, E452, E331, E339), smetana (2 %), stabilizátory (E472e, E407), jedlá sůl, aroma, regulátor kyselosti: kyselina citronová.

Kuchař: „Středně tuhý, ale dobře roztíratelný. Chuť je smetanová a je z něj opravdu cítit smetana. Není příliš slaný.“

Výživový poradce: „Všimněte si přívlastku »smetanový« s obsahem pouze 2 % smetany, zatímco třeba Lipno jí má 12krát více. Mají výrobci »smetanou« na mysli 100% mléčný tuk?“

6. místo: Apetito lahodně smetanové

6. místo: Apetito lahodně smetanové
Výrobce TPK Hodonín

Cena: 34,90 Kč

Složení: sýry, obnovené odstředěné mléko, voda, máslo, smetana (7 %), mléčné bílkoviny), tavicí soli (E459, E452, E331)

Kuchař: „Dobře se roztírá. Patrně proto, že se vyrábí z obnoveného odtučněného mléka. Chuť je nevýrazná.“

Výživový poradce: „Spotřebitel by si zasloužil informaci o tom, jak bylo odstředěné mléko »obnoveno«, a když ne, tak komu je tato informace určena? A co jsou to »mléčné bílkoviny«, snad sušené mléko?“

7. místo: Javor

7. místo: Javor
Výrobce TPK Hodonín

Cena: 24,90 Kč

Složení: sýry, obnovené odstředěné mléko, rostlinný tuk (14,5 %), sušené mléko, modifikační kukuřičný škrob, tavicí soli (E450, E452), mléčné minerály, jedlá sůl, regulátor kyselosti: kyselina citronová, stabilizátor karagenan

Kuchař: „Tento sýr trošku degraduje přidaný rostlinný tuk. Je tím ale měkčí a dobře se roztírá. Chuť má jako běžný tavený sýr.“

Výživový poradce: „Zase všeobjímající rostlinný tuk a škrob z kukuřice!? Proč se rostlinný olej přidává do živočišného produktu s vlastním mléčným tukem?“

8. místo: Veselá kráva

8. místo: Veselá kráva
Výrobce Sýrárna Bel Slovensko

Cena: 32,90 Kč

Složení: sýry, obnovené odtučněné mléko, máslo, mléčné bílkoviny, tavicí sůl (E452), mléčný minerální koncentrát, koncentrát kyseliny mléčné, jedlá sůl

Kuchař: „Jeho chuť je nevýrazná, není z něj cítit sýr. Dobře se roztírá. Není přesolený.“

Výživový poradce: „Záhady nejen pro výživového poradce, ale zejména pro spotřebitele: mléčný minerální koncentrát a koncentrát kyseliny mléčné!“

9. místo: Šumavský sýr

9. místo: Šumavský sýr
Výrobce TANY Nýrsko

Cena: 23,90 Kč

Složení: sýry, pitná voda, modifikovaný kukuřičný škrob, sušená syrovátka, tavicí soli (polyfosforečnan sodný, difosforečnan sodný, fosforečnan sodný), sušené mléko, stabilizátor (karagenan)

Kuchař: „Jde o prapodivnou emulsi. Je nevýrazný, není z něj cítit vůně sýra, ale spíše přidaných látek jako je škrob.“

Výživový poradce: „Když si takový sýr (100 g) s obsahem soli (předpokládám kolem 2,5 %) dáme na chleba (100 g), který obsahuje přibližně stejné množství soli (2 – 3 %), právě jsme vyčerpali doporučovaný denní limit soli pro zdravou populaci (5 g/den)!“

Hodnotitelé

* Jiří Dvořák, šéfkuchař plzeňské restaurace Golden Fish. Vařil pro prezidenta Václava Klause, učil se u Václava Jůzy, kuchaře miliardáře Donalda Trumpa.

* Ing. Ivan Mach, CSc., prezident Aliance výživových poradců ČR, přednáší na 1. Lékařské fakultě UK v Praze, Masarykově univerzitě v Brně.

Fotogalerie
11 fotografií