Tomatový talíř
Co potřebujete: 6 lžic Česnekového dressingu Spak, 600 g nejrůznějších odrůd rajčat, 2 stroužky česneku, drcený pepř, olivový olej, citronovou šťávu, špetku cukru , 200 g pikantního sýra /balkánský, feta, niva/ , bylinky na ozdobu, topinky s česnekem a solí
Postup: Rajčata omyjeme a nakrájíme na různé tvary, promícháme s olejem, pepřem, citron. šťávou, na plátky orestovaným česnekem a špetkou cukru. Směs přendáme na talíř, posypeme rozdrobeným sýrem, vmícháme zlehka dressing a dozdobíme bylinkami. Podle chuti a typu sýra můžeme ještě lehce přisolit. Podáváme s topinkami jako lehké samostatné jídlo.
Toskánská nadívaná rajčátka
Co potřebujete: 250 ml Ďábelské omáčky, 8 větších rajčat, 300 g mletého masa, 1 větší cibuli, olej, sůl, 3 stroužky česneku, 2 barevné papriky, 1 lžičku oregana, špetku drceného pepře, 1 lžičku tymiánu, hrst nasekané petrželky, 150 g pikantní klobásy, trocha horké vody na podlití, hrst petrželky, bylinky a jarní cibulka na zdobení
Postup: Rajčata omyjeme, zbavíme vršku a vydlabeme. Připravíme si náplň z mletého masa - na oleji zpěníme cibuli s drceným česnekem, přidáme mleté maso a restujeme asi 5 minut, pak přidáme dužinu z rajčat, nakrájené papriky a klobásu, osolíme, okořeníme a zamícháme. Nakonec vše zalijeme Ďábelskou omáčkou a dusíme s občasným zamícháním asi 15 minut. Odstavíme a necháme chvilku vychladnout. Připravíme si zapékací misku, rajčatům seřízneme spodní část, aby lépe stála, plníme je směsí, poklademe vršky a urovnáme na dno misky. Zbylou směs můžeme trochu zředit horkou vodou a přidat na dno misky. Zapékáme na 200°C asi 10-15 minut. Vynikající a sytý hlavní chod podáváme teplý s chlebem nebo rýží.
Salát Panzanella
Co potřebujete: 100 g salátové okurky, 200 g rajčat, 10 ks kaparů, 50 g červené cibule, 1 balení sardinek v oleji, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 120 g Balsamico dressingu, 4 plátky toastového světlého chleba, dle chuti sůl, pepř
Postup: Světlý toastový chléb pokapeme Balsamico dressingem Spak. Rajčata nakrájíme na osminy, okurku s cibulí nasekáme najemno. Na dno kameninové mísy naskládáme namočený chléb, přidáme pokrájená rajčata, okurky a nasekanou cibuli. Dále přidáme rozmačkané sardinky. Dochutíme solí, olejem a Balsamico dressingem.
Salát Venezia
Co potřebujete: 2 lžíce Balsamico dressingu, 2 čekankové puky, 100 g zelených fazolových lusků, hrozinky, pražené piniové oříšky, olivový olej, případně sůl a cukr
Postup: Fazolové lusky přepůlíme a povaříme asi 3 minuty v mírně osolené vodě, pak je scedíme a namočíme do ledové vody /zachovají si zelenou barvu/. Čekanku rozebereme na jednotlivé listy, zbavíme spodní nahořklé části listu a krátce propláchneme vodou. Lusky i čekanku přendáme do salátové mísy a promícháme s Balsamico dressingem, lžičkou oleje a propláchnutými hrozinkami. Na pánvi krátce na sucho orestujeme piniové oříšky, podrtíme je a přidáme k salátu. Podle chuti salát osolíme, případně přisladíme cukrem.
Orient salát
Co potřebujete: 100 g dlouhozrnné dvoubarevné syrové rýže, 3 ks rajčat, 2 ks vařených vajec, 100 g žampionů, 150 g šunky, 150 g Česnekového dressingu, dle chuti sůl, pepř
Postup: Uvaříme rýži. Rajčata spaříme, zbavíme slupky a nakrájíme. Vejce se žampiony nakrájíme na tenké plátky, šunku na nudličky. Do salátové mísy vsypeme všechny suroviny a důkladně promícháme. Takto připravený salát přelijeme Česnekovým dressingem a podáváme.
Salát Potpourri
Co potřebujete: 60 g menších žampionů, 80 g ředkviček, 1 ks hlávkového salátu, 2 ks vajec, 100 g konzervovaných mandarinek, 140 g Bylinkového dressingu, Dle chuti sůl, pepř
Postup: Na připravené talíře naaranžujeme listy hlávkového salátu. Na ně rozložíme na tenké plátky nakrájené žampiony, ředkvičky a dílky mandarinek. Vejce uvařená natvrdo nakrájíme na větší kousky a zeleninu s ovocem jimi posypeme. Nakonec salát přelijeme Bylinkovým dressingem.