„Většina lidí tíhne spíše k tradičním materiálům a tvarům. Na stromečcích tak opět letos uvidíme ozdoby ze slámy, z korálků, dřeva, papíru nebo skla,“ vysvětluje interiérová designérka Andrea Vokřálová.

Šedá je dobrá

„Trendy barvou pro letošní rok je šedá. Je velmi variabilní a dá se lehce kombinovat s různými pastelovými tóny, například s odstíny modré. Ozdoby by měly být spíše světlejší a jemnější.

Lidé chtějí mít doma krásný a elegantní stromek, ale je na nich, zda zvolí přírodní styl, nebo modernější výzdobu, do které zapadnou i ručně malované ozdoby vyrobené dětmi,“ upřesňuje trend Andrea Vokřálová.

Evropské trendy

Už v lednu tohoto roku se konal ve Frankfurtu veletrh designu, kde se v jedné sekci představovaly letošní trendy vánočních dekorací. Ty se nesou v duchu

Umělý sníh na stromečku je hitem letošních vánoc
Autor: profimedia.cz
sněhové nadílky. Frčí stromky a adventní věnce pokryté sněhem.

Kromě motivu třpytivého umělého sněhu se velmi často používá také efekt ledu - zamrzlé kapky vody. Obojí se objevuje na skleněných ozdobách, větvičkách stromů, vánočních věncích i dalších dekoracích.

Dekorace na stromek a na vánoční stůl se vrací opět ke klasickým tvarům, jako jsou vánoční baňky, hvězdy, andělíčci a postavičky. I ozdoby se opět vrací ke klasickým vánočním tvarům v jejich tradiční podobě.

Neprostírejte, vrstvěte!

Na slavnostní tabuli si o svátcích také dáváme záležet. Nejdůležitější je slavnostní ubrus. Už několik let je nejoblíbenější druh prostírání tzv. »vrstvení«. Na bílý ubrus položíme menší jiné barvy nebo s vánočními motivy. Podle dominantní barvy pak doladíme i další doplňky jako jsou svícny, svíčky a ubrousky.

K výzdobě můžeme použít i vánoční koule, které volně rozházíme spolu s flitry, konfetami, nebo umělým sněhem. Nebo je naskládáme do misky, košíku, či do vázy.

Pokud chceme být opravdu originální, můžete koule použít také jako jmenovky: na ouško, za které se ozdoba věší, přilepíme cedulky se jmény. Je potřeba vespod baňku připevnit k ubrousku lepidlem, aby se neobracela. Takovouto jmenovku potom můžeme položit na talíř, případně i vedle něj.

Symbolika barev

Tradičními barvami vánoc byly a stále jsou zlatá, červená a zelená a jejich původ najdeme v historii a náboženství. Zelená byla v dějinách vždy považována za symbol tajemství a života. Zatímco zelená má předkřesťanský původ, červená a zlatá se staly důležitými pro zimní svátky až po narození Krista. Červená představovala protipól zelené a lidé v ní viděli smrt a krev. Zlatá naopak symbolizovala dar, který Ježíškovi přinesl jeden ze tří králů. Přestože se okruh vánočních barev za poslední roky značně rozšířil, zůstávají lidé tradičním českým barvám věrni.