Jak vytvořit dokonalé valentýnské menu? Podívejte se na recepty zde>>>

Tartar z lososa se zázvorem

ss
Autor: profimedia.cz
Budete potřebovat:

200 g čerstvého lososa, 200 g čerstvého zázvoru, 2 malé cibule, 2 lžičky kopru a jednu snítku, 2 lžičky pepře, citrónovou šťávu z půlky citronu, 1 lžičku sojové omáčky, 2 lžíce olivového oleje, sůl

Postup: Lososa nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a zátvor nasekejte najemno. Přidejte k rybě spolu s koprem, pepřem, citrónovou šťávou, sojovou omáčkou a olivovým olejem. Osolte, ozdobte snítkou kopru a nechte v chladu uležet. Pak podávejte s opečenými tousty.

 

Křehká vepřová kotleta
ss
Autor: Hellmann’s

Budete potřebovat:

4 vepřové kotlety, 4 lžíce majonézy, 2 cibule, pepř, sůl, nastrouhaný parmazán

Postup: Kotlety důkladně naklepejte, osolte a opepřete. Poté na ně rozprostřete kolečka nakrájené cibule. Následně potřete maso a cibuli majonézou  a posypte nastrouhaným parmazánem. Pečte v předem rozehřáté troubě na 200° C po dobu 25 minut dozlatova.

Zdroj: Foto Helmann´s

 

Avokádové pyré s opečenými krevetami

ss
Autor: Cranberry Marketing Committee
Budete potřebovat: 1/2 malé červené chilli papričky, 1 jarní cibulka, 1 citron, 2 zralá avokáda, 100 g nízkotučného jogurtu, sůl, pepř, 40 g sušených brusinek, 4 obřích krevet (syrových, stažených, spařených), 2 čajové lžičky oleje

Postup: Nasekejte najemno chilli papričku, vlašské ořechy a jarní cibulku. Nastrouhejte polovinu citrónové kůry a vymačkejte šťávu. Rozpulte avokádo a vydlabejte dužinu. Dužinu, citrónovou šťávu a jogurt rozmačkejte na pyré. Ochuťte solí a pepřem. Vmíchejte kůru, chilli papričku, jarní cibulku a brusinky. Obří krevety na oleji asi 2-3 minuty smažte. Pyré servírujte spolu s krevetami ve sklenicích.

Zdroj: Foto Cranberry Marketing Committee

Srdíčka z párků

ss
Autor: Váhala
Budete potřebovat:

2 párky se sýrem, 2 plátky slaniny, 2 plátky uzené šunky, 2 vejce, pažitku, pórek, petržel, sůl a pepř

Postup: Párky rozřízněte podélně na poloviny, poslední cca 1 cm nechte nerozříznutý. Poloviny párků ohněte „na ruby“ a vytvořte srdíčko. Špičku spíchněte párátkem. Srdce vyplňte plátkem slaniny a uzené šunky. Na uzeninu vyklepněte jedno celé vejce, osolte, opepřete a nakonec posypte pažitkou. Pokrm zapékejte v troubě, až jsou vejce hotová. Ozdobte petrželí a pórkem. Podávejte s pečivem, brambory či bramborovou kaší.

Zdroj: Foto Váhala

Nebeské barbecue párečky

ss
Autor: Spak
Budete potřebovat: 4 silnější párky, 1 skleničku barbecue omáčky, 5 lžic kečupu Ultra Hot, 4 větší cibule, 150 g šunky, 200 g anglické slaniny, sklenku černého piva, větší papriku, chilli papričky bez jadérek

Postup: Párečky podélně nakrojte, naplňte plátky cibule, šunky, proužků papriky a chilli papričkou a potřete barbecue omáčkou smíchanou s několika lžícemi ostrého kečupu. Pak obě půlky k sobě opět přitiskněte pomocí obtočených plátků slaniny, které upevněte párátky. Párečky na 2-3 hodiny naskládáme do misky, posypeme zbytkem cibule a potřeme omáčkou smíchanou s pivem. Zapečte v zapékací misce. Podávejte s pečivem nebo pečenými brambory.

Zdroj: Foto Spak

Srdce pro miláčka

ss
Autor: Dr.Oetker
Budete potřebovat:

5 žloutků, 50 g rozdrobeného marcipánu, špetka soli, 3 lžic mandlového likéru, 180 g moučkového cukru, 5 bílků, 120 g hladké mouky, 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva , 150 g mletých mandlí, 80 g roztopeného másla

Na ozdobení: 4 lžíce jahodové marmelády, 3 balíčky světlé polevy Dr.Oetker

Postup: Ušlehejte žloutky, marcipán, sůl, mandlový likér a polovinu cukru (90 g). Bílky ušlehejte se zbytkem cukru dotuha. Sníh přidejte do žloutkové hmoty. Mouku s kypřicím práškem smíchejte, přidejte mandle, máslo a promíchejte. Těsto nalijte do vymazané srdcové formy a pečte asi 45 minut.

Upečené srdce nechte vychladnout, vyklopte z formy a nechte vychladnout. Pak ho potřete 1 lžící  marmelády. 2 bílé polevy rozehřejte. 1 a 1/2 polevy natřete na dort. Zbytek polevy znovu rozpusťte a na dort nakreslete květy. Třetí polevu smíchejte s marmeládou. Pomocí špejle „vybarvěte“ květy.

Zdroj: Foto Dr. Oetker

Kávový koláč

ss
Autor: Jihlavanka
Budete potřebovat: 250 g celozrnných kakaových sušenek, lžičku mleté kávy, 80 g másla, lžíci vody, lžíci moučkového cukru

Na náplň: 1 lžíce instantní, lžíce vody, 4 plátky želatiny, 2 vejce, 130 ml mléka, 1/3 šálku kakaa, 70 g hořké čokolády, 8 lžic hnědého cukru, špetka soli, lístek máty na ozdobu

Postup: Válečkem rozdrťte sušenky. Nasypte je do mísy, přimíchejte cukr, kávu, změklé máslo a promíchejte. Koláčovou formu vytřete máslem a vložíme do ní směs. Dejte ztuhnout. Troubu nahřejte na 190°C. Dejte péct korpus a po 5ti minutách teplotu snižte na 165°C a pečte 10 minut. Připravte náplň. Smíchejte kávu s vodou, želatinu a nechte nabobtnat. Žloutek rozšlehejte s mlékem, třemi lžícemi hnědého cukru a kakaem. Mísu posaďte na kastrol s vařící se vodou a vyšlehejte do zhoustnutí.

Přimíchejte směs se želatinou, vmíchejte pokrájenou čokoládu. Nechte zchladnout. Bílek vyšlehejte se špetkou soli, přidejte zbylý cukr. Sníh vmíchejte do krému. Náplň rozetřete do korpusu a necháme ztuhnout v lednici.

Zdroj: Foto Jihlavanka

...a něco na zapití

ss
Autor: Bohemia sekt
Zamilovaní si oblíbili růžový sekt

Je to trend posledních let. Na Valentýna se pije růžový sekt. To potvrzuje i Ondřej Čabrada ze společnosti Bohemia Sekt. „Náš sekt rosé se stal tradičním valentýnským nápojem. A má k tomu ideální předpoklady. Kromě láskyplné růžové barvy totiž ukrývá lahodné tajemství a to je ideální kombinace Frankovky a Svatovavřineckého.“ Takže stačí láhev vychladit, přidat jahodu a přiťuknout si na lásku.