Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Desatero bezpečnosti pro cukrovkáře! Jak si i s diabetem užít dovolenou?

/
  • Cukrovka postihuje lidi všech věkových kategorií.
    11. července 2017 ● 08:00

    Někdo se na léto těší, jiný se ho spíše obává. Druhá možnost platí i v případě diabetiků, kteří musí v tomto období věnovat stálou pozornost svému tělu, správnému stravování a různým »režimovým opatřením«, na které ale někteří cukrovkáři zapomínají, v horším případě je zcela ignorují. Jak bezpečně zvládnout dovolenou i s diabetem, poradila diabetoložka MUDr. Bára Doležalová, garantka kampaně Hlídej si zdraví.

  • 1.

    Pitný režim

    Důležité je sledovat příjem tekutin, zejména u lidí, kteří nemají pocit žízně. Ideálně by měl člověk vypít 2 litry denně, ovšem diabetici, kteří na nemoc berou léky, by měli příjem tekutin ještě zvýšit. Tabletky totiž vedou ke zvýšenému obsahu cukru v moci, což vede k větším ztrátám vody.

    Pitný režim
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Co pít?

    S přehledem nejvhodnější nápoj pro cukrovkáře představuje čistá voda. Existují také umělá sladila, které je možno přidat do kávy či čaje místo cukru. Ovšem názory na sladidla jsou velmi rozporuplné, a tak je jistější zvládnout zdravou dietu i bez nich.

    Voda
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Abstinence

    Cukrovkáři, kteří si aplikují inzulín, by se měli vyhýbat alkoholu. Zejména destiláty mohou u nich totiž způsobovat závažné hypoglykémie (hladina cukru v krvi klesá pod dolní hranici normy), které se obtížně léčí. V malém množství alkohol neublíží, ale nezbývá než varovat: Všeho s mírou!

    VIDEO: Cukrovkou trpí i řada celebrit. Které mezi ně patří?

    Video
    Video se připravuje ...

    10 celebrit s cukrovkou Profimedia.cz/Markéta Tošnarová

    Alkohol
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Hlídat příjem a výdej cukrů

    Selfmonitoring, tedy hlídání sama sebe. Důležitý je tehdy, když diabetik zvýší svou fyzickou aktivitu a jí méně, než je zvyklý. Fyzická zátěž zlepší reakci na inzulín na mnoho dalších hodin. Hypoglykémie tedy může nastat třeba i během následující noci. Nezapomeňte si proto pořídit spolehlivý glukometr.

    Cukrovka
    Autor: Profimedia

  • 5.

    Správné skladování inzulinu

    Inzulín má garantovanou účinnost pouze při správném skladování. Nenechávejte ho proto např. v zaparkovaném autě. Dojde tak ke snížení jeho účinnosti. Použití chladícího obalu je vhodné při delší jízdě autem.

    Inzulinové pero
    Autor: Profimedia

  • 6.

    Kam inzulin aplikovat?

    Aplikační místa (vpichy) správně střídejte a vyhýbejte se oblastem, které jsou fyzicky zatěžovány. Například během cyklistické dovolené píchejte inzulín raději do břicha než do stehna.

    Aplikační místa
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Sportujte, ale nepřehánějte to

    Užívejte si, sportujte, buďte aktivní, ale s rozumem. Nepřeceňujte své síly. Vhodné je plavání, turistika nebo lehké projížďky na kole.

    Letní sport
    Autor: Foto: D. Černovský, P. Ryšlink

  • 8.

    Vlastní jídlo

    S létem jdou ruku v ruce grilování a posezení s přáteli, kde je k ochutnání spousta dobrot. Připravte na takovou akci vlastní »dia pohoštění« a budete mít jistotu o hodnotách konzumovaného jídla.

    Diabetik musí vždy sledovat, co jí.
    Autor: Foto: Medtronic

  • 9.

    Pozor na zranění a záněty

    Letní období svádí k chození bez ponožek nebo naboso. Kontrolujte plosky nohou, protože otevřená rána je tím nejhorším suvenýrem. Na delší vzdálenosti noste ponožky z bavlny a správnou obuv.

    Bosé nožky
    Autor: Mária Rušinová, scom, archiv

  • 10.

    Vždy připraven

    Pro dovolenou s diabetem platí více než jindy, že »kdo je připraven, nebývá překvapen«. Letní aktivity proto vždy plánujte, myslete na správné uchovávání inzulínu a léků, na dostatek vhodných nápojů a jídla, správné obutí a dostatečné pojištění.

     

    Fotogalerie
    16 fotografií

Dnešní horoskopy