Předčasné opotřebování se týká zejména nosných kloubů, jakými jsou klouby kyčelní, kolenní či ramenní. Ty jsou zatěžovány nejvíce, a proto obvykle bolí jako první. Bolest kloubů má pak za následek omezení pohyblivosti, a tím celkově i fyzické aktivity jako takové. Začarovaný kruh je na světě – klouby pro své zdraví pohyb nutně potřebují.

ŽIVOTNÍ STYL

Při správné péči o klouby se lze potížím úspěšně vyhnout, takže ani v pozdějším věku není nutné vzdávat se svých aktivit, koníčků, zálib a sportování. Pro zdraví kloubů je sice prvotně důležitá jejich vrozená dispozice, ale velký vliv mají i další okolnosti, jako je právě dostatečný a vhodný každodenní pohyb, správná strava a značnou měrou i zdravá tělesná váha. Obezita či nadváha totiž klouby zatěžuje, každou minutu tak musí nést každý kilogram navíc a vzdorovat zátěži často větší, než snesou.

Autor: Shutterstock

HÝBEJTE SE

Nárazové sporty, těžká fyzická práce či jednostranné zatížení, ale i sedavé zaměstnání klouby přetěžují. Naopak pravidelný pohyb, jako jsou procházky, jízda na kole, plavání či dnes tolik oblíbená jóga a pilates, kloubům pomáhá, zlepšuje prokrvení kloubního systému. Tím je zajišťována i dodávka potřebných živin pro chrupavky kloubů. Dále pohyb zpevňuje všechny kloubní tkáně, šlachy, úpony i okolní svalstvo. Tak stabilizuje celý kloubní systém.

SPRÁVNÁ VÝŽIVA

Základem pro pevné zdraví pohybového aparátu je i pestrá každodenní strava. Měla by obsahovat dostatek kolagenních bílkovin, minerálů a vitamínů, které jsou pro kloubní aparát, chrupavky kloubů, šlachy, kosti i svaly důležité. Vhodnou cestou jsou tzv. kloubní doplňky stravy, které tyto látky obsahují a jsou k dostání v lékárnách. Přednost dejte nejvyšší kvalitě s komplexním a dostatečným obsahem kolagenu, vápníku, hořčíku, železa i vitamínu C, který kolagen stimuluje. Všechny tyto látky mají prokázané zdravotní účinky a podporují tak zdraví i funkčnost celého pohybového aparátu.

TOHLE JIM NESVĚDČÍ

* Nárazový sport

* Těžká fyzická práce

* Sedavé zaměstnání

*Vadné držení těla

* Žádný pohyb

* Nadváha

* Nevyvážená strava