Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Běhání je hit, ale člověk si může vážně ublížit. Experti řeší „bolavé koleno“

Autor: zzu - 
10. května 2017
06:15

Praha má za sebou maratonský víkend, který přilákal na start hlavního závodu deset tisíc běžců. A zatímco odborníci oceňují rekreační běh jako velmi prospěšný pro organismus, nic se podle nich nemá přehánět. Lidé si totiž mohou přivodit i vážné zdravotní následky. 

Z běhu se stal i v Česku velký fenomén. Běhat se dá totiž prakticky všude a na sport stačí jen minimální výbava – boty a něco na sebe. Podle expertů je to vlastně nejpřirozenější pohyb. Na druhou stranu se k němu váže řada zdravotních problémů.

„Pokud má člověk v pořádku pohybový aparát, tak mu běhání může jedině prospět. Samozřejmě, že jestliže má někdo poškozený pohybový aparát, tak to mění situaci a měl by volit jiné metody pohybu. Ale obecně u zdravých lidí je běhání výborné,“ míní Jiří Váchal, primář Centra léčby pohybového aparátu.

Podle lékařů nastává problém ve chvíli, kdy začne běžec trénovat příliš. „Rekreační běžci začnou polehoučku pomaloučku, potom se jim to začne líbit, přihlásí se do nějakého závodu. Tam mají kamarády, vtáhne je to. Dají si první desítku, potom první půlmaraton,“ uvádí Váchal, aby dodal: Začnou trénovat na maraton a najednou běhají každý den dvacet kilometrů a přicházejí, že je to začíná bolet. To je signál, že něco není v pořádku.“

Bolavé běžecké koleno

Jedním z častých problémů je takzvané běžecké koleno. Jakmile se dostaví bolest, měl by člověk zvolnit nebo vyhledat odbornou pomoc. „Běžecké koleno je syndrom, znamená to, že dochází k bolesti struktur, které jsou nejen uvnitř kolene, jako například chrupavky, ale dochází i k přetížení svalů a šlach v okolí kloubu,“ zmiňuje Váchal.

Video  Naučte se provádět správně strečink před během!  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Ohrožené jsou ale i další klouby dolních končetin jako kotníky a kyčle. Podle lékaře jsou navíc lidé, kterým běh nemusí dělat dobře na záda. V případě, že má běžec problémy s bederní a hrudní páteří, měl by trénovat opatrně a aparát nepřetěžovat.

Jak běhat se zdravotními problémy?

Běhat se dá i s ne úplně zdravými koleny, podle běžkyně Lenky Pláničkové je to ale složitější. Sportu se věnuje už řadu let a nedá na něj dopustit, to i přesto, že čas od času trénink sama přežene a kolena se potom ozvou.

„Běhání je pohyb náročný na klouby. Pokud nejsou kolena úplně zdravá, jako v mém případě, je to náročnější. Člověk si musí víc hlídat kolik uběhne. Obecně se doporučují spíše měkké povrchy, tedy nemělo by se běhat na asfaltu nebo štěrku,“ uvádí Pláničková.

Řada lidí tvrdí, že raději běhají venku než ve fitness centru. Co ale v případě, že prší, je náledí a jednoduše se nedá vyrazit do ulic? „Pokud bych měla porovnat běh venku a na páse, tak každý má něco do sebe. Pro mne je vhodnější pás. Je to z důvodu stejného povrchu a neměnné rychlosti. Venku má zase člověk co pozorovat. Myslím, že není na škodu střídat běh venku a na páse,“ dodala běžkyně.

Kašlete na okolí a řešte jen sebe

Lidé se častou nemohou k pohybu „dokopat“, začínají a pro organismus je to neznámá věc. Dokud si v hlavě neodstraní blok, který je nutí nehnout se z pohodlí gauče, nikdy nevyběhnou.

„Mnoho lidí má psychický blok, protože na pohyb nejsou zvyklí. Je to jako kdyby někdo dal laikovi do ruky tenisovou raketu, říká trenérka Helena Suchomelová z běžecké školy Jdu běhat.

„Spousta lidí taky řeší jak vypadá, protože v parku je hodně běžců, kteří jsou už krásně oblečení a krásně jim to běží a pokud s tím začínám, nemusím se před nimi cítit dobře. Důležité je se vykašlat na okolí a řešit jenom sám sebe,“ míní Suchomelová.

Video Běháním nezhubnete, tvrdí osobní trenérka: Jak je to možné? - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Běhat se naučí každý, jde o velmi přirozenou činnost. Podle Suchomelové se přirozenost běhu dá dobře pozorovat na dětech na hřišti, které pobíhají sem tam. Během let a dospívání to lidé jenom trochu „zapomenou“.

„Dokáže to každý. My jsme byli zrozeni k běhu, jenom jsme to zapomněli. Každý v sobě má instinkt běhat. Je důležité začít postupně. Ze začátku je dobré si říkat, že se jdu jenom projít. Postupně si přidávat po minutách běh. Důležité je nevyběhnout a neběžet deset minut, co síly stačí. Díky tomu, že je běh tak přirozený, si tělo časem zvykne. Člověk zjistí, že ho tělo začalo poslouchat a cítí se v běhu lépe,“ zmiňuje Suchomelová.

I u běhu tedy platí, že se nic nemá přehánět. Člověk nemusí uběhnout maraton, půlmaraton, ani jiný závod. Důležité je hýbat se tak, aby to tělu prospívalo a zbytečně ho nepřetěžovat, shodují se odborníci.

Zobrazit celou diskusi