Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Běhejte, ale zdravě! 4 tipy, jak si nezhuntovat tělo!

/
  • Běhání je zdravé, ale musí se to umět.
    12. dubna 2017 ● 10:59

    Běhání zažívá v posledních letech renesanci. Jde o jeden z nejprospěšnějších sportů, který můžete provozovat takřka všude a s minimálními náklady. Důležité však je, abyste běhali zdravě. Poradíme, jak na to!

  • 1.

    Ze začátku opatrně

    Pravidelné běhání může pomoci snížit vysoký krevní tlak či cholesterol. Především lidé, kteří trpí nadváhou nebo dlouho nesportovali, by s během měli být ze začátku opatrní. „Před samotným během je vhodné také tělo na zátěž připravit. Důležité je se protáhnout, uvolnit si svaly a vazivové tkáně. Začít můžete také s desetiminutovou rychlou chůzí, a pokud vám to zdraví a kondice dovolí, pomalu přejděte na běh,“ radí Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. Na závěr dopřejte svému tělu uvolňovací cviky. Běhání by se měli vyhnout lidé bezprostředně po operacích a úrazech kloubů dolních končetin. Pozor na posilování a běh u lidí, kteří mají i jen počínající artrózu. Kloubní chrupavka totiž není schopná regenerace a hrozí zde rychlejší rozvoj artrózy.

    Nezapomeňte se hýbat.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Blahodárný vliv na kosti

    Osteoporóza neboli řídnutí kostí je podle posledních průzkumů nižší u lidí, kteří jsou minimálně 3x týdně v aktivním pohybu. „Běh je tak jednou z možností, jak si uchovat správnou hustotu kostí. Výzkumy potvrdily, že ta je vyšší u lidí, kteří se vhodně hýbají a tím zatěžují kosti. Zvolte si vždy takovou zátěž, abyste své tělo zbytečně nepřetížili, nemusíte vše zvládnout hned na začátku a dávat si neúměrné cíle, tím si spíše ublížíte,“ varuje primářka a dodává: „Zátěž si přidávejte postupně a přizpůsobujte ji momentálním možnostem vašeho těla.“ Není však dobré věnovat se jednostranně pouze běhu. Vhodné je zařadit i další cvičení, které pomůže posílit a protáhnout pohybový aparát.

    Běhání je zdravé, ale musí se to umět.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Pozor na vazy a klouby

    Běhání je zdravé v mnoha ohledech, ale na druhou stranu je rizikové na přetížení pohybového aparátu a na vznik možného zranění, a to především vazů, úponů a kloubů. „Nejvíce se zranění objevují na jaře, kdy si jde většina běžců po dlouhé zimě opět zaběhat. Namáhány jsou nejvíce klouby dolních končetin, hlavně kyčle a kolena,“ říká Tomanová. Při nadměrné či nerovnoměrné zátěži může dojít k poškození kloubů, které někdy vede až ke vzniku úponových bolestí a artrózy. Pokud si nejste jistí, zda vám určitý pohyb škodí či nikoliv, poraďte se se svým rehabilitačním lékařem či fyzioterapeutem.

    Běhání je zdravé, ale musí se to umět.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Běhejte po měkkém

    Pro zdraví kloubů je nutné zvolit především vhodnou a kvalitní obuv. Na té se vyplatí nešetřit a je dobré se při nákupu poradit s odborníkem. Vyberte si obuv, která je speciálně určená pro běh a dobře tlumí nárazy. Pokud je to možné, snažte se běhat spíše na měkčím povrchu, např. na atletických dráhách či v lese, než po asfaltových silnicích. Při běžeckém došlapu se musí naše tělo vyrovnat s tlakem, který je 2 až 3x vyšší než je naše hmotnost, takže došlap na tvrdý povrch není při běhu pro naše klouby a vazy úplně ideální. Pravidelný pohyb ale kloubům rozhodně prospívá. Díky němu se zlepšuje flexibilita a elasticita kloubního pouzdra, zpevňují se okolní svaly a vazy, kloub je stabilnější a odolnější.

    Běhání je zdravé, ale musí se to umět.
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy