Neseďte doma v křesle

Tím, že budete trávit volný čas na gauči, rozhodně své klouby nešetříte. Naopak. Pravidelný a přiměřený pohyb je pro ně nutný. Přispívá k prokrvení kloubů, jejich prokysličení, zajišťuje jim dodávku živin a kromě toho posiluje i okolní úpony a svaly. A pozor! Neznamená to, že se musíte sedřít. Nejlepší jsou v tomto ohledu „jen“ dlouhé procházky, nordic walking – chůze s hůlkami, jóga, plavání, jízda na kole.

Ne každý sport je zdravý

Pokud patříte mezi skutečné sportovce a jste zvyklí své tělo trápit, dejte pozor. Ne každý sport je pro klouby vhodný. Především je potřeba provozovat jej správně. Např. při běhání, které je velmi oblíbené, mějte na paměti, že tvrdé plochy, výrazné nerovnosti či strmá stoupání kloubům neprospívají. Podobně nevhodný je i vrcholový sport. Nad tím by měl určitě dohlížet odborník na pohybový aparát.

Jezte zdravě

Dnes okřídlená rada… Co to v případě kloubů znamená? Pro jejich zdraví je ideální strava cíleně doplňovaná potřebnými kolagenními látkami, minerály – vápníkem a hořčíkem, ale i vitaminem C, který tvorbu kolagenu stimuluje. Důležitou roli při udržování dobrého stavu kostí a kloubů hraje také fosfor, vitamin K a draslík. Ze stopových prvků pak zinek, bor, mangan a měď.

Autor: Shutterstock

Pomozte jim zvenčí

V rámci běžné stravy není zcela možné dostat do těla všechny potřebné látky. Cílená a koncentrovaná kloubní výživa může kondici kloubů výrazně podpořit. O správné volbě se poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

 

Bojujte s nadváhou

Pokud se o možnosti prevence bolestivosti pohybového aparátu zajímáte, fakt, že pro klouby je pohromou nadváha, vám jistě není neznámý. Každé kilo navíc je zbytečně zatěžuje. Je-li nadváha právě vaším problémem, určitě s tím něco dělejte. Sami poznáte, že zhubnete-li i jen pár kil, kloubům se významně uleví.

Zatěžujte rovnoměrně

Pohybový aparát by neměl být zatěžován jednostranně. Těžká zavazadla noste střídavě na levém i pravém rameni. Zvedáte-li těžká břemena, ideálně se rozkročte, předkloňte a zvedejte předmět oběma rukama, abyste zatěžovali obě poloviny těla stejně. Dbejte také na správné držení těla, při sedavém zaměstnání na pravidelné přestávky, seďte na „zdravé“ židli, spěte na „zdravé“ matraci.

Předcházejte zranění

Zní to jako příkaz pro dítě, ale dávejte na sebe pozor! Zranění si kosti a klouby pamatují a špatně se vracejí do původního stavu, hrozí nevratné traumatické změny. Pokud už jste nějaké zranění prodělali, věnujte péči správné rekonvalescenci.

Autor: Shutterstock

Po výkonu odpočívejte

Kloubům nedělá dobře ani častá těžká fyzická práce, nárazové zatížení a klečíte-li třeba v zaměstnání (např. jste-li řemeslník), podkládejte si kolena měkkou podložkou. Při bolesti kloubů jim dopřejte odpočinek.

Teple se oblékejte!

Další rada jako od maminky. Ale má své opodstatnění. Chlad nedělá kloubům dobře. Vhodné oblečení tak volte nejen s ohledem na počasí, ale i např. do posilovny nebo pro jízdu na kole nebo motorce.

Místo parády zdraví

Pro krásu se musí trpět? To u pohybového aparátu není správný přístup. Třeba vysoké podpatky jsou pro zdraví zhoubou. Zvýšená váha přenášená na prsty nohou zapříčiňuje, že tělo má tendenci naklánět se dopředu a aby se tato změna těžiště vykompenzovala, nakláníte se dozadu a mírně přitom ohýbáte záda, čímž trpí kolena, kyčle a dolní část zad. Vysoká obuv už není vůbec vhodná pro náctileté dívky. Boty střídejte a upřednostňujte obuv zdravotní.

1 RADA NAVÍC

Nepodceňuje bolest!

Pokud vás „bolí tělo“ po odpoledni stráveném štípáním dříví, pak je to přirozená reakce. Odpočívejte, dopřejte si třeba masáž nohou či masáž celkovou, uleví se vám. Pokud však bolesti v kloubech přetrvávají nebo pokud se dostavují často bez zjevné příčiny, vyhledejte odborníka.