Klouby lze udržovat v dobré kondici po celý život. Prospívá jim jednak pestrá strava s dostatkem kolagenních bílkovin a minerálů, jednak přiměřený pohyb. Pozor ale! Přílišné zatížení klouby naopak poškozuje. Děje se tak při těžké fyzické práci, při vrcholovém sportu i při nárazovém sportování.

SPORTUJTE, ALE SPRÁVNĚ

Sportujete-li pravidelně, ale nevhodným způsobem, pak kloubům také moc nepomáháte. Pravidelný a přiměřený pohyb je přitom pro klouby ideální „doping“. Podporuje jejich prokrvení, prokysličení, navíc posiluje i okolní úpony a svaly. Ideální jsou dlouhé pravidelné procházky, nordic walking - chůze s hůlkami, jóga, plavání, jízda na kole. Pokud provozujete sport jako takový, dělejte to správně. Např. při běhání nezapomeňte, že asfalt, tvrdé plochy i výrazné nerovnosti či strmá stoupání kloubům neprospívají. Nijak přínosný není také vrcholový sport. Nad tím by měl (všimněte si, že v případě profesionálních sportovců tomu tak bývá vždy), určitě dohlížet odborník na pohybový aparát.

ŠETŘETE JE PŘED ZÁTĚŽÍ

Ubližuje jim i sedavé zaměstnání nebo vadné držení těla, protože je jednostranně přetěžuje. Nadměrné zatížení kloubů způsobuje samozřejmě nadváha. To je obrovský problém. Každé kilo navíc je pro pohybový aparát velká zátěž, která na nich zanechává velké následky.

Další pravidlo šetrného zacházení s vlastními klouby zní „chovat je v teple“. Chlad jim totiž nedělá dobře. Vhodné oblečení tak volte nejen s ohledem na počasí, ale i např. do posilovny nebo pro jízdu na kole či motorce.

Klouby byste ale měli šetřit i tak, že budete opatrní a budete se vyhýbat zranění. Pokud jste již nějaký úraz prodělali, věnujte péči správné rekonvalescenci. Po úrazu mohou totiž nastat nevratné traumatické změny. Při bolesti kloubům dopřejte odpočinek, zbytečně je nezatěžujte a je-li bolest dlouhodobějšího charakteru, vyhledejte odborníka.

KLOUBŮM NEPROSPÍVÁ:

nárazový sport

špatně provozovaný sport

těžká fyzická práce

nerovnoměrné zatěžování

sedavé zaměstnání

žádný pohyb

nadváha

chlad

zranění

nedostatečná rekonvalescence po úrazu