V České republice trpí osteoartrózou téměř každý druhý člověk starší 65 let. Co je osteoartróza?

Zatímco ve zdravém kloubu je chrupavčitá tkáň a výstelka hladká, neporušená i dobře chráněná synoviální – kloubní tekutinou, u kloubů postižených touto nemocí vznikají ve chrupavce trhlinky, postupně se objevují osteofyty, kostní výrůstky, v pokročilejších stadiích nemoci se při pohybu třou kosti o sebe a to způsobuje bolest a sníženou pohyblivost. Zdravá chrupavka je pružná, pevná a odolná. Přirozeným procesem biologické regenerace se její hmota v průběhu života obnovuje, ale nejčastěji ve věku kolem 40 let tato přirozená schopnost klesá, a tím se postupně snižuje funkčnost, tedy pohyblivost kloubů. První bolestivost a snížení pohyblivosti jsou zpravidla pociťovány v koleni nebo v kyčli, protože tyto klouby jsou nejvíce namáhané.

POMOZTE JIM KE ZDRAVÍ

Klouby lze udržovat v dobré kondici po celý život. Prospívá jim jednak pestrá strava s dostatkem kolagenních bílkovin a minerálů, které jsou pro kloubní tkáně klíčové, jednak přiměřený pohyb. Pozor ale! Přílišné zatížení klouby naopak poškozuje. Děje se tak při těžké fyzické práci, při vrcholovém sportu i při nárazovém sportování. Sportujete-li pravidelně, ale nevhodným způsobem, pak kloubům také moc nepomáháte. Ubližuje jim i sedavé zaměstnání nebo vadné držení těla, protože je jednostranně přetěžuje. Nadměrné zatížení kloubů způsobuje samozřejmě nadváha.

1. Hýbejte se

Pravidelný a přiměřený pohyb je pro klouby ideální „doping“. Podporuje prokrvení kloubů, jejich prokysličení a dodávku živin, navíc posiluje i okolní úpony a svaly. Ideální jsou dlouhé pravidelné procházky, nordic walking – chůze s hůlkami, jóga, plavání, jízda na kole.

2. Sportujte zdravě

Pokud provozujete sport jako takový, dělejte to správně. Např. při běhání nezapomeňte, že asfalt, tvrdé plochy i výrazné nerovnosti či strmá stoupání kloubům neprospívají. Podobně nevhodný je i vrcholový sport. Nad tím by měl určitě dohlížet odborník na pohybový aparát.

3. Pestrá strava

Pro zdraví kloubů je ideální strava cíleně doplňovaná potřebnými kolagenními látkami, minerály – vápníkem a hořčíkem, ale i vitaminem C, který kolagen stimuluje.

4. Doplňky stravy

Cílená a koncentrovaná kloubní výživa může kondici kloubů výrazně podpořit. Při výběru vhodného přípravku volte ty, které obsahují zejména kolagen doplněný minerály a vitaminem C. O správné volbě se poraďte se svým lékařem či lékárníkem. O kvalitě rozhoduje i dávkování, lepší 6 kapsliček denně, než jen 1-2.

5. Ulehčete jim

Klouby zbytečně nezatěžujte. Čím menší váhu nesou, tím lépe. Udržování optimální tělesné váhy je tak důležitým předpokladem. Nadváha, či dokonce obezita je pro klouby pohroma. Pokud zhubnete třeba jen pár kil, kloubům se významně uleví.

6. Zatěžujte rovnoměrně

Klouby by neměly být zatěžovány jednostranně. Těžká zavazadla noste střídavě na levém i pravém rameni. Zvedáte-li těžká břemena, ideálně se rozkročte, předkloňte a zvedejte předmět oběma rukama, abyste zatěžovali obě poloviny těla stejně.

7. Pozor na zranění

Pokud jste prodělali zranění kloubů, věnujte péči správné rekonvalescenci. Po úrazu mohou totiž nastat nevratné traumatické změny. Při bolesti kloubům dopřejte odpočinek, zbytečně je nezatěžujte.

8. Hlídejte si postoj

Dbejte na správné držení těla, při sedavém zaměstnání na pravidelné přestávky a seďte na správné – zdravotně „nezávadné“ židli.

9. Nejen nohy v teple

Chlad nedělá kloubům dobře. Vhodné oblečení tak volte nejen s ohledem na počasí, ale i např. do posilovny nebo pro jízdu na kole či motorce.

10. Vhodná obuv

Třeba vysoké podpatky jsou pro zdraví kloubů zhoubou. Nožní klenba totiž v podstatě nese celou váhu těla, a je-li nesprávně zatížena, dochází k jejímu přetěžování a k předčasnému opotřebovávání. Boty střídejte a upřednostňujte obuv zdravotní.

„Když je tělo zvyklé na sport a pak se pohybové aktivity z nějakého důvodu, třeba kvůli operaci, utnou, to pak váha dělá divy. To se musí nejen sportovat, ale nasadit i trochu diety.“ říká Milan Drobný.

A na co si dávat pozor? Přesně tohle kloubům nesvědčí:

* Nárazový sport

* Těžká fyzická práce

* Sedavé zaměstnání

* Vadné držení těla

* Žádný pohyb

* Nadváha

* Nevyvážená strava