Když tělo funguje, svádí nás, abychom jeho potřeby neřešili. V okamžiku, kdy se ozve, bývá pozdě. Obdobně je tomu i s klouby. Vzhledem k celoživotnímu zatížení jsou s postupujícím věkem náchylnější k degenerativním změnám.

Proč klouby stárnou

Jakmile přestane růst kostra (po 20. roce), nastartuje se přirozené stárnutí a dochází k postupnému opotřebování kloubního aparátu. Ve 20 až 30 letech většinou klouby ještě nebolí, což ale neznamená, že se nezpomaluje činnost buněk v chrupavce. Zdravá chrupavka, která kloub obklopuje, obsahuje velké množství tekutiny. To se však s přibývajícím věkem snižuje a dochází k pozvolnému ubývání chrupavky, která ztrácí pružnost a pevnost. Hladký povrch se zdrsňuje a dochází k „odírání“ chrupavky v místě kontaktních zón. Částečky chrupavky se mohou odlomit a dráždit kloubní výstelku, což hrozí vznikem zánětu.

Kloubům škodí každá nadměrná zátěž opakující se řadu měsíců a let. Jednou z hlavních příčin opotřebení je proto nadváha. Ohrožené jsou i mnohé profese, jejichž každodenní součástí je např. práce vkleče, dlouhodobé sezení či stání, nošení těžkých břemen apod. Výjimkou nejsou ani sportovci, u nichž trpí nejvíce nosné klouby, tedy kolena, kyčle či oblast kotníků.

Vhodná prevence

Vedle pravidelného pohybu (doporučují se procházky, jízda na kole či plavání) a pestré stravy, lze klouby chránit účinnou výživou. Přípravků na klouby je na trhu celá řada. Který vybrat? Cena by v tomto případě neměla být rozhodující. Nejlevnější výrobky mívají obvykle jednodušší složení s nízkým obsahem látek. Zkuste se zaměřit více na složení kloubních preparátů. Zde je několik tipů, co by měla správná kloubní výživa obsahovat:

  • N-acetylglukosamin (NAG) – je základní stavební složkou kloubní chrupavky a dalších pojivových tkání – kostí, vazů a šlach. NAG je nová generace glukosaminu, jeho hlavní předností je lepší využitelnost v organizmu než u samotného glukosaminu.
  • Kolagen 2. typu ve své nativní, přirozené formě trojité šroubovice – kolageny jsou bílkovinné složky mezibuněčné hmoty pojivové tkáně. V lidském těle bylo popsáno 27 typů kolagenu, v chrupavce je nejběžnější právě kolagen typu 2.
  • Vitamin C - podporuje tvorbu kolagenu, při nedostatku trpí soudržnost a pohyblivost podpůrných tkání (chrupavek, šlach a vazů).

Přípravky na klouby dnes navíc mohou i chutnat. Kromě klasických tablet určených k polykání lze zvolit takové, které se v ústech rozpustí a mohou mít i ovocnou příchuť.