Na tuto chorobu neexistuje farmaceutický lék. Jelikož jde o nesnášenlivost trávicího systému k lepku, jedinou pomocí pro nemocné je držet celoživotní dietu a vyvarovat se obilovin, které lepek obsahují, tedy pšenice, žita, ječmene a ovsa.

Už je to jednodušší

Zatímco dřív se daly sehnat bezlepkové potraviny jen ve specializovaných
prodejnách, dnes jde o běžnou součást sortimentu i ve velkých obchodech. Bezlepkové produkty jsou označeny logem přeškrtnutého klasu v kolečku. Výrobci na celiaky myslí, a tak se dnes dají sehnat bezlepkové těstoviny, pečivo nebo i uzeniny.

Pozor, i tady číhá lepek

Zákeřný lepek se vyskytuje i tam, kde byste ho nehledali. Obsahovat ho můžou
například uzeniny, dresinky, kečup nebo hořčice. Objevit se může i v některých jogurtech, v čokoládě, kakau a sušeném ovoci, ale také v některých nápojích, jako je například sladová káva nebo pivo.

Dva rychlé recepty pro celiaky:

Bezlepkové těstoviny s omáčkou

Potřebujete: 166 g bezlepkových těstovin peperoncini Pasta Fidli, 30 g olivového oleje, 100 g rajčat, 20 g cibule, stroužek česneku, hrst černých oliv vypeckovaných, 10 g parmezánu, sůl, pepř černý mletý
Postup: Rajčata si nařízněte do kříže a spařte ve vařící vodě. Poté je zprudka zchlaďte a oloupejte slupku. Nakrájejte na kostičky. Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte rajčata a a poduste. Dochuťte solí a mletým
pepřem. Na závěr přidejte na plátky nakrájené černé olivy. Těstoviny smíchejte
ihned po uvaření s omáčkou a posypte strouhaným parmezánem.

Jáhlové rizoto s houbami

Potřebujete: hrnek jáhel, 4 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 300 g hlívy nebo žampionů, 4 stroužky česneku, mletý kmín, sušený nebo čerstvý tymián, mořskou sůl, pepř, 1 červenou papriku, 1 cuketu, lžíci másla
Postup: Jáhly důkladně propláchněte a nechte okapat na cedníku. Do konvice dejte hřát 600 až 700 ml vody. Na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli a houby, česnek, tymián, kmín a sůl a nechte chvilku společně dusit. Vmíchejte jáhly, zalijte horkou vodou, promíchejte, přikryjte pokličkou a na co nejnižším plameni duste patnáct až dvacet minut; nemíchejte. Přidejte pokrájenou papriku a cuketu, prohřejte a dochuťte solí a pepřem.