Klíšťová encefalitida je infekční onemocnění virového původu postihující mozek a mozkové blány. Jeho virus je přenášejí především klíšťata. Ne každé klíště je infikované, ale pokud se již „poštěstí“ na takového jedince narazit, pak možnost nákazy je tím vyšší, čím delší je doba přisátí klíštěte na těle.

NEJEN BOLEST KLOUBŮ

Inkubační doba tohoto onemocnění může trvat dva týdny i déle. Právě bolesti kloubů a svalů jsou pak prvními příznaky a přidává se zvýšená teplota, nevolnost, pocit slabosti. Tato fáze připomíná lehkou chřipku. Poté může nastat krátké období klidu, po němž nastoupí druhá fáze: vysoké horečky, prudké bolesti hlavy, nevolnost, svalový třes, poruchy spánku, paměti a koncentrace a celková dezorientace. Za to všechno může virem postižená nervová soustava. Onemocnění může zanechat trvalé následky v podobě chronických bolestí hlavy, poruch spánku, depresí, ale i obrny. Výjimečně končí smrtí. To tehdy, pokud dojde k zánětlivému napadení centra pro činnost srdce a centra dýchacího v prodloužené míše. Průběh se u různých jedinců liší. Někteří nepozorují první příznaky a rovnou se u nich projeví horší fáze onemocnění, u jiných, těch šťastnějších, po první fázi choroba odezní bez následků.

Autor: Shutterstock

CHRAŇTE SE!

Základem prevence je dobře se chránit. V přírodě tak pobývejte dobře oblečeni, sledujte předpovědi tzv. aktivity klíšťat i hlášení oblastí, kde hrozí infekce. Po návratu z přírody prohlédněte celé tělo. Při vytahování klíštěte používejte vždy dezinfekci a pinzetu a sledujte místo po kousnutí. Jakákoli reakce (zarudnutí, otok) je jasným pokynem k návštěvě lékaře.

4 ZÁSADY PREVENCE

  • Do přírody noste vhodné oblečení, tedy vysokou a pevnou obuv, dlouhé rukávy, dlouhé nohavice a ideálně světlý oděv, na němž klíště snáze odhalíte.
  • Chraňte se repelentem. Na trhu je množství repelentních přípravků v různých formách i se specifickými vlastnostmi (pro děti, alergiky apod.).
  • Chránit se můžete i pomocí očkování. To lze podstoupit kdykoli během roku.
  • Po návratu domů se převlékněte, oděv vytřepejte a prohlédněte celé tělo.
  • Pokud jste si přes všechna opatření klíště na kůži přinesli, vytáhněte jej pomocí dezinfekce a pinzety a sledujte reakci v místě kousnutí i případné další příznaky jakéhokoli onemocnění souvisejícího s kousnutím tímto parazitem