Metoda Raindrop je vhodná pro pacienty, kteří vidí dobře do dálky, ale po čtyřicítce se jim začalo zhoršovat vidění na čtecí vzdálenost. Léčba takzvané presbyopie (neschopnosti zaostřit na blízko) metodou Raindrop spočívá v umístění miniaturního hydrogelového implantátu podobného dešťové kapce přímo do rohovky oka.

Zákrok probíhá za pomoci femtosekundového laseru, jenž šetrně oddělí horní vrstvu oční rohovky, pod kterou oční chirurg vloží implantát. Díky tomu dojde k mírné změně zakřivení rohovky a zlepšení vidění na blízkou vzdálenost. „Raindrop implantujeme jen do oka, které pacient používá na zaostřování do blízka. Druhé oko, které pacient naopak používá na zaostřování do dálky, zůstává beze změny. Zákrok je navíc zcela vratný,“ popisuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.

Hydrogelový inlay Raindrop o průměru 2mm a tloušťce pouhých 30 mikrometrů je velmi dobře přijímán oční rohovkou i celým lidským organismem. Implantát se chová téměř jako umělá rohovka: propouští až 100% kyslíku i všechny další látky nezbytné k výživě oka. Žádným způsobem neovlivňuje metabolismus rohovky a ani nezpůsobuje rušivé světelné fenomény při řízení za šera či v noci. Implantace Raindrop je jen nepatrným zásahem do rohovky oka, přesto během několika minut pacientovi výrazně zjednoduší život. 

Vidění na zkoušku

Novinka Raindrop je určena pro pacienty starší 45 let, které trápí brýle na čtení. „Součástí předoperačního vyšetření je mimo jiné i simulace nového vidění pomocí speciální kontaktní čočky. Tu si pacient nasadí do nedominantního oka, tedy do toho, které používá při zaostřování na blízko.  Pacienta necháme s čočkou vykonávat jeho obvyklé činnosti, a pokud mu nové vidění vyhovuje, je ideálním kandidátem na implantaci Raindrop,“ vysvětluje primářka brněnské Oční kliniky NeoVize, MUDr. Věra Kalandrová.

Svoboda bez brýlí na čtení

Pro implantaci Raindrop se rozhodla i paní Ziková: „Asi největší omezení jsem zažívala na nákupech. Byla jsem líná neustále vytahovat pouzdro s brýlemi na čtení a tak jsem často neviděla na složení výrobku ani na cenovky. Obvykle jsem nic nekoupila a raději jsem odešla. Případně jsem si s sebou brávala své dcery, aby mi etikety přečetly. Bez brýlí jsem nedokázala přečíst ani SMS. Když jsem si brýle na čtení zapomněla doma, byla jsem v práci úplně nepoužitelná.  Jenomže když jsem si brýle nasadila v práci, překážely mi zase do dálky. Rozčilovalo mě to neustálé nasazování a sundávání brýlí, vzpomíná na své trápení s brýlemi manažerka Monika Ziková.

Srovnání vidění před a po implantaci Raindrop
Autor: NeoVize

„Překvapilo mě, jak rychle celý zákrok proběhl. Ve 13:45 mě začali připravovat na operaci a ve tři hodiny jsem už seděla v autě na cestě domů. Dnes už dělám všechno bez brýlí a považuji to za opravdový zázrak. Vidím na počítač i na mobil, bez problémů přijímám a odesílám esemesky. Největší přínos Raindropu si však uvědomuji v osobním životě, když si užívám volna. Svoboda, kterou bez brýlí prožívám, se nedá ani slovy popsat. Cítím, že už konečně nejsem otrokem brýlí na čtení.“

Řešení pro každého

Pro pacienty, kteří potřebují brýle na blízko i do dálky, a nechtějí ztrácet čas neustálým vyměňováním jedněch brýlí za druhé, je ideálním řešením zákrok PRELEX. Během tohoto zákroku je přirozená oční čočka nahrazena čočkou umělou, multifokální. Ta zajistí ostré vidění na všechny vzdálenosti a pacienta tak zbaví brýlí do dálky i na čtení. Umělá nitrooční čočka se navíc nemůže zkalit, takže pacient nikdy neonemocní šedým zákalem.

Více informací na www.neovize.cz (Brno) a www.duovize.cz (Praha).