Ráda bych varovala pacienty před podezřele levnými nabídkami zákroků, se kterými se v poslední době často objevují,“ říká MUDr. Lucie Valešová, primářka pražské Oční kliniky DuoVize, a dodává: „Nízká cena je sice lákavá, ale může být počátkem nepříjemných a vleklých zdravotních komplikací. V žádném případě totiž nepokryje náklady na skutečně špičkové a zkušené lékaře, na kvalitní přístroje a především na předoperační a pooperační péči.“ 

Přitom předoperační vyšetření je jednou z nejdůležitějších součástí celého zákroku. „Opravdu kvalitní vyšetření očí před operací trvá minimálně dvě hodiny. Musí totiž odhalit i skryté oční vady, které by na výsledek operace mohly mít negativní vliv. Nedávno k nám přišla na konzultaci pacientka, která podstoupila na zahraniční klinice operaci s nedokonalým předoperačním vyšetřením. Vůbec jí nebylo provedeno takzvané vyšetření v cykloplegii, neboli rozkapání očí. Lékaři tak špatně diagnostikovali oční vadu, operovali jí nesprávné dioptrie a pacientka nyní vidí špatně do dálky i na blízko. Odoperovanou rohovku jí už nikdo nevrátí a ponese si, pravděpodobně, doživotní následky,“ uvádí MUDr. Valešová.

Nejšetrnější laserová metoda NeoSMILE 3D s minimálním zásahem do oka.
Autor: Neovize

Podle ní je také známkou nekvalitního přístupu to, když operace proběhne ve stejný den, jako předoperační vyšetření. „Kliniky se tváří, že pacientovi šetří čas, ale při tom jen hazardují s jeho zdravím. Při nezbytném rozkapání očí během předoperačního vyšetření dojde k uvolnění svalu, který drží oční čočku a s jehož pomocí oko zaostřuje. Toto vyšetření umožní odhalit i skryté oční vady. Ale rozkapané oko se vrátí do původního stavu až po 24 hodinách a teprve potom je možné laserovou operaci provést,“ vysvětluje MUDr. Valešová.

Kliniky nabízející levné zákroky také obvykle nedisponují těmi nejmodernějšími přístroji. „Nové operace typu NeoSMILE 3D umožnují upravit dioptrie pomoci 3D femtosekundového laseru, který odstraní dioptrie velmi šetrným způsobem bez narušení pevnosti rohovky. Pacient se tak prakticky hned druhý den vrací do normálního života a už za týden se může například koupat. To bylo u starých metod nemyslitelné. Ale tyto špičkové zákroky rozhodně není možné provést za pár tisíc korun. Lidé by si měli uvědomit, že šetřit na vlastním zdraví se rozhodně nevyplácí. A to nejen u očí, ale prakticky u veškeré zdravotnické péče,“ uzavírá MUDr. Valešová.

Kam jít za nejšetrnější laserovou operaci současnosti - NeoSMILE 3D (ReLEx Smile)? V Praze můžete navštívit Oční kliniku DuoVize. A pokud to máte blíž do Brna, zajděte do Oční kliniky NeoVize.