Odborníkům zatím není úplně jasné, proč vlastně šedý zákal vzniká. Jisté však je, že jedinou možností jeho léčby je operace. A navíc platí: čím dřív, tím líp. Rozhodně tedy nečekejte, až šedý zákal „uzraje“ – zbytečně byste se trápili s nekvalitním viděním. Operace šedého zákalu, během které oční chirurg nahradí vaši přirozenou oční čočku čočkou umělou, je velmi rychlá, bezbolestná a již druhý den na operované oko uvidíte. A pokud zvolíte vhodnou nitrooční čočku, můžete se zároveň zbavit i dioptrií či astigmatismu: multifokální nitrooční čočka zlepší vaše vidění do dálky i na čtení, trifokální čočka zlepší vidění na čtení, na střední vzdálenost (například na počítač) i do dálky a torická čočka zase odstraní astigmatismus.

Autor: Neovize Group s.r.o.

„Na našich klinikách NeoVize Brno a DuoVize Praha jako jedni z prvních nabízíme i úplnou novinku, trifokální nitrooční čočku PanOptix, která díky svému unikátnímu designu zlepšuje vidění na všechny vzdálenosti. Pacienti s ní uvidí na čtení, luštění křížovek, na počítač i na práci na zahradě nebo třeba při řízení. Nebudou tak muset střídat různé dioptrické brýle na různé činnosti,“ popisuje výhody nové trifokální čočky primářka Oční kliniky NeoVize, docentka MUDr. Šárka Skorkovská.

Precizní zákrok

Kromě správného výběru nitrooční čočky je rovněž důležitá přesnost, s jakou operatér čočku do oka implantuje. Oční klinika NeoVize v Brně disponuje počítačem řízeným navigačním systémem Verion. Ten během operace promítá chirurgovi přímo do okuláru mikroskopu navigační linie, podle kterých pak operatér vloží umělou čočku do oka s naprostou přesností. „Je to průlomový vstup navigační techniky do nitrooční chirurgie. S Verionem chirurg bezpečně ví, jak čočku v oku umístit," popisuje práci s navigačním systémem primářka NeoVize, doc. MUDr. Šárka Skorkovská. „Dříve jsme čočky implantovali podle ručně označené horizontály, bez jakékoli digitální podpory. Systém VERION výrazně usnadňuje průběh operace a navíc máme jistotu, že je čočka v oku umístěna přesně a bude tedy korigovat dioptrickou vadu i astigmatismus s maximální efektivitou," dodává docentka Skorkovská.  

Autor: Neovize Group s.r.o.

Pražská Oční klinika DuoVize zase nabízí pacientům operaci šedého zákalu laserem LenSx, při které je skalpel nahrazen laserovým paprskem. Laser precizně provede veškeré potřebné mikrořezy, včetně otevření pouzdra čočky, do kterého následně chirurg vloží umělou nitrooční čočku. „Pro dobrý výsledek operace je důležité, aby umělá čočka seděla v oku naprosto přesně. S tím nám v DuoVizi pomáhá laser LenSx v kombinaci s navigačním systémem Verion. Máme tedy jako jedni z mála k dispozici nejpřesnější operační techniku,“ vysvětluje mikrochirurg Oční kliniky DuoVize, MUDr. Lubomír Továrek.